<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Pont egy hónapja, hogy nagy nehezen megállapodtak a görögök az eurózóna pénzügyminisztereivel, hogy meghosszabbítják az eddigi mentőprogramot négy hónappal, amennyiben a görög kormány utólag ismerteti, milyen intézkedéseket tervez az egyensúly fenntartására. Azóta sem tette, mindig csak ígéri, miközben üresen kong az államkassza.

A változatosság kedvéért most az EU csúcson próbálkozott Ciprasz, összerántotta a legfőbb döntéshozókat, és ott hőbörgött előttük. Természetesen most sem hatotta meg őket, úgyhogy kénytelen volt ma reggel megint egy ígéretet tenni, hogy kidolgozza az intézkedéseket. Egy hónap óta már ki tudja, hányadszor.

Orosz rulett

Nem tudni, mire számít, van-e igazi stratégiája, vagy csak játssza az orosz rulettet, hátha mégis az EU rántja el a kormányt. Talán abban bízik, hogy csak megijednek a „Grexit”, avagy a Greccident” hatásaitól. Valójában úgy tűnik, most már sokkal jobban félnek attól, hogy a görögök az eurózónában maradva a végtelenségig zsarolják őket. Az európai vezetők lassan már a kisebbik rosszként tekintenek a drachmára. Ez esetben egyszer kéne leírni a görög adósságot, de utána örökre nyugtuk lenne.

Ciprasz talán úgy érzi, nincs sok vesztenivalója, hisz akár az utolsó utáni pillanatban is úgy dönthet, mégis elfogadja a feltételeket, nemcsak szóban, hanem tényleges intézkedések formájában is. Ez pedig nem egészen így van, mert vélhetően van egy pont, ahol teljesen betelik a pohár az európai döntéshozóknál, és onnan már nem fordulnak vissza. Klasszikus orosz rulett.

Ugyanakkor a görögök igen rosszul állnak az idővel, mivel pénzük végére értek. Az államkassza üres, a nép hordja az eurót a bakokból, napok, vagy maximum hetek lehetnek hátra a fizetésképtelenségig. És ilyen körülmények között még mindig azzal próbálkozott a miniszterelnök, hogy nem az előírt program szerinti javaslatot fog beadni, hanem majd a saját szabályai szerinti strukturális reformtervet nyújt be.

Merkel az asztalra csap

Erre Angela Merkel az asztalra csapott. Mégis csak az ő országa képviseli az eurózóna gazdasági erejének harmadát, neki kell állnia a számla legnagyobb részét. Közölte, hogy nincs engedmény, csak a már korábban jóváhagyott program szerinti intézkedéseket fogad el. Különben nincs pénz. A február 20-i megállapodástól egy betűnyit sem lehet eltérni.

Ciprasz láthatta, hogy Merkel komolyan is gondolja, mert hajnalra szokása szerint ismét engedékenyebb lett. Összeültek a legfontosabb résztvevők: Ciprasz, Merkel, az elnöklő Tusk, Juncker, Dijsselbloem, Draghi és Hollande. Végül Tusk, Junkers és Dijsselbloem kibocsátottak a következő közleményt:

„Teljes mértékben ragaszkodunk az Eurogroup február 20-i döntéséhez. A közös bizalom szellemében, mindannyian elszántak vagyunk, hogy felgyorsítsuk a munkát, és eredményre jutunk, amilyen hamar csak lehet. A görög hatóságok bemutatják a tervezett reformok teljes listáját napokon belül”. Hollande hozzátette: „Ezeknek a reformoknak kompatibiliseknek kell lenniük a görögök kötelezettségeivel. Nincs vesztegetni való idő”. Egy EKB közeli forrás szerint Draghi is megszólalt: „Görögországon múlik, hogy teljesítse a kötelezettségeit, akkor kap pénzt.”

Fogy az idejük

Így elvileg Ciprasz is egyetértett a kibocsátott közleménnyel. Csakhogy ugyanezt megtette már február 20-án, mégsem történt semmi. Most viszont feltehetően nincs még egy hónapja, azalatt népe kiviszi a maradék eurót, amit még lel a bankokban. Utána jöhetnek a Quaestor-szerű sorbanállós jelenetek, ahol csak ígéreteket, majd frissen nyomott, értéktelen drachmát vehetnek át a kedves polgárok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos