<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az amerikai professzor vádirattal felérő elemzése szerint országának katonai kiadásai elszabadultak és ez aláássa az USA azon képességét, hogy az égető nemzeti kérdések megoldására koncentráljon. Goodman megállapítja, hogy George W. Bush és Donald Trump elnökségei a lehető legrosszabb stratégiai helyzetbe navigálták az országot. Káncz Csaba jegyzete.
(Fotó: depositphotos.com)

Az amerikai demokrata elnökjelöltek vitája rámutat arra, hogy a jelölteknek nincsenek önálló elképzeléseik az USA szerepéről a világban, igaz, a moderátorok sem tesznek fel éles kérdéseket számukra a nemzetközi politika területén. Pedig az amerikai közembert is érdekelhetné, hogy egyetértenek-e a csaknem 800 amerikai katonai bázis fenntartásával világszerte, miközben az Egyesült Királyságnak, Franciaországnak és Oroszországnak összesen van mintegy 30. Kínának pedig egyetlen egy.

Megszületett a vádirat

Tényleg 25-ször annyi külföldi bázissal kell az USA-nak rendelkeznie, mint a többi nagyhatalomnak összesen, vagy ezt a számot a felére lehetne csökkenteni? Nos, ezt nem tudjuk meg az elnökjelöltektől. Pedig az amerikai katonai kiadások elszabadultak és ez aláássa az USA azon képességét, hogy érdemben foglalkozzon a klímaváltozással, a leromló infrastruktúrával, az egészségbiztosítási rendszerrel - ahonnan tavaly 2.3 millió amerikai állampolgár esett ki – és a három éve folyamatosan csökkenő születéskor várható élettartammal.

Nos, ezért is kaptuk föl a fejünket, amikor egy volt CIA elemző - jelenleg pedig a Johns Hopkins Egyetem professzora - valóságos vádiratot tett közzé az amerikai katonai költségvetésről. Melvin Goodman szerint a valós éves adat egy ezermilliárd dollár fölött van, amely szerinte több, mint a világ országainak katonai büdzséje összesen! Goodman ugyanis a hivatalos 750 milliárd dolláros Pentagon költségvetés mellé teszi még a hírszerzés (70 milliárd), a belbiztonsági minisztérium (70 milliárd), az energiaügyi minisztérium (30 milliárd, jó része a nukleáris erőkre fordítódik) és a veteránok (200 milliárd) büdzséjét is.

Átláthatatlan és pazarló

Goodman beszámol arról, hogy ez az irdatlan összeg az elmúlt években nem került sem szigorú kongresszusi átvizsgálás, sem pedig belső felügyelet alá. A közelmúltig a Pentagon költségvetése volt az egyetlen nagy államháztartási tétel, amelyet sohasem auditáltak. Egészen tavalyig, amikor ez egy közel 400 millió dollárbe kerülő átvizsgálással megtörtént – és láss csodát, a Pentagon csúnyán elbukott a vizsgán.

A professzor szerint a légierő a legpazarlóbb haderőnem a katonai költségvetésben. A szenárusi meghallgatásokon a Pentagon rendszeresen eltúlozza a külföldi légelhárítás képességeit, miközben milliárdok folytak a B1 nehézbombázó és az F-22-es vadászgép fejlesztésére – amelyeket sem sem Irakban, sem Afganisztánban, sem semelyik más harci zónában eddig nem vetették be. Az F-22-es programját aztán befejezték, hogy egy még drágább és vitatottabb programnak, az F-35-ösnek adjanak teret. Nos, az F-35-ös program égbekáltó kudarcáról már többször beszámoltunk ezeken a hasábokon.

Káncz Csaba

Kukába a leszerelési szerződésekkel

Goodman az elmúlt 60 év egyik legnagyobb titkának nevezi, hogy az USA a nukleáris fegyverek előállítására és fenntartására 5-6 ezermilliárd dollár (!) közötti összeget fordított. Ez az égbekiáltó összeg annyi, amennyit amerikai szárazföldi erőkre, vagy a haditengerészetre költött az ország a második világháború óta. Holott több évtizede, eredetileg a Pentagon azzal érvelt, hogy a nukleáris fegyverek majd lehetővé teszik a kisebb hadsereg fenntartását.

A professzor végül megállapítja, hogy George W. Bush és Donald Trump elnökségei a lehető legrosszabb stratégiai helyzetbe navigálták az országot. Bush 2001-ben egyoldalúan felmondta az 1972-ben még a Szovjetunióval kötött ABM-szerződést, megadván a lehetőséget a Pentagonnak, hogy minden megszorítás nélkül folytathassa a rakétavédelmi pajzs kifejlesztésére és telepítésére irányuló kísérleteket – egyben megnyitva az utat a nemzeti rakétavédelmi programok több száz milliárd dollárba kerülő, homályos világa felé. Trump pedig tavaly felmondta a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), amely Goodman szerint a történelem egyik legsikeresebb leszerelési szerződése volt és amelynek érvénytelenítése utat nyitott Európában és Ázsiában az újabb fegyverkezési versenynek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG