BUX
35 900.05
-0.09%
-32.00
OTP
10 880.00
-0.37%
-40.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 700.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
380.00
-0.26%
-1.00
 
2020. március 24. 09:14

Második napja egyre kevesebb az új koronavírus-fertőzött a dél-európai országban, és csökken a napi halálesetek száma is. A nagy kérdés, hogy kitart-e ez a trend a következő napokban. Az olasz halálozási ráta kimagaslóan magas, ami a többi közt a sok nem regisztrált, csak enyhe tüneteket mutató betegre, valamint az idős társadalomra vezethető vissza. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Második napja mérséklődik az új fertőzések és halálesetek száma Olaszországban, adta hírül a helyi ANSA hírügynökség.

Lassul a növekedés

Hivatalos közlések szerint hétfőn 3780 új esetet regisztráltak – vasárnap még 3957, szombaton pedig 4821 volt ez a szám. Ezzel párhuzamosan csökkent a napi halálesetek száma is: tegnap 601 ember veszítette életét, míg vasárnap 651, szombaton pedig 793. Utóbbi napon regisztrálták a legtöbb halálesetet a járvány kitörése óta.

A fertőzöttek száma összességében 64 ezerre, míg a halottak száma hatezer fölé nőtt. Több mint 7400-an ugyanakkor már felgyógyultak a betegségből – ők 408-cal vannak most többen, mint vasárnap.

Kimagasló halálozási ráta

Statisztikák szerint az új típusú koronavírus halálozási rátája Olaszországban mintegy 9 százalék, azaz száz diagnosztizált fertőzöttből átlagosan kilenc veszíti életét. Eközben – a Guardian szerint – a vírus halálozási rátája alapesetben egy százalék vagy annál kisebb, Németországban pedig mindössze 0,3 százalék.

A Corriere della Sera vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Sok a látens beteg, sok az idős

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

A Guardian szerint ugyanakkor a német és az olasz társadalomban majdnem ugyanakkora a 65 év felettiek aránya – Németországban 21, Olaszországban 23 százalék –, a vírus halálozási rátája a németeknél mégis nagyságrendekkel alacsonyabb. Ezt az is magyarázhatja, hogy a németek időben és jobban felkészítették egészségügyi rendszerüket a krízisre.

Drákói szigor

Olaszország az elmúlt hetekben drákói szigorításokat léptetett életbe a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjon otthon, és csak kivételes esetben – bevásárlás, otthonról nem végezhető munka, segítségnyújtás másoknak – hagyják el lakhelyüket.

Hétvégén pedig további szigorításokat jelentettek be: betiltották az egyik településről egy másikba történő mozgást – ez tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, az igazoltan súlyos indokot kivéve.

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szombat éjjel elrendelte a nem létfontosságú termelés leállítását.

(Interjúnkat egy római kórház orvosával itt olvashatják, egy Olaszországból hazatért magyar család tapasztalatairól pedig itt számoltunk be.)

Kínában most a külföldről érkezők jelentik a problémát

Ami a többi gócpontot illeti, Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 545 esetet tartottak nyilván hétfő este; 3281-en haltak meg és 73 266-an gyógyultak meg. Bár a napi esetek száma ismét megugrott, az új fertőzöttek többsége külföldről érkezett az országba.

Magas a halálozási ráta Spanyolországban is, ahol keddre virradóra 35 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, és összesen több mint 2300-an vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Negatív lett Merkel tesztje

Németországban viszont alig kevesebb, mintegy 29 ezer regisztrált fertőzött mellett „mindössze” 123 a halálos áldozatok száma. 453-an márt meggyógyultak.

Eközben negatív lett Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, amelyre azért volt szükség, mert kimutatták a kórokozót annál az orvosnál, akitől a politikus pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Franciaországban mintegy 20 ezren betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.

Szigorítanak a britek

Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6700 fölé.

Boris Johnson brit miniszterelnök végül szintén a szigorítás mellett döntött: tegnap esti bejelentése szerint a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46 ezer fölé nőtt, a halálos áldozatok száma 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik a vírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban.

Iránban a regisztrált fertőzöttek száma 23 ezer fölé nőtt, a halottak száma 1812.

16 ezer halott, 101 ezer gyógyult

Összességében a diagnosztizált fertőzöttek száma ma reggelre meghaladta a 381 ezret. A halálesetek száma 16 ezer, a gyógyultaké pedig 101 ezer fölé nőtt. A vírusfertőzést 168 országban mutatták ki.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
hírlevél