5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az alapkamathoz ugyan nem nyúlt az MNB, de most megváltoztatta az úgynevezett kamatfolyosót, a bankok már csak 0,1 százalékos kamat mellett fognak tudni betétet elhelyezni nála. Lehet, hogy nemsokára a negatív tartományba is lesüllyed a kamat? A forint már erősen gyengül.

„Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) 2015. szeptember 22-ei ülésén a jegybanki O/N betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkentette” szeptember 25-ei hatállyal – írja a jegybank közleménye.

Eddig a bankok az alapkamat mínusz egy százalékponton, azaz 0,35 százalékon tudtak betétet elhelyezni egy napra, és alapkamat plusz egy százalékon, azaz 2,35 százalékon tudtak egynapos hitelt felvenni tőle. A sáv most lényegében lefelé tolódik el, 0,1 és 2,1 százalékra, azaz az egynapos banki elhegyezésekre a nulláról alig eltérő kamatot fognak fizetni. (A három hónapos kamat marad az 1,35 százalék.)

Érdekességképpen említjük, hogy az amerikai Fed, amely 2009 óta úgynevezett nullakamat-politikát (ZIRP) folytat, jelenleg 0 és 0,25 százalék között tartja a bankok által elérhető egynapos hitelek kamatait. Az utóbbi időben ezek átlagos kamata 0,14 százalékos volt, magasabb, mint holnaptól az MNB-é.

A Monetáris Tanács a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is módosította: a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel – írják.

Az indoklásból, amit a továbbiakban szó szerint közlünk, kiderül, hogy az állampapírok hozamai már annyira lecsökkentek, hogy fennállt a veszély, a bankok inkább a jegybankhoz viszik a pénzüket. Ezzel tehát még inkább az állampapírok felé terelik őket.

Azt is írják, hogy „MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását” – ez további kamatcsökkentésekre vagy kamatfolyosó-szélesítésre is utalhat. Nincs kizárva, hogy a magyar kamatok egyes esetekben a nulla alatti tartományba is becsúsznak majd a jövőben.

A forint a lépés nyomán határozottan gyengült, az euró 313 forint közeléből 315 forintra ugrott, majd visszaesett pár fillért.

Az MNB így folytatja

„Az MNB önfinanszírozási programjának 2015. június 2-án bejelentett folytatása, valamint a jegybanki eszköztár ebből adódó módosítása a bankok állampapír-keresletének érdemi emelkedését okozta. A bankok az utóbbi szűk négy hónapban több mint 800 milliárd forinttal, az önfinanszírozási program 2014 tavaszi meghirdetése óta pedig több mint 1400 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat.”

„Ami összhangban van az önfinanszírozási program célkitűzésével, és hozzájárul a külső sérülékenység csökkentéséhez. A banki alkalmazkodás túlnyomó része a jegybanki IRS-eszközzel is támogatott hosszabb lejáratú államkötvényekben zajlott le, de nőtt a rövid lejáratú állampapírok iránti kereslet is, ami korábban nem látott mélységbe csökkentette a három hónapos állampapír-piaci hozamot.”

„Szeptember közepére a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozama megközelítette az MNB O/N betéti kamatát, sőt egyes napokon alá is süllyedt. Mindez kockázatot jelent az önfinanszírozási program folytatása szempontjából, hiszen a hozamkülönbözet mérséklődése az állampapír-piaci kereslet emelkedése helyett az O/N betétállomány növelésén keresztüli alkalmazkodásra ösztönözheti a bankokat.”

„A fenti kockázatok kezelése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-ei ülésén a kamatfolyosó széleit jelentő egynapos futamidejű kamatok 25 bázispontos csökkentéséről döntött 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy 2015. szeptember 25-től az O/N betétre fizetett kamat az alapkamat – 125 bázispont, azaz 0,1 százalék, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamat pedig az alapkamat + 75 bázispont, azaz 2,1 százalék.”

„Az O/N kamatszintek megváltoztatása semleges az effektív kamatszint tekintetében, a lépések az irányadó sterilizációs eszköz igénybevételét és így az alapkamat érvényesülését támogatják. Amennyiben a banki alkalmazkodás nem a jegybanki céloknak megfelelő lesz, úgy az MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását.”

„A fentiekkel párhuzamosan az MT a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB hetente meghirdetett, likviditásnyújtó fedezett hiteleszközeinek feltételrendszerét is módosította. Az O/N hiteleszköz kamatának fent ismertetett csökkentése mellett - a bankok többsége által jelzett igényeknek megfelelően - a hosszabb lejáratú fedezett jegybanki hiteleszközök is az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel, rövidebb futamidőn állnak a bankok rendelkezésére.

„Szeptember 25-ei hatállyal a jelenlegi kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel váltja fel, melynek kamata alapkamat + 25 bázispontra csökken. A hat hónapos futamidejű hitel helyett az MNB három hónapos futamidejű fedezett hitelt vezet be, mely továbbra is változó kamatú tenderen kerül értékesítésre.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG