5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetközi jogra fittyet hányva Kína agresszívan terjeszkedik a Dél-kínai-tengeren. A szomszédos nemzeteknek mára elegük van Peking kényszerítő taktikájából, és Washington segítségével meghúzzák vörös vonalaikat. Káncz Csaba jegyzete.

Az elmúlt évtizedekben a világ tanúja volt Kína terjeszkedési törekvéseinek a Dél-kínai-tengeren (SCS). Mesterséges szigetek építésével, a világ legnagyobb haditengerészeti flottájának kiépítésével és a félkatonai tengeri erők alkalmazásával Kína akadályozza szomszédjai hozzáférését a kizárólagos gazdasági övezetükön belüli erőforrásokhoz.

Kína eközben tovább bővíti követeléseit a nemrégiben kiadott 10 pontos „szabványtérképpel”. A helyzet azonban mára fordulóponthoz érkezett. A szomszédos nemzeteknek egyre inkább elegük van Peking kényszerítő taktikájából, meghúzzák „vörös vonalaikat” a revizionista hatalommal szemben, követelik a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, és egyesülnek az USA vezette „Nyitott Indo-csendes-óceáni Térség” (FOIP) szerveződésben.

Kína kényszerítő lépései

Kína számtalan kényszerítő taktika alkalmazásával igyekszik megszilárdítani pozícióját, mint domináns regionális hatalom az SCS-ben. A „szürke zóna” taktikájának alkalmazása nemcsak a célországra gyakorol nyomást, hanem a régiót is emlékezteti a Kína által követelt joghatósági területeken végzett műveletek megnövekedett kockázataira és költségeire.

Most már meg kell húzni azt a piros vonalat
Most már meg kell húzni azt a piros vonalat
Fotó: Depositphotos

Kína nem csak az SCS-szomszédjait terrorizálja, hanem azokat is célba veszi, akikről úgy véli, hogy akadályozzák regionális dominanciáját:

az Egyesült Államok haditengerészete (USN), a Japán Önvédelmi Erők, sőt Kanada is kockázatos összecsapásoknak vannak már kitéve. Miközben ezek az országok képesek lehetnek egyenlő feltételek mellett találkozni Kínával, szerepet játszanak a régió kisebb országainak támogatásában is, amelyek kiszolgáltatottabbak Peking zaklatásának és megfélemlítésének.

A visszavágás módjai

Bár katonailag túlerőben vannak, Kína SCS-szomszédjai sikeresen visszavágnak Pekingnek a közvélemény fokozott tájékoztatásával, a tengeri biztonsággal kapcsolatos kötelezettségvállalásokkal, és további hadászati beruházásokkal. A szomszédok által kifejlesztett és alkalmazott ellentaktikák lehetőséget nyújtanak a kölcsönös tanulásra és a sikeres stratégiák megosztására Kína kényszerítő intézkedéseivel szemben.

A szomszédos nemzetek két- vagy többoldalú kapcsolatokon keresztül igyekeznek kiterjeszteni a tengeri biztonsági erőiket és haditengerészetüket erősítő együttműködési lehetőségeket.

A Fülöp-szigeteki parti őrség 2023-ban növelte a hasonló gondolkodású szomszédokkal folytatott gyakorlatok és gyakorlatok számát.

Hasonlóképpen Vietnam is törekszik a tengeri együttműködésre, hogy fokozza az inter-operabilitást egy sor kérdésben, például a nem tervezett találkozások, a kalózkodás elleni küzdelem, az illegális halászat és a katasztrófaelhárítás terén. 2023 közepén Indonézia, a Fülöp-szigetek és Malajzia megújította az „INDOMAPHI” keretében tett erőfeszítéseit, hogy összehangolt járőrözést folytassanak a kalózkodás és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében.

Az ilyen együttműködésen alapuló képzés és támogatás elég önbizalmat adnak ezeknek az államoknak ahhoz, hogy szembeszálljanak Pekinggel. 2023 elején a Fülöp-szigeteki fegyveres erők sikeresen végrehajtottak egy műveletet egy kínai úszó gát eltávolítására a Fülöp-szigetek nemzetközileg elismert kizárólagos gazdasági övezetén belül.

Washington segítsége

Ahogy az SCS-országok lépéseket tesznek, hogy szembeszálljanak Kínával a hátsó udvarukban, az USA által vezetett további erőfeszítések fenntartják a lendületet. Carlos Del Toro, az amerikai haditengerészet minisztere kiemeli a haditengerészeti diplomácia stratégiai jelentőségét, hogy folyamatosan „prioritást adjunk legnagyobb aszimmetrikus erőnknek: a biztonsági szövetségek és partnerségek hálózatának”. Az integrált elrettentés és a fokozott jelenlét USA által vezetett végrehajtása elősegíti az együttműködő biztonságot az SCS-ben.

A délkelet-ázsiai nemzetek nemcsak az Egyesült Államoktól kapnak támogatást, hanem Ausztráliától, Japántól, és más tengeri nemzetektől is, amelyek sikeres együttműködéseket és befektetéseket támogatnak a régióban.

Ahogy az olyan országok, mint a Fülöp-szigetek, Vietnam és mások összefognak, hogy több közös járőrözést folytassanak az SCS-ben, az USA-nak lehetősége van arra, hogy ezt az erőfeszítést a hasonlóan gondolkodó nemzetek mellett járőröző hajók folyamatos rotációjának koordinálásával fokozza.

Peking új térképe kiváltja a nemzetközi közösség haragját, és fokozza a feszültséget az SCS-régióban. A délkelet-ázsiai nemzetek szilárd elszántságával és a nemzetközi támogatással megerősödve Kína egyre inkább elveszíti az SCS feletti hatalmát. A növekvő nyomás arra kényszerítheti Pekinget, hogy átgondolja többfrontos kényszerítő kampányát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Hová lett több tízezer ukrán? - Zelenszkij aláírt egy fontos dokumentumot
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 20:05
Az orosz-ukrán háború 845. napja volt a szerdai. Mi történt az elmúlt órákban?
Nemzetközi Hátborzongató kritikát kapott Orbán Viktor békemissziója
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 19:44
Nagyon súlyos történelmi példához hasonlították a „békemissziót”.
Nemzetközi Dübörög a munka: fontos bejelentést tett a magyar EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:04
Alakul a közös költségvetési tervezet.
Nemzetközi Hogy lőhették meg Trumpot? Fejek fognak hullani
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 17:27
Elindult a belső vizsgálat a merénylet után.
Nemzetközi Rossz hírt kapott von der Leyen Strasbourgból, omladozik a többsége
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:37
Lehet, hogy a Zöldek mégsem szavazzák meg őt csütörtökön az európai parlamenti (EP) voksoláson.       
Nemzetközi Odapörköltek Orbán Viktor békemissziójának
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:54
A frissen megválasztott Európai Parlament rögtön el is ítélte a magyar miniszterelnök akcióit.
Nemzetközi Jól felbosszantották Deutsch Tamást, megvan az EP összes alelnöke
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:32
Kedden és szerdán megválasztották mind a 14 alelnököt és az öt quaestort – derült ki a szerkesztőségünknek megküldött közleményből.
Nemzetközi Nagyon elrúgta a labdát a magyar kormány Brüsszelnél
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:34
És ezt a bent ragadt uniós pénzek bánhatják.
Nemzetközi Donald Trump hajmeresztő ötlettel állt elő
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:14
A volt amerikai elnök Ázsiában borzolta az idegeket.
Nemzetközi A KDNP is megbántódott az Európai Parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:33
Hölvényi György szerint az identitásvesztés jele, hogy a Patrióták hoppon maradtak az eddigi szavazásokon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG