TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az alapkamathoz ugyan nem nyúlt az MNB, de most megváltoztatta az úgynevezett kamatfolyosót, a bankok már csak 0,1 százalékos kamat mellett fognak tudni betétet elhelyezni nála. Lehet, hogy nemsokára a negatív tartományba is lesüllyed a kamat? A forint már erősen gyengül.

„Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) 2015. szeptember 22-ei ülésén a jegybanki O/N betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkentette” szeptember 25-ei hatállyal – írja a jegybank közleménye.

Eddig a bankok az alapkamat mínusz egy százalékponton, azaz 0,35 százalékon tudtak betétet elhelyezni egy napra, és alapkamat plusz egy százalékon, azaz 2,35 százalékon tudtak egynapos hitelt felvenni tőle. A sáv most lényegében lefelé tolódik el, 0,1 és 2,1 százalékra, azaz az egynapos banki elhegyezésekre a nulláról alig eltérő kamatot fognak fizetni. (A három hónapos kamat marad az 1,35 százalék.)

Érdekességképpen említjük, hogy az amerikai Fed, amely 2009 óta úgynevezett nullakamat-politikát (ZIRP) folytat, jelenleg 0 és 0,25 százalék között tartja a bankok által elérhető egynapos hitelek kamatait. Az utóbbi időben ezek átlagos kamata 0,14 százalékos volt, magasabb, mint holnaptól az MNB-é.

A Monetáris Tanács a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is módosította: a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel – írják.

Az indoklásból, amit a továbbiakban szó szerint közlünk, kiderül, hogy az állampapírok hozamai már annyira lecsökkentek, hogy fennállt a veszély, a bankok inkább a jegybankhoz viszik a pénzüket. Ezzel tehát még inkább az állampapírok felé terelik őket.

Azt is írják, hogy „MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását” – ez további kamatcsökkentésekre vagy kamatfolyosó-szélesítésre is utalhat. Nincs kizárva, hogy a magyar kamatok egyes esetekben a nulla alatti tartományba is becsúsznak majd a jövőben.

A forint a lépés nyomán határozottan gyengült, az euró 313 forint közeléből 315 forintra ugrott, majd visszaesett pár fillért.

Az MNB így folytatja

„Az MNB önfinanszírozási programjának 2015. június 2-án bejelentett folytatása, valamint a jegybanki eszköztár ebből adódó módosítása a bankok állampapír-keresletének érdemi emelkedését okozta. A bankok az utóbbi szűk négy hónapban több mint 800 milliárd forinttal, az önfinanszírozási program 2014 tavaszi meghirdetése óta pedig több mint 1400 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat.”

„Ami összhangban van az önfinanszírozási program célkitűzésével, és hozzájárul a külső sérülékenység csökkentéséhez. A banki alkalmazkodás túlnyomó része a jegybanki IRS-eszközzel is támogatott hosszabb lejáratú államkötvényekben zajlott le, de nőtt a rövid lejáratú állampapírok iránti kereslet is, ami korábban nem látott mélységbe csökkentette a három hónapos állampapír-piaci hozamot.”

„Szeptember közepére a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozama megközelítette az MNB O/N betéti kamatát, sőt egyes napokon alá is süllyedt. Mindez kockázatot jelent az önfinanszírozási program folytatása szempontjából, hiszen a hozamkülönbözet mérséklődése az állampapír-piaci kereslet emelkedése helyett az O/N betétállomány növelésén keresztüli alkalmazkodásra ösztönözheti a bankokat.”

„A fenti kockázatok kezelése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-ei ülésén a kamatfolyosó széleit jelentő egynapos futamidejű kamatok 25 bázispontos csökkentéséről döntött 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy 2015. szeptember 25-től az O/N betétre fizetett kamat az alapkamat – 125 bázispont, azaz 0,1 százalék, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamat pedig az alapkamat + 75 bázispont, azaz 2,1 százalék.”

„Az O/N kamatszintek megváltoztatása semleges az effektív kamatszint tekintetében, a lépések az irányadó sterilizációs eszköz igénybevételét és így az alapkamat érvényesülését támogatják. Amennyiben a banki alkalmazkodás nem a jegybanki céloknak megfelelő lesz, úgy az MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását.”

„A fentiekkel párhuzamosan az MT a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB hetente meghirdetett, likviditásnyújtó fedezett hiteleszközeinek feltételrendszerét is módosította. Az O/N hiteleszköz kamatának fent ismertetett csökkentése mellett - a bankok többsége által jelzett igényeknek megfelelően - a hosszabb lejáratú fedezett jegybanki hiteleszközök is az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel, rövidebb futamidőn állnak a bankok rendelkezésére.

„Szeptember 25-ei hatállyal a jelenlegi kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel váltja fel, melynek kamata alapkamat + 25 bázispontra csökken. A hat hónapos futamidejű hitel helyett az MNB három hónapos futamidejű fedezett hitelt vezet be, mely továbbra is változó kamatú tenderen kerül értékesítésre.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Makro / Külgazdaság Nagy dilemma előtt áll az MNB
Csabai Károly | 2020. október 20. 10:37
Merthogy a már-már rekordszintre gyengülő forintnak jól jönne, ha a jegybank egy kamatemeléssel növelné a vonzerejét, azaz a befektetők vennének belőle, aminek hatására emelkedhet az árfolyama. A szeptemberben váratlanul nagyot esett infláció viszont azt tenné lehetővé a bankok bankjának, hogy csökkentse a kamatokat, ami a források (még) olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhatna a koronavírus-járvány miatti gazdasági zuhanás tompításához. Logikusnak tűnik, hogy e két ellentétes hatás eredőjeként az MNB semmit nem lép, azaz minden marad a régiben. Arra azonban, hogy ez valóban így lesz-e, mégsem érdemes mérget venni.
Makro / Külgazdaság Folyamatosan nő a koronavírusos betegek száma Amerikában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:51
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatainak tanúsága szerint az Egyesült Államok 48 tagállamában folyamatosan emelkedik a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a Covid-19-ben megbetegedettek száma.
Makro / Külgazdaság Fontos döntést hozhatnak meg a parlamentben ma
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 06:36
Az Országgyűlés ma 2021 nyaráig meghosszabbíthatja a koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratóriumot.
Makro / Külgazdaság A Trump-Biden csata: új munkahelyek millióit ígérik
Wéber Balázs | 2020. október 20. 06:07
Két hét múlva kiderül, hogy továbbra is Donald Trump fogja-e kormányozni a világ talán legbefolyásosabb országát, vagy egy sok mindent megélt 77 éves politikus, Joe Biden veszi át tőle a kormányrudat. Sorozatunk előző részében a jelöltek adó- és kereskedelem-politikáját veséztük ki, most pedig azt nézzük meg, hogy milyenek az esélyeik, és miként tartanák életben a munkaerőpiacot.
Makro / Külgazdaság A parlamenti többség megszavazta a Kúria új elnökét
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 19. 19:16
Hiába tiltakozott az ellenzék, a kormánypárti többség megszavazta a Kúria új elnökének Varga Zsolt Andrást. 
Makro / Külgazdaság Hiába mentek fel az árak, nem csökken a benzin adója
Király Béla | 2020. október 19. 16:04
Az adózás szempontjából túl olcsó volt az olaj, így 2020 negyedik negyedévében is marad a magasabb adótétel az üzemanyagok esetében.
Friss
hírlevél