TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Végre komolyan veszi a szíriai polgárháborút a nemzetközi közösség: Münchenben 17 ország képviselői tárgyalnak, és most úgy tűnik, konkrét és hatékony lépésekre szánták el magukat, legalábbi rövidtávon. Jobb későn, mint soha. A hosszabb távú rendezésben viszont még nem sikerült egyezségre jutniuk.

Humanitárius segély

Az erőteljes orosz beavatkozás által megváltoztak az erőviszonyok a szíriai polgárháborúban: a kormányerők iráni és Hezbollah segítséggel egyre inkább teret nyernek. Ez annyiból előnyös lehet, hogy lassanként az Iszlám Államot is visszaszorítják, ugyanakkor sok más ellenzéki csoport is van, és most elsősorban velük folyik a harc. A legnagyobb baj az, hogy a polgári lakosság a harcok közé szorult, és azonnali humanitárius segítségre van szükség.

Ezt most a konferencia megpróbálja mindenáron tető alá hozni, Amerika és Oroszország egyaránt támogatja a tervet, hogy egy héten belül tűzszünet lépjen érvénybe, és azonnal segélyeket szállíthassanak az ostromlott területekre.

Amiben egyetértenek

John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégája mellett ülve mondta el, hogy a repülőről ledobott élelmiszercsomagok célba juttatása már a héten megkezdődhet. Kettejük közös fellépése azt jelzi, hogy ez gond nélkül megvalósulhat, hisz légierejük nem kerülgetni fogja egymást, mint eddig, hanem együtt fognak működni. Egyúttal a bizalom szempontjából is kedvező együttes fellépésük: ha valaki, akkor ők ketten tényleg előrelépést érhetnek el a szír konfliktusban.

A tűzszünet nem terjedne ki az Iszlám Államra és egy másik szélsőséges csoportra. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának minősített csoportokkal nem tárgyalnak, és továbbra is támadják őket. A jelenleg harcok által sújtott területeken az ENSZ becslése szerint 460 ezer ember él, és a szír kormányhadsereg előretörés óriási menekültáradatot indított el, tovább rontva az eddigi helyzetet, amikor is milliók hagyták el lakhelyüket elsősorban Törökország felé, közülük egy millióan már beléptek Európába, létrehozva ezzel a 2. világháború óta legsúlyosabb menekültválságot.

És amiben nem

A tűzszünet viszont sajnos még nem jelent békemegoldást, annak kidolgozása sokkal bonyolultabbnak tűnik. Ugyan tárgyalások kezdődtek a szembenálló felek között, de ezek a múlt héten megrekedtek Aleppó, a legnagyobb szír város kormányerők általi ostroma miatt. Ekkor felszínre bukkant a nézeteltérés a szuperhatalmak közt: Amerika az orosz bombázásokat okozta, az oroszok szerint viszont ők  az ENSZ BT által terroristáknak minősített csoport ellen harcoltak, tehát az akció legitim volt.

A fő ellentét továbbra is Aszaddal kapcsolatos. Az oroszok szerint neki legalább van harcoló és rendfenntartó ereje, rendszerének megdöntése nem lenne megoldás, nem alakulna ki működő életképes rendszer helyette. Amerika szerint viszont jobb lenne egy új politikai berendezkedés. Arról sajnos most nem beszélnek, hogy a legfőbb gondot, a síita-szunnita ellentétet csak a két csoport kettéválasztásával, adott esetben két ország és két rendszer létrehozásával lehetne elérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél