BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. február 21. 11:21

A KSH által megjelentetett decemberi kereseti adatok meglehetősen jók lettek, amiben szerepet játszik, hogy az év utolsó két hónapja általában erős szokott lenni. Tavaly a második félévben gyenge volt a forint, ez sokat rontott az euróban számolt béradatokon év közben, most viszont erősödik, és a helyzet máris egész jó: 800 euró fölött a nettó átlagbér.

Az adatok

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 360 000 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 371 700 forint volt.

A nettó kereset családi kedvezmény nélkül 239 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 247 900 forintra becsülhető, de ezek a számok tartalmazzák a közfoglalkoztatottakat is, nélkülük a nettó kereset 247 180 forint, a családi kedvezményt figyelembe véve 255 700 forint. Tekintsük ez utóbbit a leginkább releváns számnak, hisz akik tényleges munkaviszonnyal rendelkeznek, átlagosan ezt az összeget kapják.

Felzárkózás

Nos, ez a jelenlegi 317 forintos euróárfolyammal számolva 806 euró, és ez egy komoly lépés azok után, hogy tavaly évközben az alacsonyabb havi béradatok és a gyenge forintárfolyam miatt ez a szám 700 euróhoz állt közelebb. Ezzel most már stabilan elértük a nagyobb fejlett nyugat-európai országok nettó átlagbérének harmadát, mivel ezekben (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország) 2200-2400 euró között mozog az adat.

A fejlett országok béreinek harmada persze még mindig kevés, nem elég ahhoz, hogy a munkaerő elvándorlása megszűnjön, igaz, hogy azokban a szakmákban, ahol a legerősebben érvényesül a munkaerő elszívása, jóval kisebb lehet a bérlemaradás, ráadásul a szürkegazdaság nem jelentkezik a statisztikában. Nem kizárt, hogy ez akár 10 százalékot is hozzátehet a tényleges keresetekhez.

Régiós összevetés

Nézzük meg ezek után, hogy állunk a szomszédos országokkal összehasonlítva. Visegrádi társainkhoz képest le vagyunk maradva: a lengyeleknél és a szlovákoknál 870-880 euró az adat, a cseheknél pedig 920. Így bő 10 százalékos lemaradásban vagyunk, melynek ledolgozására annyiban van esély, hogy az utóbbi két évben gyorsabb volt nálunk a béremelkedés üteme, mint azemlített három országban.

Ami mostanában gyakran emlegetett román összehasonlítást illeti: Romániában 600 euró a nettó átlagbér, ennél a mi decemberi adatunk harmadával, azaz 33 százalékkal magasabb, és ez nagyjából meg is felel a két ország egy főre jutó GDP-arányának. Horvátországban 845 euró az adat, ők bizony elénk kerültek, a balti államok közül Lettország és Livánia mögöttünk van 720 euró körüli adattal, Észtország viszont előreszaladt közel 1100 euróig, de hát ez maga az észt csoda a mindössze 1,3 millió lakosú országban.

Mediterrán térség

Végül nézzük a mediterrán térséget: Görögország a maga 890 eurójával és Portugália 920 euróval előttünk vannak, de miután náluk csak szerény béremelkedés várható, rövidesen biztosan megelőzzük őket. A spanyol 1750 euró és az olasz 1800 euró fölötti adat viszont döbbenetesen magas, nem is véletlen, hogy Spanyolország munkanélküliséggel, Olaszország magas adóssággal küszködik, az ő jelenlegi szintjük utolérése egyelőre számunkra nem reális belátható időn belül.

Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
hírlevél