4p

Miközben az orosz-ukrán háborúban is zajlanak az események, Irán éjjel megtámadta Izraelt. Háborús összefoglaló.

  • Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban azt mondta, hogy hálás Olaf Scholz német kancellárnak azért a döntéséért, hogy egy további Patriot rendszert és rakétákat szállít a meglévő légvédelmi rendszerekhez. Később éjszakai videóbeszédében Zelenszkij jelezte, hogy tárgyalások folynak egy másik légvédelmi rendszer átadásának bővítéséről, bár német tisztviselők erre nem hivatkoztak megjegyzéseikben. „Németországgal együtt dolgozunk egy további Iris-T rendszeren is, amely szintén erős légvédelmi rendszer" – mondta videobeszédében Zelenszkij.
  • Olaf Scholz az X-en a bejelentésre reagálva azt mondta: „Kiállunk Ukrajna oldalán” , hozzátéve, hogy Zelenszkij szombaton egy telefonhívásban tájékoztatta őt „a polgári energiainfrastruktúra elleni hatalmas orosz légitámadásokról". Németország ukrajnai nagykövete, Martin Jaeger az X-en azt mondta: "Más nemzetközi partnereknek ez most gyorsan követniük kellene."
  • Az ukrán hadsereg főnöke szombaton azt mondta, hogy a helyzet a keleti fronton az elmúlt napokban tovább romlott, mivel Oroszország fokozta páncélos támadásait, és harcok dúlnak a lepusztult Bahmut városától nyugatra fekvő falu felett. "A helyzet a keleti fronton jelentősen romlott az elmúlt napokban" - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes, több mint két évvel az orosz invázió óta a kijevi zord hangulatot tükrözte, mivel a létfontosságú amerikai katonai segítség, amelyet Kijev hónapokkal ezelőtt kapott, továbbra is a Kongresszusban várakozik. Zelenszkij esti beszédében azt mondta, hogy „a fronton bizonyos területeken nehéz a helyzet”.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2024. április 12-én közreadott felvételén az orosz légierő egyik Ka-52-es helikoptere rakétákat lő ki ukrán célpontokra egy meg nem nevezett helyszínen
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

  • Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője szombati nyilatkozatában közölte, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza módosítani fogja ütemtervét, hogy megvizsgálja az Izraelt támogató jogszabályokat. Egyelőre nem világos, hogy Scalise egy különálló, Izrael megsegítését célzó törvényjavaslatra, vagy a 95 milliárd dolláros kiegészítő kiadási törvényre utalt, amely 14 milliárd dollárt tartalmaz Izraelnek, valamint 60 milliárd dollárt Ukrajnának és egyéb humanitárius segítségnyújtást. Ezt a csomagot februárban 70 százalékos támogatottsággal fogadta el a szenátus, de blokkolták a házban, amelynek republikánus vezetői nem írják ki szavazásra, főként azért, mert tiltakoznak Ukrajna további finanszírozásával szemben.
  • Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy csapatai elfoglalták Pervomajszke falut a donyecki régióban, mintegy 11 km-re nyugatra a nagyrészt lerombolt Avdiivka várostól, amelyet február közepén foglalt el Oroszország. Ukrajna azonban ezt nem erősítette meg. A vezérkar szombat este közölte, hogy a csapatok visszaverték az orosz támadásokat, amelyek célja volt, hogy kiszorítsák őket Pervomaiskéből és más közeli falvakból. Az ukrán ügyészség szerint Oroszország szombaton légicsapást mért a donyecki régió falvaira, hárman meghaltak, köztük egy 60 éves férfi és egy 66 éves nő, négyen pedig megsebesültek.
  • Délen Oroszország azzal vádolta meg Ukrajnát szombaton, hogy 10 embert megölt a Zaporizzsja régióban található Tokmak megszállt városának ágyúzásával . A zaporizzsiai ukrán hatóságok azt mondták, hogy Oroszország az elmúlt egy napban több mint 400-szor csapott le a térségre, köztük repülőgépekről. Oroszország azt is közölte, hogy egy ember meghalt a dél-hersoni régióban található Oleskij város ukrán lövöldözésében.
  • Az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű biztonsága továbbra is bizonytalan, de a szombaton befejezett, mind a hat reaktorblokk hidegleállítására való áttérés pozitív – áll az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője közleményében. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint vasárnap drónok támadták meg Zaporizzsját, Európa legnagyobb atomerőművét, és 2022 novembere óta a legrosszabb ilyen incidensben csaptak le egy reaktorépületre, bár a nukleáris biztonság nincs veszélyben. Moszkva és Kijev ismételten vádolták egymást azzal, hogy célba vették az üzemet, mióta Oroszország hetekkel Ukrajna megszállása után elfoglalta azt.
  • A londoni fémtőzsde szombaton kitiltotta rendszeréből az április 13-án vagy azt követően gyártott orosz fémet, hogy megfeleljen az Ukrajna elleni orosz invázió miatt bevezetett új amerikai és brit szankcióknak. A szankciók célja, hogy korlátozzák az Oroszországnak az ukrajnai hadműveleteinek finanszírozását segítő vállalatok fémexportjából származó bevételeit, mint például a Rusal és a Nornickel. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Brüsszelben – levelet írtak a bürokraták
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:01
Az uniós dolgozók közül több mint 200-an írták alá azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a gázai humanitárius krízis és a szerintük elégtelen uniós fellépés miatt.
Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG