BUX
33 761.87
+2.73%
+898.00
OTP
8 890.00
+1.02%
+90.00
MOL
2 044.00
+5.31%
+103.00
RICHTER
6 595.00
+3.05%
+195.00
MTELEKOM
358.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 17. 15:47

A magyar társadalmat egyre inkább elkezdte érdekelni annak kérdésköre, hogy az ország haladjon a karbonsemlegesség és a fenntartható energiaforrások felé. Az ITM klímastratégia kapcsán készített kérdőívét kitöltők 92 százaléka támogatja azt, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen, míg a probléma megoldásának sürgősségét is sokan hangsúlyozták.

(A cikk eredetileg a piacesprofit.hu-n jelent meg.)

A kormány útjai

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára még január végén, Párizsban, a Nemzetközi Energia Ügynökség villamosenergia-ellátásbiztonsággal foglalkozó konferenciáján beszélt arról, hogy a kormány stratégiája több pontból áll össze. Ennek első része a nukleáris kapacitások megújítása, azaz a Paks II. projekten keresztül az atomenergia használatának folytatása. A második a mátrai lignitalapú áramtermelés kiváltása, elsősorban gázzal és megújulóenergia-termeléssel. A harmadik a nagymennyiségű megújuló energia, ezen belül elsősorban a napenergia tartalékait hasznosító áramtermelési kapacitások jelentős növelése.

A Paks II beruházás már évek óta zajlik, így az első pillér biztosítottnak tűnik, ám a megújuló energiaforrások terén jócskán lesz hová felzárkóznia Magyarországnak.

Hangsúlyt kap a napenergia

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében részletesebben is ismertette a héten elfogadott klímavédelmi akciótervet. Ennek sarkalatos pontjai közt szerepel a következő 10 évben a napkollektorok számának meghatszorozása, valamint az elektromos autók vásárlásának támogatása. Szintén fontos bejelentés, hogy 2022-től már csak az elektromos buszok állhatnak forgalomba a városi közlekedésben. Az az Eurostat adatait megnézve is rögtön látszik, hogy ezen célok eléréséhez még rengeteget kell előrelépnie Magyarországnak, hiszen régiós összehasonlításban is igazán csak a közlekedésben felhasznált megújuló energiaforrások terén sikerült fejlődni.

Makro / Külgazdaság Diploma nyelvvizsga nélkül, felvételi "fél" nyelvvizsgával: fontos szabályokat tettek közzé
Gáspár András | 2020. április 10. 11:49
Megjelent a rendelet a nyelvvizsga nélkül kiadható diplomákról - a felvételizőknek fontos hír, hogy aki csak egy "fél" nyelvvizsgát tudott letenni a veszélyhelyzet miatt, az is jogosult a komplex nyelvvizsgáért járó pontokra.
Makro / Külgazdaság Már a dohányboltoknak is be kell zárniuk 15 óra után
Privátbankár.hu | 2020. április 10. 11:04
Országos ellenőrzés indul az idősotthonokban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: még Orbán Viktor sem látja a fényt az alagút végén
Privátbankár.hu / MTI | 2020. április 10. 10:36
Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjúban megmagyarázta, miért késlekedett a döntéssel a kijárási korlátozásról, elmondta, hogyan lehet Ausztria Magyarország nagyméretű laboratóriuma, és hogy bár van optimista forgatókönyve, annyira nem tud bizakodni, mint a jegybank. A neheze még egyébként is hátra van.
Makro / Külgazdaság Újabb ágazatok kapnak járulékmentességet
Privátbankár.hu | 2020. április 10. 09:13
Jó hírt kaptak többek között a sörgyártók, szeszes ital gyártók és dísznövénykereskedők is. 
Makro / Külgazdaság Újabb 19 milliárd megy a tömeges bevándorlás kezelésére
Privátbankár.hu | 2020. április 10. 08:50
A koronavírus-járvány mellett más veszélyekről sem feledkezik meg a kormány. 
Makro / Külgazdaság Több mint 500 millárd eurós mentőcsomagról döntött az EU
Gyévai Zoltán - Brüsszel | 2020. április 10. 08:08
Az uniós GDP körülbelül 4 százalékának megfelelő átfogó intézkedéscsomagról állapodtak meg csütörtök este a tagállamok pénzügyminiszterei védőhálót kínálva az európai munkavállalóknak, az üzleti vállalkozásoknak és a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak. A két héten belül létrehozandó járvány elleni krízisalapból az eurózóna tagállamai éves GDP-jük 2 százalékáig igényelhetnek majd hitelt, amit egyetlen megkötésként a COVID-19 megfékezésére fordított egészségügyi kiadásaikra használhatnak majd fel. Brüsszelből jelentjük.
Makro / Külgazdaság Kijárási korlátozás: éjszaka kijött a rendelet, változás jöhet a piacokon
Privátbankár.hu | 2020. április 10. 07:47
Kevesebb mint 1 órával a húsvéti hétvége kezdete előtt jelent meg a rendelet, ami a polgármestereknek lehetővé teszi, hogy további korlátozásokat léptessenek életbe az ünnep idejére. Budapesten lezárják a legnépszerűbb zöld területeket. A polgármesterek mostantól maguk határozhatnak arról, mikor leht nyitva a piac és mikor látogathatják a 65 év felettiek.
Makro / Külgazdaság Ekkorát még nem ugrott a fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. április 10. 07:09
Megugrott az igazolt fertőzöttek száma, már 1190 az esetszám - a Pesti úti idősek otthonában már 151 igazolt esetnél tartanak, itt 7 fő hunyt el, országosan pedig 77 főre emelkedett a halálozási adat.
Makro / Külgazdaság Ha nincs munka, semmi sincs - ezt kapják a munkanélküliek a kormánytól
Vég Márton | 2020. április 10. 06:07
A munkanélküliek közel fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kap a kormánytól. Aki pedig kap, az is csak annyit, amennyiből nem lehet megélni.
Makro / Külgazdaság Májusban online képzés indul munkanélkülieknek
MTI | 2020. április 9. 21:55
A kormány szerint a cégeknek most rengeteg idejük szabadult fel, így értékelhetik a helyzetüket és képzéseket is tarthatnak. Az EU pedig nem ad plusz pénzt.
hírlevél