<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brüsszeli EU-csúcson is működött a magyar-lengyel szövetség: Orbán Viktor kiállt a lengyelek mellett az uniós jog elsőbbségének kérdésében, és Varsóval közösen támadta az uniós klímacsomagot az elszálló energiaárak miatt. A magyar kormányfő szerint Brüsszel „utópikus fantáziákat" kerget, és megöli a középosztályt. A kedélyeket a kompromisszumok embere, Angela Merkel próbálta hűteni. A német kancellárnak azonban ez lehet az utolsó EU-csúcsa – a lapunk által megkérdezett szakértő szerint az új német kormány kritikusabb lesz majd a magyar kabinettel szemben.

Brutálisan magas energiaárak, uniós klímacsomag, Brüsszel és Varsó konfliktusa az uniós jog elsőbbsége miatt – nagyrészt ezekről a témákról folyt a vita az uniós állam- és kormányfők tegnap kezdődött csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Ahogy arra számítani lehetett, a csúcson az EU két „problémás állama”, Magyarország és Lengyelország egymás segítségére sietett: mind az energiaárak ügyében, mind a jogi vitában közös álláspontra helyezkedtek, és egyben az uniós vezetőket hibáztatták a kialakult helyzetért.

Merkel nélkül nehezebb lesz: Orbán Viktor és Angela Merkel az EU-csúcson Brüsszelben 2021. október 22-én. EPA/JOHN THYS / POOL  Merkel nélkül nehezebb lesz: Orbán Viktor és Angela Merkel az EU-csúcson Brüsszelben 2021. október 22-én. EPA/JOHN THYS / POOL

Lekapcsolt villanyok

Orbán Viktor már a csúcs előtt alaposan belecsapott a húrokba, amikor azt mondta:

A villanyt már lekapcsolták, legalábbis néhány brüsszeli bürokrata fejében.

Szerinte ugyanis megöli az európai középosztályt, amit az Európai Bizottság és annak alelnöke, Frans Timmermans zöld megállapodásért felelős biztos a Fit for 55 nevű új klímacsomagjával csinál. 

Úgy véli, emiatt emelkednek az energiaárak Európa-szerte, a bizottság tervei pedig tovább növelik majd azokat, és veszélybe sodorhatják a magyar rezsicsökkentés eredményeit.

Az európai demokráciát sodorják veszélybe azok, akik az egekbe emelik az áramnak és a gáznak az árát. Ezért ezeket a terveket vissza kell vonni és újra kell gondolni

- fogalmazott.

Utópikus fantáziák

A kiszivárgott hírek szerint a magyar kormányfő a zárt ajtók mögött zajló csúcson sem finomkodott: a lengyel kormánnyal közösen a klímacsomag hatályon kívül helyezését szorgalmazta, és javaslatai „teljes átgondolására” szólította fel az Európai Bizottságot.

Azzal a javaslattal kapcsolatban például, miszerint a közlekedési és építőipari szektort is be kell vonni a kibocsátás-kereskedelembe, a Die Welt szerint azt mondta:

részben „utópikus fantáziák”-ról van szó.

Magyarország és Lengyelország mellett Csehország is azt követelte, hogy az EU ezen a téren lépjen fel a spekulatív tevékenységek ellen, mivel azok tovább növelik az energiaárakat.

Szakértők szerint ugyanakkor az energiaár-robbanásnak több egyéb oka van, a nem eléggé feltöltött gáztározók mellett főleg az, hogy a megugró keresletet nem követte a kínálat – Oroszország például nem szállít annyi gázt Európába, amennyit tudna.

Az Európai Bizottság október közepén javaslatcsomagot készített a tagállamok számára a cégeket és a fogyasztókat is sújtó árrobbanás kezelésére: a javaslatok között szerepel például a sürgősségi jövedelemtámogatás, a számlafizetések ideiglenes halasztása és a célzott adócsökkentés.

Az EU-csúcson ugyanakkor

néhány ország – Magyarország és Lengyelország mellett Spanyolország és Görögország is – uniós szintű intézkedéseket követelt a probléma enyhítésére.

Mire jutottak?

A tagországok által a csúcson elfogadott zárónyilatkozatban végül az szerepel, hogy a tagállamoknak és a bizottságnak a lehető legjobban ki kell használnia a javaslatcsomagban felvázolt opciókat.

A tagállami vezetők egyúttal felkérték az Európai Bizottságot, vizsgálja meg, hogyan működnek az unió gáz- és villamosenergia-piacai, valamint

vizsgálja meg az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerével kapcsolatos spekulatív tevékenységeket,

melyek során a vállalatok engedélyeket szereznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozására az európai értékpapírok segítségével.

Emellett arra is felkérték az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy mihamarabb mérlegeljék az intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a háztartások és a vállalatok megfizethető áron jussanak hozzá az energiához, ellenállóbbá tegyék az EU energiarendszerét, és hozzájáruljanak a klímasemlegesség elérését célzó biztonságos átmenethez.

 A magyar kormányfő a csúcs végeztével azt mondta: a rezsiköltségeket érintő szabályozás ügyében

komoly meccs volt Brüsszelben, ami döntetlennel zárult. Döntés a decemberi csúcson várható.    

Jogvita és pénzmegvonás

A csúcson téma volt az EU és Lengyelország között a közelmúltban kitört jogvita is. A lengyel alkotmánybíróság október elején ugyanis kimondta:

az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal. Ezáltal bizonyos esetekben megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét.

A döntés óriási felzúdulást keltett uniós szinten: vezető uniós politikusok azt követelték, hogy Lengyelország továbbra se kaphasson pénzt az új uniós forrásból, a Helyreállítási Alapból. (A forrás elköltésére benyújtott magyar, illetve lengyel tervet az Európai Bizottság továbbra sem hagyta jóvá.)

Orbán Viktor ebben a témában sem fogta vissza magát: szerinte boszorkányüldözés folyik Európában Lengyelország ellen, az igazság a lengyelek oldalán van, a magyar kormány pedig kiáll mellettük.

Hozzátette: azokban az ügyekben, amelyet a nemzeti parlamentek nem adtak át az Európai Uniónak, semmi keresnivalója az unió egyetlen intézményének sem; azok az ügyek a nemzeti alkotmányokra és bíróságokra tartoznak.

Lopakodó hatáskörbővítés zajlik az EU részéről, aminek végre megálljt kell parancsolni. A lengyelek végre vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. Ott a helyünk mellettük

–mondta Orbán Viktor még a csúcs előtt. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig ultimátumokat és zsarolást emlegetett Brüsszelre utalva. 

És akkor jött Merkel 

A kedélyeket végül - ki más - Angela Merkel próbálta lehűteni. (Igaz, egyes források szerint a vita alapvetően nyugodt hangulatban zajlott.)

A német kancellár, aki a korábbi magyar ügyekben is a kompromisszumot és a párbeszédet szorgalmazta, egyrészt utalt arra, hogy a jogállamiság az EU egyik központi értéke. A Welt szerint ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy "lehetőségeket kell találni" a megoldásra, azzal ugyanis nem oldják meg a problémát,  ha az Európai Bíróság előtt vitáznak egymással. Lényegében tehát azt mondta, hogy

politikai kompromisszumokra van szükség.

Könnyen lehet azonban, hogy Angela Merkelnek ez volt az utolsó uniós fellépése, és a decemberi EU-csúcson már a választásokat megnyerő szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Olaf Scholz képviseli Németországot – legalábbis ha addig sikerül tető alá hozni az SPD-Zöldek-liberálisok koalíciót

Ami a jogállamiságot illeti, az új német kormány elődjénél világosabban, egyértelműbben kritizálhatja majd a magyar kormányt 

-mondta a Privátbankár.hu kérdésére Frank Burgdörfer politikai elemző a héten a Magyarországi Német Nagykövetség háttérbeszélgetésén a jövendőbeli magyar-német viszonyról.

Ez pedig nyilván uniós szinten is tovább nehezítheti majd a magyar (és a lengyel) kormány helyzetét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló