<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az alapkamathoz ugyan nem nyúlt az MNB, de most megváltoztatta az úgynevezett kamatfolyosót, a bankok már csak 0,1 százalékos kamat mellett fognak tudni betétet elhelyezni nála. Lehet, hogy nemsokára a negatív tartományba is lesüllyed a kamat? A forint már erősen gyengül.

„Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) 2015. szeptember 22-ei ülésén a jegybanki O/N betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkentette” szeptember 25-ei hatállyal – írja a jegybank közleménye.

Eddig a bankok az alapkamat mínusz egy százalékponton, azaz 0,35 százalékon tudtak betétet elhelyezni egy napra, és alapkamat plusz egy százalékon, azaz 2,35 százalékon tudtak egynapos hitelt felvenni tőle. A sáv most lényegében lefelé tolódik el, 0,1 és 2,1 százalékra, azaz az egynapos banki elhegyezésekre a nulláról alig eltérő kamatot fognak fizetni. (A három hónapos kamat marad az 1,35 százalék.)

Érdekességképpen említjük, hogy az amerikai Fed, amely 2009 óta úgynevezett nullakamat-politikát (ZIRP) folytat, jelenleg 0 és 0,25 százalék között tartja a bankok által elérhető egynapos hitelek kamatait. Az utóbbi időben ezek átlagos kamata 0,14 százalékos volt, magasabb, mint holnaptól az MNB-é.

A Monetáris Tanács a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is módosította: a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel – írják.

Az indoklásból, amit a továbbiakban szó szerint közlünk, kiderül, hogy az állampapírok hozamai már annyira lecsökkentek, hogy fennállt a veszély, a bankok inkább a jegybankhoz viszik a pénzüket. Ezzel tehát még inkább az állampapírok felé terelik őket.

Azt is írják, hogy „MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását” – ez további kamatcsökkentésekre vagy kamatfolyosó-szélesítésre is utalhat. Nincs kizárva, hogy a magyar kamatok egyes esetekben a nulla alatti tartományba is becsúsznak majd a jövőben.

A forint a lépés nyomán határozottan gyengült, az euró 313 forint közeléből 315 forintra ugrott, majd visszaesett pár fillért.

Az MNB így folytatja

„Az MNB önfinanszírozási programjának 2015. június 2-án bejelentett folytatása, valamint a jegybanki eszköztár ebből adódó módosítása a bankok állampapír-keresletének érdemi emelkedését okozta. A bankok az utóbbi szűk négy hónapban több mint 800 milliárd forinttal, az önfinanszírozási program 2014 tavaszi meghirdetése óta pedig több mint 1400 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat.”

„Ami összhangban van az önfinanszírozási program célkitűzésével, és hozzájárul a külső sérülékenység csökkentéséhez. A banki alkalmazkodás túlnyomó része a jegybanki IRS-eszközzel is támogatott hosszabb lejáratú államkötvényekben zajlott le, de nőtt a rövid lejáratú állampapírok iránti kereslet is, ami korábban nem látott mélységbe csökkentette a három hónapos állampapír-piaci hozamot.”

„Szeptember közepére a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozama megközelítette az MNB O/N betéti kamatát, sőt egyes napokon alá is süllyedt. Mindez kockázatot jelent az önfinanszírozási program folytatása szempontjából, hiszen a hozamkülönbözet mérséklődése az állampapír-piaci kereslet emelkedése helyett az O/N betétállomány növelésén keresztüli alkalmazkodásra ösztönözheti a bankokat.”

„A fenti kockázatok kezelése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-ei ülésén a kamatfolyosó széleit jelentő egynapos futamidejű kamatok 25 bázispontos csökkentéséről döntött 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy 2015. szeptember 25-től az O/N betétre fizetett kamat az alapkamat – 125 bázispont, azaz 0,1 százalék, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamat pedig az alapkamat + 75 bázispont, azaz 2,1 százalék.”

„Az O/N kamatszintek megváltoztatása semleges az effektív kamatszint tekintetében, a lépések az irányadó sterilizációs eszköz igénybevételét és így az alapkamat érvényesülését támogatják. Amennyiben a banki alkalmazkodás nem a jegybanki céloknak megfelelő lesz, úgy az MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását.”

„A fentiekkel párhuzamosan az MT a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB hetente meghirdetett, likviditásnyújtó fedezett hiteleszközeinek feltételrendszerét is módosította. Az O/N hiteleszköz kamatának fent ismertetett csökkentése mellett - a bankok többsége által jelzett igényeknek megfelelően - a hosszabb lejáratú fedezett jegybanki hiteleszközök is az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel, rövidebb futamidőn állnak a bankok rendelkezésére.

„Szeptember 25-ei hatállyal a jelenlegi kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel váltja fel, melynek kamata alapkamat + 25 bázispontra csökken. A hat hónapos futamidejű hitel helyett az MNB három hónapos futamidejű fedezett hitelt vezet be, mely továbbra is változó kamatú tenderen kerül értékesítésre.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos