<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Svájcban igen gyakoriak a népszavazások, a legkülönfélébb szervezetek mindenféle sületlenségről megszavaztathatják a népet, amely viszont mindig bölcsnek szokott minősülni, és elutasítja ezeket. Most kifejezetten pénzügyi kérdésről van szó, amiről előre nem is lehet könnyű eldönteni, hogy jó, vagy rossz, de a bankárok talán segítenek a népnek.

A korábbiak

Nem nehéz népszavazásra vinni a kérdéseket az alpesi országban, viszont nem is nagy kockázat, miután a legtöbb néppel szemben meglehetősen bölcs a svájci, és eddig az összes nagy kárt okozó értelmetlen javaslatot lesöpörte. Ilyen volt például a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése, melynek során minden felnőtt polgár havi 2500 frankot (650 ezer forintot) kapott volna csak úgy, ami nagyon szép gondolat, csak épp azonnal összeomlott volna a költségvetés, majd a teljes svájci gazdaság.

Egy másik ötlet az volt, hogy aranyvásárlásra kényszerítsék a jegybankot, így ne rendelkezhessen szabadon a valutatartalékokkal, ami egy olyan országban különösen veszélyes lenne, melynek valutáját szívesen veszi a fél világ, így hatalmas devizatartalék halmozódik fel nála, aminek azonban likvidnek kell lennie, hisz a frankba áramlott pénz bármikor a távozás mellett dönthet.

A kérdés

A mostani kérdés első hallásra kicsit bonyolultabb: akarnak-e a svájciak úgynevezett szuverén pénzrendszert, melyben korlátoznák a hitelezési lehetőségeket, elvben azért, hogy ne történhessenek olyan könnyelműségek, mint 2008-ban (nem mintha Svájcot megrázta volna a válság). Nos, valójában a kereskedelmi bankok pénzteremtési jogát vonnák meg lényegében, és ez kizárólag a Svájci Nemzeti Bankra szállna.

A modern pénzügyi rendszerben természetesen a jegybank szabályozza a folyamatokat, a pénzmennyiséget leginkább a kereskedelmi bankok ügyletei befolyásolják azáltal, mennyi hitelt nyújtanak. Ha ez sokallja a jegybank, monetáris szigorítást hajt végre, ha kevesli, a lazítás eszközéhez nyúl. Ez, ha közben a fiskális (költségvetési) politika is kiegyensúlyozott, általában remekül működik, ennek felborítása az egész pénzügyi rendszert kezelhetetlenné tenné.

Nehezebb, mint máskor

Ezt hangoztatják is a bankárok, köztük a jegybank vezetője, Thomas Jordan is. A nép a felmérések szerint elfogadja azt a széleskörű véleményt, hogy az intézkedés fékezné a gazdaságot, és lecsökkentené az ország versenyképességét, sőt egyenesen egy ugrást jelentene az ismeretlenbe, miután ez a modell a modern piacgazdaságokban sehol nem létezik. Következményei így beláthatatlanok, lehet, hogy a svájciak úgy kiszúrnának magukkal, mint az olaszok, ha megszavaznák, hogy kilépjenek az eurózónából.

A helyzet most annyival nehezebb, mint az előző népszavazásoknál, hogy nehezebben láthatók át a javaslat következményei, mint az eddigieknél, így a szavazóknak a szakértők véleményére kell hagyatkozni. Erre sok nép nem nagyon hajlandó, abban lehet bízni, hogy a svájciak igen, és végül nem hoznak elsőre jól hangzó, de a valóságban érdekeikkel ellentétes döntést. És hogy miért tarthat bárki bármilyen böszmeségről népszavazást? Mert elég 100 ezer aláírás, és akkor ki kell írni a szavazást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos