5p

Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.

A Nukleáris Megosztás (Nuclear Sharing) NATO-programban Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek – közölte hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök. Azzal érvelt, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi exklávéját, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Belaruszba is. Duda szerint a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Pár éve már napirenden

Valóban, a lengyel politikai viták ezügyben több éve kezdődtek. 2017 februárjában a lengyel kormány akkori szürke eminenciása, Jarosław Kaczyński kijelentette, hogy üdvözölné egy "európai nukleáris szuperhatalom " létrehozását. Tavaly júniusban pedig Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Varsó a NATO-hoz fordul Moszkva belarusz atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nukleáris Megosztás programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda szerint készek atomfegyvert fogadni
Andrzej Duda szerint készek atomfegyvert fogadni
Fotó: EPA / Radek Pietruszka

Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute kutatója a londoni Spectatorban azt írja, hogy Lengyelországnak atomfegyverekkel kellene rendelkeznie. Rohac azt állítja: "Ha Kelet-Európa biztonságáról van szó, különösen Trump visszajövetele esetén, akkor kevés intézkedés lenne olyan hatékony, mint a régió legnagyobb országának - Lengyelországnak - atomfegyverekkel való felfegyverzése".

Moszkva álláspontja

Az eszkaláció már fél éve elindult, amikor Oroszország 2023 végén taktikai nukleáris fegyvereket telepített Belaruszba. Minszk szerint ezeket a fegyvereket azért helyezték oda, hogy "elrettentsék Lengyelországot".

A belarusz telepítés mögött Oroszország azon szándéka állt, hogy megfeleljen az amerikai atomfegyverek Lengyelországba történő állítólagos potenciális telepítésének. A Kreml úgy véli, hogy az USA gyorsan nukleáris fegyvereket telepíthet Lengyelországba az AEGIS Ashore légvédelmi rendszer részeként.

Az AEGIS függőleges indítórendszer légvédelmi elfogó rakétákat támogat, de Tomahawk cirkálórakétákat is képes indítani. Az USA az INF-szerződés aláírása után kivonta Tomahawk nukleáris robbanófejeit, de az oroszok nyilvánvalóan úgy vélik, hogy a Tomahawk könnyen átalakítható nukleáris hordozórendszerré.

Ez a potenciál orosz szemmel valószínűleg igazolja a belarusz bevetést, mint orosz ellenintézkedést, bár Putyin akciójának más okai is lehetnek. Az Egyesült Államokban ugyanis egyre többen a nukleáris Tomahawk visszahozatalára szólítanak fel.

Az oroszok szerint az USA más nukleáris hordozórendszereket is pillanatok alatt áthelyezhet Lengyelországba, beleértve az F-35-ös vadászgépeket, amelyek képesek nukleáris gravitációs bombák ledobására. Oroszország nyugati jelentésekből értesült arról, hogy a NATO Nukleáris Megosztás programja magában foglalja majd az F-35-ösöket is.

Az európai aggodalmak

Jelenleg az EU eurómilliárdokat költ Ukrajna felfegyverzésére és támogatására, és arra ösztönzi tagállamait, hogy szállítsanak fegyvereket, többek között vadászgépeket, tüzérségi rendszereket és egyéb haditechnikai eszközöket. Lengyelország energikusan támogatja az uniós kezdeményezést, és az Ukrajnába irányuló fegyverek fő állomáshelyeként működik.

Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a háború átterjedhet Lengyelországra. Mivel Európában és az Egyesült Államokban egyre üresebbek a hagyományos fegyverek arzenáljai, a nukleáris opció sokak számára vonzóbbnak tűnik. Egyes lengyelek véleménye szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország és következésképpen a NATO ellen.

Trump árnya

Az európai elitek körében félelem uralkodik Donald Trump elnökjelöltsége miatt. Ez azokra az értesülésekre utal, amelyek szerint Trump el akar határolódni a NATO-tól, illetve "készenléti állapotba" kívánja helyezni azt. A volt elnök politikai köréből ismertek azok a tervek, hogy a NATO-t "aludni" hagyja, az amerikai hadsereget kivonja Európából, és a szövetséget legfeljebb egy "nagy háború" keretében ébreszti fel újra.

A transzatlanti szövetség nem igazán releváns az USA központi érdeke szempontjából, hogy megnyerje a Kína elleni hatalmi harcot - ha kell, katonailag is - teszik hozzá megfigyelők. Ez feltehetően megerősíti Trumpot abban, hogy elforduljon a NATO-tól, amellyel már első hivatali ciklusa alatt is kacérkodott.

Fel kell-e készülnie Európának a saját védelmére az Egyesült Államok nélkül? Vajon eltűnik-e az amerikai nukleáris ernyő, az európai biztonság alapköve?

Ezek nehéz kérdések az európaiak és az Egyesült Államok számára. Ha az Egyesült Államok egy jövőbeli Trump-elnökség alatt úgy dönt, hogy megváltoztatja az európai politikáját, akkor az európai vezetők saját maguk is elindulhatnak a nukleáris úton.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megvan, hogy ki nyerte meg a litván elnökválasztást
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 07:24
Gitanas Nauseda folytathatja az eddigi munkáját.
Nemzetközi Több tucat palesztin halt meg egy támadásban Rafahban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 06:27
Több tucat palesztin halt és sebesült meg egy izraeli támadásban Rafahban, a Gázai övezet déli csücskén vasárnap este - jelentették palesztin orvosi források.
Nemzetközi Zelenszkij most nagyon szeretne békét - Amerikától és Kínától kéri
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 17:44
Joe Bident és Hszi Csin-pinget is meghívta Svájcba az ukrán elnök, hátha ők el tudják hozni a valódi békét. Ment az üzengetés a nyugati fegyverek oroszországi bevetése ügyében is.
Nemzetközi Olaf Scholz továbbra is hátra kötve tartaná Ukrajna fél kezét
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:53
Saját koalíciós partnerével is szembe megy a kancellár, nehogy a szükségesnél jobban feldühítse az oroszokat.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Medvegyev már radioaktív hamut vizionál Varsóba - megszólalt Lavrov is
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 15:26
Az elmúlt napok hírei kapcsán durrant el néhány vezető orosz politikus agya.
Nemzetközi Megszólaltak a szirénák Tel-Avivban - mi történik?
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 14:29
Hónapok óta nem érték el palesztin rakéták Izrael belső területeit, most mégis menedéket kellett keresnie Tel-Aviv lakóinak.
Nemzetközi Új hírek érkeztek Robert Ficóról, még mindig van miért aggódni
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:56
Párttársa és a kórház is nyilatkozott a meglőtt szlovák kormányfő állapotáról.
Nemzetközi Készülődik Brüsszel elfoglalása? Nyilvánosan udvarol Orbán Viktor francia szövetségese Giorgia Meloninak
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 13:28
De egyelőre úgy tűnik, kosarat kap, és nem fuzionál a két nagy jobboldali pártszövetség.
Nemzetközi Sokkoló felvételen látható a harkivi áruház elleni támadás pillanata, tovább nőtt a halálos áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 12:33
Biztonsági kamera felvétele került elő a lebombázott áruházból, amelyben több mint 200-an tartózkodhattak a támadás pillanatában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG