1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB szerint mind külső, mind belső tényezők miatt romlott pénzügyi stabilitásunk. A bankok hitelezési képessége csökken, a lakossági hitelek árazása "erőteljesen monopolisztikus"
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitásáról szóló jelentése szerint külső és belső tényezők miatt is romlott a pénzügyi stabilitásunk. Fő kockázatként értékelte a jegybank az eurózóna perifériás országait érintő mélyülő adósságválságot, emellett a kedvezményes árfolyamon való végtörlesztés kockázataira is felhívta a figyelmet. A jegybank szerint a lakossági hitelek árazása "erősen monopolisztikus".

Az MNB a végtörlesztéssel kapcsolatos kockázatként értékelte, hogy a felmerülő devizakereslet gyengítheti a forint árfolyamát, amely növelheti a végtörleszteni nem tudó devizaadósok terheit, valamint kockázatként jelenik meg, hogy a bankrendszerben felmerülő veszteség gyengíti a hitelezési képességet. Mindemellett ha a háztartások árfolyam-pozícióját a jegybank veszi át, akkor csökken a devizatartalékok szintje. Az MNB pénzügyi stabilitást érintő további kockázatként kezeli a nem teljesítő hitelportfólió kezelésének gyakorlatát, a vállalati hitelezés korábbinál is nagyobb mértékű visszafogását és az adósok magas kamatterheit, amelyet az elégtelen lakossági árverseny tart magasan.

Mélyülő adósságválság az eurózónában

Az MNB álláspontja szerint jelentős kockázatokat jelent az eurózóna szuverén és a pénzügyi rendszer válságának összekapcsolódása, amelynek a következménye globális recesszió, illetve globális pénzügyi instabilitás lehet. A jegybank felhívta rá a figyelmet, hogy az állam és a bankok refinanszírozási költsége jelentősen megemelkedett az eurózónában. A periféria országaiban jelentősen növekedtek a CDS-felárak, amely az anyabankok CDS-felárainak növekedését vonta maga után. Mindeközben az EKB próbálta mérsékleni a bizalmi váslásgot, állampapírokat vásárolt, továbbá a bankok likviditását próbálta növelni.

A jegybank elemzése szerint Magyarorszára az árfolyamon és a CDS-feláron keresztül gyűrűzik be a válság, ezen hatások eredőjeként csökken a hitelezési aktivitás, amely a mérsékelt gazdasági növekedés irányába hat. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint CDS-felár tekintetében Magyarország egyre inkább lemarad a régió országaitól. képest.

A jegybank számításai szerint a vállalati és a lakossági hitelezés is csökkent. Az elemzés szerint az elmúlt időszakban 1700 milliárd forintnyi külföldi forrás áramlott ki Magyarországról, amely a külföldi források mintegy 17 százalékát adják, ennek ellenére a külföldi forrás aránya még mindig jelentős hazánkban. 

Az eurózóna válságával kapcsolatos kockázatok csökkentésére az MNB prudens költségvetési poltika folytatását javasolja, a hitelezéssel kapcsolatban a gyengébb tőkehelyzetű bankok megerősítését, valamint a lejárati összhang javítását célzó devizafinanszírozás megfelelési mutató bevezetését javasolja hazánkban az MNB.

A végtörlesztés kockázatait mérsékli a jegybank

Az MNB számításai szerint a devizahitelesek közül 20 százalékot érinthet a végtörlesztés, továbbá 5-10 százalék lesz az, aki saját megtakarításaiból tud végtörleszteni. A jegybank a végtörlesztés pozitív hatásaként értékeli, hogy a háztartások devizaadóssága mérsklődik, így csökken a háztartások árfolyamkitettséget. A háztartásokat érintő pozitívum azonban a bankok esetében veszteségként fog jelentkezni. A megnövekedett devizakereslet a forint gyengüléséhez vezetne, így a programban részt venni nem tudó adósok terhei növekednének. Továbbá az átváltásnál szükség van devizára, amit a külföld csak magasabb kamat vagy gyengébb árfolyam mellett bocsát a hazai szereplők rendelkezésére. A jegybank azonban árfolyamhatás nékül képes átvenni ezt a pozíciót, ebben az esetben csökkenn a devizatartalékok nagysága.

A jegybank a devizatartalékok terhére a bankok rendlekezésére bocsájtja a devizát, így csökkenti a devizakereslet árfolyamra gyakorolt hatását, mérsékli a devizazadósok terheit, a bizonytalanság csökken, a rövid külföldi adósság is mérséklődni fog, így a sérülékenység várhatóan nem fog emelkedni.

Rosszul teljesítő hitelportfólió

Az MNB jelentése szerint a vállalati szegmensben a nem teljesítő hitelek aránya eléri a 16 százalékot. A romlás elsősorban a forinthiteleket érinti, amely az elhúzódó válsággal hozható összefüggésbe, várhatóan 2012-ben is növekedni fog a nem teljesítők aránya.

A háztartások esetében 13 százalék a nem teljesítők aránya, ez vélhetően növekedni fog. A jegybank tanulmánya arra is rámutat, hogy háztartási jelzáloghitelek esetében a 2007-2008-ban felvett hitelek teljesítenek a legrosszabbul, mivel ebben az időszakban vált jellemzővé, hogy nem jövedelem, hanem jelzálog alapon adtak hiteleket a pénzintézetek.

A kockázatok kezelésére az MNB megoldásként az átstrukturálás értékvesztési-képzési szabályok szigorítását javasolja, amely a bankokat gyors portfólió tisztításra késztetheti. Háztartások esetében a magáncsőd intézényének bevezetését javasolja a jegybank, amely szabályozott adósságrendezést jelent, így koordinálttá válnának a különböző hitelezők behajtási tevékenysége.

Kevesebb tőketartalék a vállalati hitelezés visszafogását jelentheti

A vállalati hitelezésben az MNB csak 2013 első negyedévben vár változást, míg korábban a hitelezés csökkenése a hitelezési hajlandóság csökkenésére volt visszavezethető, mára a hitelezési képesség is jelentős csökkenést mutat.

Az MNB stressztesztjében a forint ugrásszerű gyengülése és a finanszírozási költségek emelkedése jelenik meg, a számítások szerint az egyre nagyobb sokkokra egyre kevesebb bank van felkészülve, kedvezőtlen alappálya esetében 200 milliárd forintos tőkehiány keletkezik. Az MNB szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az anyabankok nem tőkeemelésen keresztül fogják kezelni a sokkokat, hanem a hiteállomány leépítésén, amely elsősorban a vállalati hitelek leépítését jelenti.

A vállalati hitelezés fellendítésére az MNB az állami garancia szerepének növelését, a vállalatok számára nem banki finanszírozási csatornák kiépítését, és anyabanki tőkeemelést javasol.

Magas kamatterhek a lakossági hitelezésben

Az MNB a lakossági hitelállomány jelentős zsugorodására és az árazás erőteljes monopilsztikus jellegére is felhívta a figyelmet. A jelentés szerint Közép-Kelet-Európában Bulgária után Magyarországon a legmagasabb a devizahitelek kamatmarzsa. A jegybank a lakossági piacon fennálló árazási előnnyel szemben az átlátható árazást, referenciakamat alapú fix felárral rendelkező, vagy fix kamatozású hiteltermékek bevezetését és pozitív adóslista létrehozását javasolja.

Privátbankár - Nagy Zsófia

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG