A sütőipari termelés és feldolgozás költségszerkezetében az anyagok, az energia és a munkaerő képezik a meghatározó tételeket. Az elemzők az anyagköltséget 35 százalékon - aminek 90 százalékát a liszt képviseli -, az energiaköltséget 27 százalékon, a béreket és járulékaikat 32 százalékon vették figyelembe, ebből a költségszerkezetből adódik ugyanis a pékek legnagyobb problémája. Ezeknek a költségeknek az emelkedését gyakorlatilag még sohasem sikerült a pékeknek teljes mértékben érvényesíteniük az eladási áraikban.
A gyenge árérvényesítő képesség összefügg a kereskedelmi láncok saját sütödéinek működésével is. Ezek a sütödék már mintegy 15 százalékot szereztek meg a piacból, de árbefolyásoló képességük ennél sokkal magasabb - mutatnak rá az Agrár Európa Elemző-Tanácsadó Kft-nél. Az elemzők úgy vélik: a sütőipar költségeinek emelkedése idén a már bejelentett energia-áremelkedések miatt tovább folytatódik. Ezen a tendencián szerintük az sem változtat, hogy a liszt ára várhatóan tovább csökken. A malomipart is sújtják ugyanis ugyanazok a tényezők, mint a pékeket - húzták alá az elemzők.
A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a sütőipar az élelmiszeripari átlagnál is alacsonyabb bért tud fizetni a dolgozóknak, ez jelenleg mintegy havi bruttó 120 ezer forint. Az idei év első hat hónapjában az élelmiszeriparban dolgozók havi bruttó 152 ezer forintot kerestek.
MTI