<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.

  • Zelenszkij ukrán elnök azt kéri a tisztviselőktől, hogy ne beszéljenek az újságírókkal Kijev Oroszország elleni katonai taktikájáról. Az ilyen kijelentések szerinte mérhetetlenül felelőtlenek. Az elnök azt követően nyilatkozott így, hogy egyes sajtótermékek névtelenséget kérő tisztségviselőkre hivatkozva közölték, az ukrán erők felelősek a krími orosz légitámaszpont keddi robbanásáért.
  • A krími légibázison történtek arra utalnak, hogy Kijev új, nagy hatótávolságú csapásmérésre alkalmas fegyverekhez jutott, ami megváltoztatja a háború menetét. Egyes nyugati katonai szakértők szerint a károk mértéke és a csapás pontossága is teljesen új fegyverzetre utal, amelynek potenciálisan fontos következményei lehetnek.

A zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: EnergoatomA zaporizzsjai atomerőmű. Fotó: Energoatom

  • Az ENSZ demilitarizált övezet létrehozását sürgette a zaporizzsjai erőmű körül. Az ukrán atomenergetikai vállalat azt közölte, hogy csütörtökön ötször is lőttek a létesítmény közelében az orosz erők, ami miatt a személyzet nem tud műszakot váltani.
  • Az Egyesült Államok is támogatja a demilitarizált övezet létrehozását.
  • A brit védelmi miniszter azt mondta, Putyinnak valószínűleg nem sikerül most elfoglalnia Ukrajnát. Ben Wallace szerint Ukrajna inváziója megingott és kezd kudarcot vallani.
  • Ukrajna arra számít, hogy pénteken megérkezik az a hajó, amely az ENSZ és Törökország által kötött megállapodás értelmében gabonát szállít Etiópiába.
  • Ukrajna 3 milliárd dolláros amerikai pénzügyi támogatásra számít augusztusban, szeptemberben pedig további 1,5 milliárd dollárra. Ezek a kifizetések a nyár elején elfogadott 7,5 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomag részét képezik és olyan kifizetéseket hivatott fedezni, mint például az egészségügyi és nyugdíjkiadások.
  • A McDonald's a következő hónapban újranyitja néhány ukrajnai éttermét, ezzel is kifejezve támogatását, miután kivonultak az orosz piacról.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energia-átállást
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Lesz pénz a büdzsében nyugdíjprémiumra idén?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:14
Idén és jövőre is nagy bizonytalanság övezi a nyugdíjakat. Az elszálló infláció miatt nagy kérdés, hogyan dönt a kormány a novemberi korrekciót illetően, a gazdaság teljesítménye alapján pedig egyáltalán nem vehető készpénznek, hogy idén is nyugdíjprémiumban részesülnek az érintettek. A jövő év pedig még nehezebb lesz nekik. Nyugdíjkérdésekről beszélgetett az ATV Start című műsorában felelős szerkesztőnk, Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Jön a gázárfék Németországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:57
Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság Egy baráti országban is maximálják az energiaárakat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 17:31
Megszavazta csütörtökön szinte egyhangúlag a lengyel szejm azt a tervezetet, melynek értelmében jövőre kétezer kilowattóra éves fogyasztásig kedvezményes, az idei szintnek megfelelő lakossági energiaárakat vezetnek be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG