<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

EU-csúcs, green deal, kereskedelmi háború, Brexit – néhány azon kihívások közül, amelyekkel még idén szembesülnie kell az Európai Bizottság új vezérének. Ursula von der Leyen, aki vasárnap óta az EU "kormányfője", erősebb Európai Uniót szeretne hátrahagyni, mint amilyet elődeitől örökölt.
Forradalmi nyitás: Von der Leyen a mai madridi klímacsúcson. EPA/ZIPI

Minden jel szerint mozgalmas decembere lesz Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki – az eredetileg tervezetthez képest egy hónapos késéssel – vasárnap foglalta el hivatalát.

A német néppárti politikusnak már az első hónapban számos kihívással kell szembesülnie, és egyúttal meg kell kezdenie programjának megvalósítását.

Erősebb EU-t akar

Von der Leyen első munkanapján, a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének tizedik évfordulója alkalmából tartott brüsszeli eseményen máris kijelentette: a szerződés azt a felelősséget rója az uniós intézmények vezetőire, hogy erősebb Európai Uniót hagyjanak maguk után, mint amilyet elődeiktől örököltek.

Kötelességünk megőrizni a kontinens békéjét, a jogokat, a szabadságot, ezt az egységes piac által teremtett kivételes gazdasági lehetőségeket jelentő kincset

- fogalmazott. Szerinte Európát nap mint nap, téglánként építeni kell. Mint mondta, Európa gyorsan változik, az uniós vezetők felelőssége pedig az, hogy kövessék ezt a változást, és senkit se hagyjanak hátra.

Jön a Green Deal

Az EU új főnöke első valódi munkanapján, ma az ENSZ klímavédelmi konferenciáján vesz részt Madridban. Ez akár jelzésértékű is lehet, hiszen a klímaváltozás elleni küzdelmet elnöksége egyik legfontosabb feladatának tartja. A konferencián beszél a környezetvédelmi programjáról, az úgynevezett Európai Green Dealről:

Madrid lesz a Green Deal kezdete.

A zöld programot teljes egészében bő egy hét múlva, december 11-én mutatja majd be sajtóhírek szerint. Az időzítés nem véletlen: egy nappal később kezdődik ugyanis az év utolsó EU-csúcsa Brüsszelben.

Von der Leyen azt szeretné, ha azon az összes uniós tagállami vezető elfogadná a programjában felvázolt célokat, mindenekelőtt azt, hogy az EU-nak 2050-re klímasemlegesnek kell lennie, azaz nullára kell redukálnia a szén-dioxid-kibocsátást. 2030-ig pedig minden tagállamnak 50-55 százalékkal kellene csökkentenie kibocsátását a jelenleg tervezett 40 százalék helyett.

A Financial Times szerint a csúcson az eddig ellenkező tagállamokat – Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot – is megpróbálják majd rávenni arra, hogy adják áldásukat a klímasemlegességi célkitűzésre, ez a három ország ugyanis  megvétózta azt a  júniusi EU-csúcson. Meggyőzésük azonban aligha lesz egyszerű és gyors folyamat.

A csúcson ezzel párhuzamosan olyan fontos kérdéseket is megvitatnak majd, mint a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés.

A jó meleg Afrika

Ami von der Leyen további programját illeti, az első EU-n kívüli hivatalos útja Etiópia fővárosába, Addisz-Abebába vezet majd e hét pénteken.

Úgy döntöttem, hogy először Afrikába látogatok el. Addisz-Abebában találkozom Moussa Fakival, az Afrikai Unió képviselőjével, Abiy Ahmeddel, a Nobel-békedíj nyertesével és Sahle-Work Zewde etiópiai elnökkel – ő az egyetlen női elnök Afrikában

– mondta az Európai Bizottság elnöke, aki hivatalba lépése óta telefonon már beszélt Kína, Dél-Korea, Indonézia, Ausztrália és Törökország vezetőivel is.

Közös ülés, Trump, Brexit

Az afrikai „kiruccanást” ugyanakkor megelőzi majd az uniós biztosok első közös ülése szerdán, amelyen magyar részről Várhelyi Olivér vesz majd részt. Ezen a többi közt elfogadják a Bizottság szabályzatát és munkamódszereit, például azt, hogy mely alelnökök lesznek von der Leyen első számú helyettesei.

A következő héten a Bizottság elnökének nem csak az EU-csúcson kell erőt demonstrálnia, hanem a kereskedelmi háború kérdésében is. December 10-én ugyanis a Világkereskedelmi Szervezet legfelsőbb bírósága kénytelen lesz felfüggeszteni működését, mivel az amerikai kormány korábban megvétózta az új bírák megválasztását. A Politico szerint most sokan az Európai Bizottságtól várnak közvetítést és új megoldási javaslatokat a vitás kérdések rendezésére.

De ezzel még nem lesz vége a hétnek: december 12-én tartják ugyanis az előrehozott választásokat Nagy-Britanniában. Ennek kimenetele eldönti, hogy valóban kilépnek-e a britek az EU-ból, vagy megkísérlik visszafordítani a folyamatot.

Jelenlegi állás szerint előbbi forgatókönyv a valószínűbb, a közvélemény-kutatások ugyanis a Brexit-párti kormányfő, Boris Johnson fölényes győzelmét prognosztizálják. Ez pedig azt jelentené, hogy Ursula von der Leyennek január végétől egy csonka EU-t kell majd tovább kormányoznia.

Jelzésértékű, hogy az új Bizottságba a brit kormány már nem is volt hajlandó biztost delegálni.

Interjúnkat a témában itt olvashatják: Jól járhat az Orbán-kormány a von der Leyen-bizottsággal, videókommentárunkat pedig itt tekinthetik meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos