<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar miniszterelnök az európai politika egyik vezéralakjává kíván előlépni, ami egybevághat Putyin és Trump érdekeivel is. A nemzetközi politikai dinamika kedvező számára - előbb azonban szükség van egy sikeres vasárnapi népszavazáshoz. Ha viszont a kvótanépszavazás érvénytelen lesz, nemcsak Orbán európai ambíciói kapnak súlyos csapást, hanem a fideszes bevándorláspolitika is gyakorlatilag illegitimmé válik.
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozó kezdetén 2015. októberében. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A Fideszből kiszivárgó hírek szerint a miniszterelnök egy esetleges sikeres kvótanépszavazás után megkísérelné az uniós alapszerződés módosítását azzal a céllal, hogy a döntéshozatali mechanizmusban a tagállamok a jelenleginél nagyobb súllyal szerepeljenek.  Orbán ehhez természetesen segítségül hívná az utóbbi időben egyre összetartóbb V4-ek támogatását. A kormányfő belső köreiből származó értesülések szerint Orbán ugyanis politikai karrierjét európai színtéren kívánja kiteljesíteni és akár Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének helyére pályázik.

Mi lehet Orbán célja?

Mára egyértelművé vált, hogy Orbán határozott vízióval rendelkezik Európára vonatkozóan. Ráadásul a kormányfő ideája már nem a hagyományos európai baloldal-jobboldal dichotómiába sorolható, sokkal inkább az euroszkeptikus-populista és az Európa-párti politikai erők megosztottsága mentén tematizál.  Orbán családon és kereszténységen alapuló Európa-képe a legtöbb megnyilatkozásában megjelenik, de legalább olyan gyakran bírálja a szociális Európa elképzelését is – nem is beszélve a bevándorláspolitikáról -, és állít alternatívát ezzel szemben.

Orbán helye Európában

Kétség sem fér hozzá, hogy a menekültválság eredményeképp Orbán valódi európai szereplővé lépett elő. Míg korábban leginkább a nagy port kavart kijelentéseivel és Nyugaton botránykeltő jogalkotási metódusával dominált az európai köztudatban, mint egy súlytalan ország fickándozó bajkeverője, mára már a migrációs törésvonal egyik oldalának legfőbb szereplői közt tartják számon összeurópai szinten, megoldási javaslataira pedig immár mint valós perspektívára tekintenek.

Az ismertség ugyanakkor nem azonos az elismertséggel: mindazon túl, hogy a korábbi antidemokratikus lépéseiről nem feledkeztek el, a jelenlegi válságkezelő metódusa sem épp az együttműködésre, hanem az itthon megszokott, erőből levezényelt, deviáns destabilizálásra épül, erre pedig a jelenlegi nyugati fősodornál érzékelhetően nincs kereslet.  Nehezíti a helyzetét, hogy Nyugaton továbbra sem szűnt meg az előítélet a Keletiekkel szemben, így Orbán eleve hátrányból indul.

A közhangulat változása Orbánnak kedvez

Az egy évvel ezelőtt kirobbant és egyelőre beláthatatlan ideig tartó menekültválság azonban átrendezte az európai erőviszonyokat.  2017 pedig sorsdöntő évnek ígérkezik, hiszen a franciák elnökválasztása mellett a németek is döntenek a Bundestag összetételéről.  Ha a hagyományos pártok dominanciája érvényesül, akkor Orbán minden kétséget kizáróan marginális pozícióban marad, és legfeljebb bomlasztó politikával tud nyomást gyakorolni a bevándorláspolitika fő csapásirányára.

Ennek ellenkezőjére azonban egyre nagyobb az esély – ahogy ezt a németországi tartományi választások eredményei is mutatják. Franciaországban szintén születhet Orbánnak kedvező helyzet, hiszen egy esetleges Sarkozy-győzelem kedvező lenne Orbán számára – hogy az oroszbarát Le Penről ne is beszéljünk.  Orbán jelenlegi diplomácia hátországát a mögötte összezáró V4 adja, amely – főképp Lengyelország súlya miatt – EU-s szinten meghatározó tényezővé vált.  A magyar miniszterelnök külön szerencséje, hogy a lengyel kormányfő, Beata Szydło nem elég karizmatikus.

Még az idén áttörést jelentene, ha Donald Trump elnyerné az USA elnöki címét, hiszen Európában elsőként Orbán támogatta deklaráltan Trumpot. A republikánus jelölt remek viszonyt ápol Putyin orosz elnökkel, akinek szándékai Európában egyre inkább nyilvánvalóak.  Egy majdani Trump – Putyin tengely pedig valószínűleg szívesen látna egy értékekben is hozzájuk közel álló politikust az átalakult EU egyik vezető tisztségében.

Kulcs a népszavazás sikere

Orbán európai karrierjéhez előfeltétel, hogy a vasárnapi kvótanépszavazás eredményes legyen.  Nem véletlenül vállalta Orbán azt a diplomáciai bakit - amellyel az egyik legfőbb szövetségesének tekinthető szlovákok nemtetszését is kiváltotta - hogy kudarcnak állította be a V4-ek többi tagja által sikerként prezentált pozsonyi EU-csúcsot.

Nem volt véletlen ez a durva modortalanság, hiszen mindent meg kell tennie, hogy itthon magas szinten tartsa a politikai feszültséget. Jól tudja, hogy egy eredményes hazai népszavazás európai méretű politikai földcsuszamlást idézhetne elő. Amennyiben viszont a kvótanépszavazás érvénytelen lesz, nemcsak Orbán európai ambíciói kapnak súlyos csapást, hanem a fideszes bevándorláspolitika is gyakorlatilag illegitimmé válik.

Káncz Csaba és Zsoldos Ákos jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Makro / Külgazdaság Szenátusi elnök: a kórház szerint Milos Zeman jelenleg nem képes ellátni feladatait
MTI | 2021. október 19. 07:48
Milos Zeman cseh államfő a prágai Központi Katonai Kórház véleménye szerint jelenleg nem képes ellátni a tisztségéből eredő feladatokat - jelentette be hétfőn Prágában Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, aki néhány napja kért a kórháztól hivatalos véleményt Milos Zeman egészségi állapotáról.
Makro / Külgazdaság Elhunyt Kornai János közgazdász
MTI | 2021. október 19. 07:40
Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos