<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az alapkamathoz ugyan nem nyúlt az MNB, de most megváltoztatta az úgynevezett kamatfolyosót, a bankok már csak 0,1 százalékos kamat mellett fognak tudni betétet elhelyezni nála. Lehet, hogy nemsokára a negatív tartományba is lesüllyed a kamat? A forint már erősen gyengül.

„Az önfinanszírozási program hatékonyságának növelése érdekében a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa (MT) 2015. szeptember 22-ei ülésén a jegybanki O/N betétre fizetett kamatot 0,1 százalékra, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamatot pedig 2,1 százalékra csökkentette” szeptember 25-ei hatállyal – írja a jegybank közleménye.

Eddig a bankok az alapkamat mínusz egy százalékponton, azaz 0,35 százalékon tudtak betétet elhelyezni egy napra, és alapkamat plusz egy százalékon, azaz 2,35 százalékon tudtak egynapos hitelt felvenni tőle. A sáv most lényegében lefelé tolódik el, 0,1 és 2,1 százalékra, azaz az egynapos banki elhegyezésekre a nulláról alig eltérő kamatot fognak fizetni. (A három hónapos kamat marad az 1,35 százalék.)

Érdekességképpen említjük, hogy az amerikai Fed, amely 2009 óta úgynevezett nullakamat-politikát (ZIRP) folytat, jelenleg 0 és 0,25 százalék között tartja a bankok által elérhető egynapos hitelek kamatait. Az utóbbi időben ezek átlagos kamata 0,14 százalékos volt, magasabb, mint holnaptól az MNB-é.

A Monetáris Tanács a likviditásnyújtó jegybanki hiteleszközök paramétereit is módosította: a kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel, a hat hónapos futamidejű hitelt pedig három hónapos futamidejű fedezett hitel váltja fel – írják.

Az indoklásból, amit a továbbiakban szó szerint közlünk, kiderül, hogy az állampapírok hozamai már annyira lecsökkentek, hogy fennállt a veszély, a bankok inkább a jegybankhoz viszik a pénzüket. Ezzel tehát még inkább az állampapírok felé terelik őket.

Azt is írják, hogy „MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását” – ez további kamatcsökkentésekre vagy kamatfolyosó-szélesítésre is utalhat. Nincs kizárva, hogy a magyar kamatok egyes esetekben a nulla alatti tartományba is becsúsznak majd a jövőben.

A forint a lépés nyomán határozottan gyengült, az euró 313 forint közeléből 315 forintra ugrott, majd visszaesett pár fillért.

Az MNB így folytatja

„Az MNB önfinanszírozási programjának 2015. június 2-án bejelentett folytatása, valamint a jegybanki eszköztár ebből adódó módosítása a bankok állampapír-keresletének érdemi emelkedését okozta. A bankok az utóbbi szűk négy hónapban több mint 800 milliárd forinttal, az önfinanszírozási program 2014 tavaszi meghirdetése óta pedig több mint 1400 milliárd forinttal növelték állampapír-állományukat.”

„Ami összhangban van az önfinanszírozási program célkitűzésével, és hozzájárul a külső sérülékenység csökkentéséhez. A banki alkalmazkodás túlnyomó része a jegybanki IRS-eszközzel is támogatott hosszabb lejáratú államkötvényekben zajlott le, de nőtt a rövid lejáratú állampapírok iránti kereslet is, ami korábban nem látott mélységbe csökkentette a három hónapos állampapír-piaci hozamot.”

„Szeptember közepére a 3 hónapos diszkont-kincstárjegyek hozama megközelítette az MNB O/N betéti kamatát, sőt egyes napokon alá is süllyedt. Mindez kockázatot jelent az önfinanszírozási program folytatása szempontjából, hiszen a hozamkülönbözet mérséklődése az állampapír-piaci kereslet emelkedése helyett az O/N betétállomány növelésén keresztüli alkalmazkodásra ösztönözheti a bankokat.”

„A fenti kockázatok kezelése érdekében az MNB Monetáris Tanácsa 2015. szeptember 22-ei ülésén a kamatfolyosó széleit jelentő egynapos futamidejű kamatok 25 bázispontos csökkentéséről döntött 2015. szeptember 25-ei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy 2015. szeptember 25-től az O/N betétre fizetett kamat az alapkamat – 125 bázispont, azaz 0,1 százalék, a fedezett O/N hitelre fizetendő kamat pedig az alapkamat + 75 bázispont, azaz 2,1 százalék.”

„Az O/N kamatszintek megváltoztatása semleges az effektív kamatszint tekintetében, a lépések az irányadó sterilizációs eszköz igénybevételét és így az alapkamat érvényesülését támogatják. Amennyiben a banki alkalmazkodás nem a jegybanki céloknak megfelelő lesz, úgy az MNB kész további lépésekkel támogatni az önfinanszírozási program sikeres megvalósulását.”

„A fentiekkel párhuzamosan az MT a banki likviditáskezelés támogatása érdekében az MNB hetente meghirdetett, likviditásnyújtó fedezett hiteleszközeinek feltételrendszerét is módosította. Az O/N hiteleszköz kamatának fent ismertetett csökkentése mellett - a bankok többsége által jelzett igényeknek megfelelően - a hosszabb lejáratú fedezett jegybanki hiteleszközök is az eddigieknél kedvezőbb feltételekkel, rövidebb futamidőn állnak a bankok rendelkezésére.

„Szeptember 25-ei hatállyal a jelenlegi kéthetes futamidejű hitelt egyhetes futamidejű fedezett hitel váltja fel, melynek kamata alapkamat + 25 bázispontra csökken. A hat hónapos futamidejű hitel helyett az MNB három hónapos futamidejű fedezett hitelt vezet be, mely továbbra is változó kamatú tenderen kerül értékesítésre.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos