3p

Kína vitarendezési eljárást kezdeményezett az Egyesült Államok ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél, hogy megvédje érdekeit az elektromos járműiparban - közölte a kínai képviselet kedden, és megerősítette a WTO is.

Kína kijelentette, hogy vitatja a „diszkriminatív támogatásokat” az Egyesült Államok inflációcsökkentési törvénye (IRA) értelmében, amely szerinte a Kínából és más WTO-országokból származó áruk kizárását eredményezte. A széles körű törvény több milliárd dollár adójóváírást biztosít, hogy segítse a fogyasztókat elektromos járművek vásárlásában, a cégek pedig megújuló energiát termeljenek, miközben Joe Biden elnök célja a hatalmas amerikai energiaszektor szén-dioxid-mentesítése - számol be róla a Reuters.

A kínai BYD modelljei egyre népsterűbbek az egész világon.
A kínai BYD modelljei egyre népsterűbbek az egész világon.
Fotó: BYD

A kínaiak diszkriminációt látnak

„Az éghajlatváltozásra való reagálás, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a környezetvédelem álcája alatt (ezek a támogatások) valójában az Egyesült Államokból származó vagy bizonyos régiókból importált áruk vásárlásától és felhasználásától függenek” - mondta a kínai képviselet.

Közölték, hogy az eljárást „a kínai elektromos járműipar jogos érdekeinek védelme és a tisztességes versenyfeltételek fenntartása érdekében indítja el a globális piacon”.

Katherine Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője elmondta, hogy Washington megvizsgálja Kína WTO-konzultációra irányuló kérését „a 2022-es inflációcsökkentési törvény egyes részeivel és annak végrehajtási intézkedéseivel kapcsolatban”. Tai nyilatkozatában kijelentette, hogy az IRA hozzájárul a „tiszta energia jövőjéhez, amelyet szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen keresünk”. Megvádolta Kínát, hogy az általa „tisztességtelen, nem piaci politikát” alkalmaz a kínai gyártók javára.

Pekingben a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy sürgette Washingtont, hogy „azonnal korrigálja a diszkriminatív iparpolitikát, és tartsa fenn az új energetikai járművek globális ipari és ellátási láncának stabilitását”.

A kereskedelmi vitákra vonatkozó WTO-határozatok a szabályok szerint hat hónapig tartanak az ítélőtábla felállítása után, de gyakran elhúzódnak. Ha a WTO Kína javára dönt, Washington bármikor fellebbezhet a döntés ellen a 2019 decembere óta érvényben lévő joghiány miatt, mivel a WTO legfelsőbb fellebbviteli tanácsa megszűnt, mert az Egyesült Államok ellenezte újabb tagok kinevezését. Az Egyesült Államok a fellebbviteli testület reformját szorgalmazza, amelyet túlterejeszkedéssel vádol, és folyamatban vannak a tárgyalások, de számos akadállyal szembesülnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG