3p
Pont egy hónapja, hogy nagy nehezen megállapodtak a görögök az eurózóna pénzügyminisztereivel, hogy meghosszabbítják az eddigi mentőprogramot négy hónappal, amennyiben a görög kormány utólag ismerteti, milyen intézkedéseket tervez az egyensúly fenntartására. Azóta sem tette, mindig csak ígéri, miközben üresen kong az államkassza.

A változatosság kedvéért most az EU csúcson próbálkozott Ciprasz, összerántotta a legfőbb döntéshozókat, és ott hőbörgött előttük. Természetesen most sem hatotta meg őket, úgyhogy kénytelen volt ma reggel megint egy ígéretet tenni, hogy kidolgozza az intézkedéseket. Egy hónap óta már ki tudja, hányadszor.

Orosz rulett

Nem tudni, mire számít, van-e igazi stratégiája, vagy csak játssza az orosz rulettet, hátha mégis az EU rántja el a kormányt. Talán abban bízik, hogy csak megijednek a „Grexit”, avagy a Greccident” hatásaitól. Valójában úgy tűnik, most már sokkal jobban félnek attól, hogy a görögök az eurózónában maradva a végtelenségig zsarolják őket. Az európai vezetők lassan már a kisebbik rosszként tekintenek a drachmára. Ez esetben egyszer kéne leírni a görög adósságot, de utána örökre nyugtuk lenne.

Ciprasz talán úgy érzi, nincs sok vesztenivalója, hisz akár az utolsó utáni pillanatban is úgy dönthet, mégis elfogadja a feltételeket, nemcsak szóban, hanem tényleges intézkedések formájában is. Ez pedig nem egészen így van, mert vélhetően van egy pont, ahol teljesen betelik a pohár az európai döntéshozóknál, és onnan már nem fordulnak vissza. Klasszikus orosz rulett.

Ugyanakkor a görögök igen rosszul állnak az idővel, mivel pénzük végére értek. Az államkassza üres, a nép hordja az eurót a bakokból, napok, vagy maximum hetek lehetnek hátra a fizetésképtelenségig. És ilyen körülmények között még mindig azzal próbálkozott a miniszterelnök, hogy nem az előírt program szerinti javaslatot fog beadni, hanem majd a saját szabályai szerinti strukturális reformtervet nyújt be.

Merkel az asztalra csap

Erre Angela Merkel az asztalra csapott. Mégis csak az ő országa képviseli az eurózóna gazdasági erejének harmadát, neki kell állnia a számla legnagyobb részét. Közölte, hogy nincs engedmény, csak a már korábban jóváhagyott program szerinti intézkedéseket fogad el. Különben nincs pénz. A február 20-i megállapodástól egy betűnyit sem lehet eltérni.

Ciprasz láthatta, hogy Merkel komolyan is gondolja, mert hajnalra szokása szerint ismét engedékenyebb lett. Összeültek a legfontosabb résztvevők: Ciprasz, Merkel, az elnöklő Tusk, Juncker, Dijsselbloem, Draghi és Hollande. Végül Tusk, Junkers és Dijsselbloem kibocsátottak a következő közleményt:

„Teljes mértékben ragaszkodunk az Eurogroup február 20-i döntéséhez. A közös bizalom szellemében, mindannyian elszántak vagyunk, hogy felgyorsítsuk a munkát, és eredményre jutunk, amilyen hamar csak lehet. A görög hatóságok bemutatják a tervezett reformok teljes listáját napokon belül”. Hollande hozzátette: „Ezeknek a reformoknak kompatibiliseknek kell lenniük a görögök kötelezettségeivel. Nincs vesztegetni való idő”. Egy EKB közeli forrás szerint Draghi is megszólalt: „Görögországon múlik, hogy teljesítse a kötelezettségeit, akkor kap pénzt.”

Fogy az idejük

Így elvileg Ciprasz is egyetértett a kibocsátott közleménnyel. Csakhogy ugyanezt megtette már február 20-án, mégsem történt semmi. Most viszont feltehetően nincs még egy hónapja, azalatt népe kiviszi a maradék eurót, amit még lel a bankokban. Utána jöhetnek a Quaestor-szerű sorbanállós jelenetek, ahol csak ígéreteket, majd frissen nyomott, értéktelen drachmát vehetnek át a kedves polgárok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG