5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a konfliktus átterjedhet Lengyelországra. Varsói vélemények szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország, így következésképpen a NATO ellen. Káncz Csaba jegyzete.

A Nukleáris Megosztás (Nuclear Sharing) NATO-programban Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek – közölte hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök. Azzal érvelt, hogy Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi exklávéját, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Belaruszba is. Duda szerint a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Pár éve már napirenden

Valóban, a lengyel politikai viták ezügyben több éve kezdődtek. 2017 februárjában a lengyel kormány akkori szürke eminenciása, Jarosław Kaczyński kijelentette, hogy üdvözölné egy "európai nukleáris szuperhatalom " létrehozását. Tavaly júniusban pedig Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Varsó a NATO-hoz fordul Moszkva belarusz atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nukleáris Megosztás programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda szerint készek atomfegyvert fogadni
Andrzej Duda szerint készek atomfegyvert fogadni
Fotó: EPA / Radek Pietruszka

Dalibor Rohac, az American Enterprise Institute kutatója a londoni Spectatorban azt írja, hogy Lengyelországnak atomfegyverekkel kellene rendelkeznie. Rohac azt állítja: "Ha Kelet-Európa biztonságáról van szó, különösen Trump visszajövetele esetén, akkor kevés intézkedés lenne olyan hatékony, mint a régió legnagyobb országának - Lengyelországnak - atomfegyverekkel való felfegyverzése".

Moszkva álláspontja

Az eszkaláció már fél éve elindult, amikor Oroszország 2023 végén taktikai nukleáris fegyvereket telepített Belaruszba. Minszk szerint ezeket a fegyvereket azért helyezték oda, hogy "elrettentsék Lengyelországot".

A belarusz telepítés mögött Oroszország azon szándéka állt, hogy megfeleljen az amerikai atomfegyverek Lengyelországba történő állítólagos potenciális telepítésének. A Kreml úgy véli, hogy az USA gyorsan nukleáris fegyvereket telepíthet Lengyelországba az AEGIS Ashore légvédelmi rendszer részeként.

Az AEGIS függőleges indítórendszer légvédelmi elfogó rakétákat támogat, de Tomahawk cirkálórakétákat is képes indítani. Az USA az INF-szerződés aláírása után kivonta Tomahawk nukleáris robbanófejeit, de az oroszok nyilvánvalóan úgy vélik, hogy a Tomahawk könnyen átalakítható nukleáris hordozórendszerré.

Ez a potenciál orosz szemmel valószínűleg igazolja a belarusz bevetést, mint orosz ellenintézkedést, bár Putyin akciójának más okai is lehetnek. Az Egyesült Államokban ugyanis egyre többen a nukleáris Tomahawk visszahozatalára szólítanak fel.

Az oroszok szerint az USA más nukleáris hordozórendszereket is pillanatok alatt áthelyezhet Lengyelországba, beleértve az F-35-ös vadászgépeket, amelyek képesek nukleáris gravitációs bombák ledobására. Oroszország nyugati jelentésekből értesült arról, hogy a NATO Nukleáris Megosztás programja magában foglalja majd az F-35-ösöket is.

Az európai aggodalmak

Jelenleg az EU eurómilliárdokat költ Ukrajna felfegyverzésére és támogatására, és arra ösztönzi tagállamait, hogy szállítsanak fegyvereket, többek között vadászgépeket, tüzérségi rendszereket és egyéb haditechnikai eszközöket. Lengyelország energikusan támogatja az uniós kezdeményezést, és az Ukrajnába irányuló fegyverek fő állomáshelyeként működik.

Az EU és a NATO is attól tart, hogy ha Ukrajna elveszíti a háborút Oroszországgal szemben, akkor a háború átterjedhet Lengyelországra. Mivel Európában és az Egyesült Államokban egyre üresebbek a hagyományos fegyverek arzenáljai, a nukleáris opció sokak számára vonzóbbnak tűnik. Egyes lengyelek véleménye szerint a nukleáris elrettentő erő megléte elgondolkodtatná az orosz vezetőket, hogy támadást indítsanak-e Lengyelország és következésképpen a NATO ellen.

Trump árnya

Az európai elitek körében félelem uralkodik Donald Trump elnökjelöltsége miatt. Ez azokra az értesülésekre utal, amelyek szerint Trump el akar határolódni a NATO-tól, illetve "készenléti állapotba" kívánja helyezni azt. A volt elnök politikai köréből ismertek azok a tervek, hogy a NATO-t "aludni" hagyja, az amerikai hadsereget kivonja Európából, és a szövetséget legfeljebb egy "nagy háború" keretében ébreszti fel újra.

A transzatlanti szövetség nem igazán releváns az USA központi érdeke szempontjából, hogy megnyerje a Kína elleni hatalmi harcot - ha kell, katonailag is - teszik hozzá megfigyelők. Ez feltehetően megerősíti Trumpot abban, hogy elforduljon a NATO-tól, amellyel már első hivatali ciklusa alatt is kacérkodott.

Fel kell-e készülnie Európának a saját védelmére az Egyesült Államok nélkül? Vajon eltűnik-e az amerikai nukleáris ernyő, az európai biztonság alapköve?

Ezek nehéz kérdések az európaiak és az Egyesült Államok számára. Ha az Egyesült Államok egy jövőbeli Trump-elnökség alatt úgy dönt, hogy megváltoztatja az európai politikáját, akkor az európai vezetők saját maguk is elindulhatnak a nukleáris úton.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG