BUX
35 301.55
+0.72%
+251.00
OTP
9 775.00
+0.57%
+55.00
MOL
2 012.00
+0.60%
+12.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2020. március 24. 09:14

Második napja egyre kevesebb az új koronavírus-fertőzött a dél-európai országban, és csökken a napi halálesetek száma is. A nagy kérdés, hogy kitart-e ez a trend a következő napokban. Az olasz halálozási ráta kimagaslóan magas, ami a többi közt a sok nem regisztrált, csak enyhe tüneteket mutató betegre, valamint az idős társadalomra vezethető vissza. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Kihalt utca Rómában 2020. március 23-án. EPA/FABIO FRUSTACI

Második napja mérséklődik az új fertőzések és halálesetek száma Olaszországban, adta hírül a helyi ANSA hírügynökség.

Lassul a növekedés

Hivatalos közlések szerint hétfőn 3780 új esetet regisztráltak – vasárnap még 3957, szombaton pedig 4821 volt ez a szám. Ezzel párhuzamosan csökkent a napi halálesetek száma is: tegnap 601 ember veszítette életét, míg vasárnap 651, szombaton pedig 793. Utóbbi napon regisztrálták a legtöbb halálesetet a járvány kitörése óta.

A fertőzöttek száma összességében 64 ezerre, míg a halottak száma hatezer fölé nőtt. Több mint 7400-an ugyanakkor már felgyógyultak a betegségből – ők 408-cal vannak most többen, mint vasárnap.

Kimagasló halálozási ráta

Statisztikák szerint az új típusú koronavírus halálozási rátája Olaszországban mintegy 9 százalék, azaz száz diagnosztizált fertőzöttből átlagosan kilenc veszíti életét. Eközben – a Guardian szerint – a vírus halálozási rátája alapesetben egy százalék vagy annál kisebb, Németországban pedig mindössze 0,3 százalék.

A Corriere della Sera vizsgálatában arra jutott, hogy a magas olasz halálozási ráta a következő faktorokra vezethető vissza:

a fertőzöttek alulbecsült száma, a több mint egyharmadában 65 év feletti lakosság és a magas várható élettartam, a Pó-alföld szennyezettsége, valamint az intenzívebb társadalmi élet.

Sok a látens beteg, sok az idős

Az olasz napilap szerint a legfőbb ok, hogy a fertőzöttek valós száma az ismertnél sokkal magasabb. Minden igazolt beteg mellett ugyanis legalább további 5-10 nem diagnosztizált fertőzött van.

Az olasz statisztikai hivatal március 12-i számításai szerint az akkori több mint 12 ezer regisztrált beteg mellett további több mint 105 ezer, nem nyilvántartott, tünetmentes vagy nagyon enyhe tünettel rendelkező fertőzött volt. Ekkora létszámmal számolva a halálozási ráta is alacsonyabb lenne, és megközelítené a kínait.

A lap emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy magas a 65 év felettiek aránya.

A fertőzésben elhunyt olaszok átlagéletkora 80 év körül mozog, és több mint 48 százalékukat legalább három más betegség miatt is kezelték.

A Guardian szerint ugyanakkor a német és az olasz társadalomban majdnem ugyanakkora a 65 év felettiek aránya – Németországban 21, Olaszországban 23 százalék –, a vírus halálozási rátája a németeknél mégis nagyságrendekkel alacsonyabb. Ezt az is magyarázhatja, hogy a németek időben és jobban felkészítették egészségügyi rendszerüket a krízisre.

Drákói szigor

Olaszország az elmúlt hetekben drákói szigorításokat léptetett életbe a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Mindenkit arra szólítottak fel, hogy maradjon otthon, és csak kivételes esetben – bevásárlás, otthonról nem végezhető munka, segítségnyújtás másoknak – hagyják el lakhelyüket.

Hétvégén pedig további szigorításokat jelentettek be: betiltották az egyik településről egy másikba történő mozgást – ez tömegközlekedési eszközökkel és saját gépjárművel sem engedélyezett, az igazoltan súlyos indokot kivéve.

Giuseppe Conte miniszterelnök pedig szombat éjjel elrendelte a nem létfontosságú termelés leállítását.

(Interjúnkat egy római kórház orvosával itt olvashatják, egy Olaszországból hazatért magyar család tapasztalatairól pedig itt számoltunk be.)

Kínában most a külföldről érkezők jelentik a problémát

Ami a többi gócpontot illeti, Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 545 esetet tartottak nyilván hétfő este; 3281-en haltak meg és 73 266-an gyógyultak meg. Bár a napi esetek száma ismét megugrott, az új fertőzöttek többsége külföldről érkezett az országba.

Magas a halálozási ráta Spanyolországban is, ahol keddre virradóra 35 ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, és összesen több mint 2300-an vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Negatív lett Merkel tesztje

Németországban viszont alig kevesebb, mintegy 29 ezer regisztrált fertőzött mellett „mindössze” 123 a halálos áldozatok száma. 453-an márt meggyógyultak.

Eközben negatív lett Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, amelyre azért volt szükség, mert kimutatták a kórokozót annál az orvosnál, akitől a politikus pénteken védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Franciaországban mintegy 20 ezren betegedtek meg, 862-en vesztették életüket és 2207-en távozhattak egészségesen a kórházból. Az országban kedd reggel életbe lépett az egészségügyi szükségállapot, amely két hónapig lesz érvényben.

Szigorítanak a britek

Nagy-Britanniában hétfőn 336-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 6700 fölé.

Boris Johnson brit miniszterelnök végül szintén a szigorítás mellett döntött: tegnap esti bejelentése szerint a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma 46 ezer fölé nőtt, a halálos áldozatok száma 586. Donald Trump amerikai elnök hétfő este bejelentette, hogy hamarosan megkezdődik a vírus elleni szer klinikai tesztelése New Yorkban.

Iránban a regisztrált fertőzöttek száma 23 ezer fölé nőtt, a halottak száma 1812.

16 ezer halott, 101 ezer gyógyult

Összességében a diagnosztizált fertőzöttek száma ma reggelre meghaladta a 381 ezret. A halálesetek száma 16 ezer, a gyógyultaké pedig 101 ezer fölé nőtt. A vírusfertőzést 168 országban mutatták ki.

Nem okozunk-e még a vírusnál is nagyobb kárt azzal, hogy bezárjuk-e fél világot? Meddig tartható a jelenlegi válságkezelési módszer, és lehet-e reális alternatívája? És merünk-e erről szabadon gondolkodni? Videókommentárunkat itt tekinthetik meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
Makro / Külgazdaság Irán és Izrael a kibertérben vetélkedik – lebénult a kikötő
Káncz Csaba | 2020. május 24. 16:59
Napjainkban a geopolitikai csatározások egyik központi eleme a kritikus infrastruktúrák megbénítása. Az izraeli kibertámadást követően az iráni kikötő legalább három napra teljesen lebénult, számítógépei elsötétültek, a kapuk előtt feltorlódtak a teherautók, ahogyan a kikötőben veszteglő hajók is elzárták az utat a tenger felé.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ötből négy fertőzött könnyen átvészeli a koronavírust
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 13:18
Június másodikától ismét lehet használni az iskolaépületeket, például kiscsoportos oktatásra, ennek nincs felső létszáma. Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott az is, hogy a koronavírus-fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul.
Makro / Külgazdaság Indulnak a misék a franciáknál, jön az alapjövedelem a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 10:01
Két hónapos szünet után újraindulhattak a misék Franciaországban, miután egyre inkább visszaszorul a járvány. Spanyolországban júniustól bevezetik az alapjövedelmet. Nemzetközi összefoglalónk következik.   
Makro / Külgazdaság 486-ra nőtt a koronavírusos elhunytak száma itthon, de egyre kevesebb az aktív fertőzött
Privátbankár.hu | 2020. május 24. 07:22
Életét vesztette újabb 4 krónikus beteg.
Makro / Külgazdaság A túlélés a tét – súlyos hatással lehet a vírusválság a lelki egészségre
Wéber Balázs | 2020. május 24. 06:07
Olaszországban ötből négy embernek külső segítség kell ahhoz, hogy lelkileg megbirkózzon a koronavírus-járvány következményeivel. Nem csak a bezártság okozott és okoz megterhelést, hanem a létbizonytalanság, a megélhetés elvesztése is. Többen öngyilkosok lettek, ez azonban csak a jéghegy csúcsa.
hírlevél