<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A francia elnökválasztástól hosszú ideje retteg a kontinens, sőt a fél világ, tartva a szélsőjobbos Le Pen győzelmétől. Most a paletta másik végén a szélsőbalos Jean-Luc Mélenchon is belehúzott. Egyik kutya, másik eb, de mi lesz, ha ők kerülnek a második fordulóba? Rossz a szisztéma, reformra szorulna az ötödik köztársaság.

Pontosan ezt mondja Mélenchon is, és ezzel véget is értek ésszerű gondolatai. Megreformálná az alkotmányt, hogy eltörölje az ötödik köztársaság elnöki rezsimjét, így gyakorlatilag megszüntetné magát az ötödik köztársaságot is. Ezt egyébként már rég meg kellett volna tenni, és visszaállítani a negyediket, miután a jelenlegi egy emberre lett kitalálva: Charles De Gaulle-ra, aki úgy akarta a hatalmat, mint most Erdogan Törökországban.

Az elnöki rendszer árnyoldalai

Azáltal, hogy az egyetlen komolyabb ellenálló erő volt a náci megszállás éveiben (a partizánokon kívül), De Gaulle úgy gondolta, hogy mint az ország felszabadítóját, megilleti őt az örök vezetői szerep, és mélyen megsértődött, mikor népe nem szavazott rá (pedig maga szinte semmi sem tudott tenni a felszabadításért, az lényegében teljesen az amerikaiakra maradt). Amikor a megfelelő pillanat eljött, megalkotta a saját magára szabott elnöki rendszert, ami halála óta inkább csak nyűgnek tűnik a régi demokratikus múlttal rendelkező országban.

Most is ebből adódik a konfliktus: van 5-6 elnökjelölt, akik közt van egy patás ördög, történetesen egy hölgy, Marine le Pen személyében, és minden jóérzésű ember retteg attól, hogy kezébe kaparintsa a túlméretezett hatalmat, a lakosság nacionalizmusra fogékony negyede pedig közben masszívan támogatja. Ilyen probléma már korában is volt: akkor pont a hölgy nagyapja volt a patás ördög, és egy ízben be is jutott a második fordulóba, volt is nagy ijedelem, de győzött a józanság, és megválasztották a nem túl népszerű, de kisebbik rossznak tartott Jacques Chiracot.

Még egy légy a levesben

Most azonban egy második légy is berepült a levesbe, mégpedig a túloldalról. Önmagában egy szélsőbaloldali jelölt még nem lenne olyan ijesztő, hisz alapesetben kizárt, hogy többséget szerezzen. Azonban az elnöki rendszer úgy van kitalálva, hogy ha elég sok a jelölt, akkor kis támogatottsággal is be lehet kerülni a második fordulóba, és ha ott két zűrös jelölt van, kész a baj. A választók negyedének támogatásával korlátlan uralomhoz lehet jutni, míg egy parlamenti rendszerben egy ilyen erő koalíciós partnerek híján nem tud kormányozni, mivel a parlament felének támogatása nélkül kormányt sem tud alakítani.

Francia Chavez

Na de ki is ez a derék szélsőbal jelölt? Van, aki francia Hugo Chazvezként emlegeti, és programja alapján, ha megvalósítaná, valóban tönkre is tenné országát venezuelai módra. A már most is tarthatatlanul rövid, 35 órás munkahetet 32 órásra csökkentené, a nyugdíjkorhatárt 60 évre csökkentené, havi 33 ezer eurós jövedelem fölött pedig 100 százalékos adót vezetne be, vagyis elvenné az egész pénzt, ami tényleg a legkeményebb kommunisták emlékét idézi fel.

A 65 éves Mélenchon 2008-ban Francois Holland mérsékelt szocdem pártjából vált ki, hogy önálló erőt szervezzen a balszélen. Ami külpolitikáját illeti: kihúzódna a NATO-ból (ilyet már csinált nagy elődje), és jó kapcsolatot ápolna Oroszországgal. A költségvetési kiadásokat 5 év alatt 173 milliárd euróval növelné, és így ha nem is Venezuela, de az utóbbi évek Görögországának szintjére süllyesztené országát (noha nyilván nem ez a célja, de hát a görög vezetőknek és Chaveznek sem ez volt, csak valami csodában hittek).

10 nap rettegés

Az igazi probléma az, hogy Mélenchon hirtelen megnövelte előnyét, így nem zárható ki az a szerencsétlen eset, hogy ő és Le Pen jutnak be a második fordulóba. Egyelőre a versenyben Le Pen és a mérsékelt Emmanuel Macron áll az élen 23-24 százalékkal, és abban lehet bízni, hogy ha ők jutnak a második fordulóba, a kieső jelöltek, különösen a harmadik helyen álló Francois Fillon támogatói Macron mögé állnak, és így megakadályozzák Le Pen győzelmét, mint egykor nagyapjáét. Most viszont még 10 napig lehet azon rettegni, nehogy Mélenchon beérje Macront.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló