3p
Pont egy hónapja, hogy nagy nehezen megállapodtak a görögök az eurózóna pénzügyminisztereivel, hogy meghosszabbítják az eddigi mentőprogramot négy hónappal, amennyiben a görög kormány utólag ismerteti, milyen intézkedéseket tervez az egyensúly fenntartására. Azóta sem tette, mindig csak ígéri, miközben üresen kong az államkassza.

A változatosság kedvéért most az EU csúcson próbálkozott Ciprasz, összerántotta a legfőbb döntéshozókat, és ott hőbörgött előttük. Természetesen most sem hatotta meg őket, úgyhogy kénytelen volt ma reggel megint egy ígéretet tenni, hogy kidolgozza az intézkedéseket. Egy hónap óta már ki tudja, hányadszor.

Orosz rulett

Nem tudni, mire számít, van-e igazi stratégiája, vagy csak játssza az orosz rulettet, hátha mégis az EU rántja el a kormányt. Talán abban bízik, hogy csak megijednek a „Grexit”, avagy a Greccident” hatásaitól. Valójában úgy tűnik, most már sokkal jobban félnek attól, hogy a görögök az eurózónában maradva a végtelenségig zsarolják őket. Az európai vezetők lassan már a kisebbik rosszként tekintenek a drachmára. Ez esetben egyszer kéne leírni a görög adósságot, de utána örökre nyugtuk lenne.

Ciprasz talán úgy érzi, nincs sok vesztenivalója, hisz akár az utolsó utáni pillanatban is úgy dönthet, mégis elfogadja a feltételeket, nemcsak szóban, hanem tényleges intézkedések formájában is. Ez pedig nem egészen így van, mert vélhetően van egy pont, ahol teljesen betelik a pohár az európai döntéshozóknál, és onnan már nem fordulnak vissza. Klasszikus orosz rulett.

Ugyanakkor a görögök igen rosszul állnak az idővel, mivel pénzük végére értek. Az államkassza üres, a nép hordja az eurót a bakokból, napok, vagy maximum hetek lehetnek hátra a fizetésképtelenségig. És ilyen körülmények között még mindig azzal próbálkozott a miniszterelnök, hogy nem az előírt program szerinti javaslatot fog beadni, hanem majd a saját szabályai szerinti strukturális reformtervet nyújt be.

Merkel az asztalra csap

Erre Angela Merkel az asztalra csapott. Mégis csak az ő országa képviseli az eurózóna gazdasági erejének harmadát, neki kell állnia a számla legnagyobb részét. Közölte, hogy nincs engedmény, csak a már korábban jóváhagyott program szerinti intézkedéseket fogad el. Különben nincs pénz. A február 20-i megállapodástól egy betűnyit sem lehet eltérni.

Ciprasz láthatta, hogy Merkel komolyan is gondolja, mert hajnalra szokása szerint ismét engedékenyebb lett. Összeültek a legfontosabb résztvevők: Ciprasz, Merkel, az elnöklő Tusk, Juncker, Dijsselbloem, Draghi és Hollande. Végül Tusk, Junkers és Dijsselbloem kibocsátottak a következő közleményt:

„Teljes mértékben ragaszkodunk az Eurogroup február 20-i döntéséhez. A közös bizalom szellemében, mindannyian elszántak vagyunk, hogy felgyorsítsuk a munkát, és eredményre jutunk, amilyen hamar csak lehet. A görög hatóságok bemutatják a tervezett reformok teljes listáját napokon belül”. Hollande hozzátette: „Ezeknek a reformoknak kompatibiliseknek kell lenniük a görögök kötelezettségeivel. Nincs vesztegetni való idő”. Egy EKB közeli forrás szerint Draghi is megszólalt: „Görögországon múlik, hogy teljesítse a kötelezettségeit, akkor kap pénzt.”

Fogy az idejük

Így elvileg Ciprasz is egyetértett a kibocsátott közleménnyel. Csakhogy ugyanezt megtette már február 20-án, mégsem történt semmi. Most viszont feltehetően nincs még egy hónapja, azalatt népe kiviszi a maradék eurót, amit még lel a bankokban. Utána jöhetnek a Quaestor-szerű sorbanállós jelenetek, ahol csak ígéreteket, majd frissen nyomott, értéktelen drachmát vehetnek át a kedves polgárok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG