2p

A migrációs útvonalak legtöbbjén szíriai, afgán és mali állampolgárokat vettek nyilvántartásba - tette hozzá jelentésében a Frontex.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, valamint a nyugat-balkáni migrációs útvonalakon csökkent, ugyanakkor a többi, különösen a nyugat-afrikai és a Földközi-tenger keleti medencéjének migrációs útvonalain jelentősen, 510 és 109 százalékkal növekedett az illegális határátlépések száma az első negyedévben - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex hétfőn.

A negyedéves migrációs adatok legjelentősebb, 510 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első három hónapjában 13 535 ember szállt partra illegálisan. Márciusban 1575-en, míg februárban 4878-an érkeztek engedély nélkül az unió területére
A negyedéves migrációs adatok legjelentősebb, 510 százalékos növekedéséről a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek hatóságai számoltak be. Itt az év első három hónapjában 13 535 ember szállt partra illegálisan. Márciusban 1575-en, míg februárban 4878-an érkeztek engedély nélkül az unió területére
Fotó: EPA/Adriel Perdomo

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs úrvonalon, ahol a legtöbb illegális határátlépési kísérletet jegyezték fel az elmúlt év során, az év első három hónapjában 11 364-en próbáltak meg az unió területére jutni. Ez 59 százalékkal kevesebb, mint 2023 ugyanezen időszakában. Márciusban ezen a migrációs útvonalon 6738 ilyen esetet jelentettek, míg februárban 2022-őt.

Az illegális bevándorlás számainak negyedéves csökkenését jegyezték fel a Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon is, ahol az év első három hónapjában 5485 esetben kellett intézkedniük az illetékes nemzeti hatóságoknak. Ez 64 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól. Ezen a migrációs útvonalon márciusban 1604-en, míg februárban 1114-en próbáltak az Európai Unió területére jutni.

A vizsgált háromhónapos időszakban az Európai Unió Fehéroroszországgal közös határán az illegális migránsok számának 5 százalékos csökkenéséről számoltak be. Itt 1432-en lépték át törvénytelen módon az EU keleti határait az év első negyedévében, márciusban 522-en, amíg februárban 240-en.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, főként Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első három hónapjában 109 százalékkal nőtt, azaz 13 716-ra emelkedett az illegális határátlépések száma. Márciusban ugyanitt 3889, amíg februárban 4729 illegális migránssal szemben intézkedtek a nemzeti hatóságok.

Az EU Egyesült Királysággal közös tengerszakaszán az első negyedévben 11 635-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, 56 százalékkal többen, mint a múlt év azonos időszakában. Ugyanitt márciusban 5489-en, míg februárban 2934-en keltek útra a szigetország felé. (MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Látványosan lassul az orosz támadás
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 08:08
Az oroszok csapást mértek a zaporizzsjai repülőtérre. Háborús hírek.
Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG