6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az ukrajnai és az izraeli-palesztin háború előtérbe helyezte a világrend válságának militarizálódását, ami egyre erősebben befolyásolja az európai politikai dinamikát. A jobboldali erők gyarapodásra számítanak az európai parlamenti választásokon. Káncz Csaba jegyzete.

A négynapos EP-szavazás tegnap kezdődött. 27 EU-tagországban 373 millió választásra jogosult szavaz mintegy 200 pártra, és összességében 720 mandátum a tét.

A konzervatívok, szocialisták és liberálisok jelenlegi „nagykoalíciójához” tartozó pártok valószínűleg mandátumot veszítenek, de összességében megtartják többségüket.

Tajtékos napok

Az ukrajnai és az izraeli-palesztin háború előtérbe helyezte a világrend válságának militarizálódását, ami egyre erősebben befolyásolja az európai politikai dinamikát. Hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz az új parlamentre, nehéz megítélni, különösen, ha a populista jobboldal több Moszkva-barát törvényhozót hoz be.

Nagyon sok múlik majd az Európai Parlament összetételén
Nagyon sok múlik majd az Európai Parlament összetételén
Fotó: EPA/RONALD WITTEK

Oroszország egyre nagyobb lendületet vesz a hadszíntéren, és az európai fővárosok - különösen Párizs - egyre sürgetőbben lépnek fel a védelmi kiadások növelése és a beszerzések racionalizálása érdekében (az a tény viszont, hogy a Parlamentnek nagyon korlátozott hatásköre van a védelem terén, elkerülheti a súrlódásokat a nemzeti fővárosokkal).

Az európaiak érzik, hogy egyre nagyobb a tét: 2019-ben a választásra jogosultak 50,7 százaléka adta le voksát, szemben a 2014-es 42,5 százalékkal, míg egy áprilisi Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak 71 százaléka ígérte, hogy ezúttal szavazni fog.

Politikai tektonikus lemezek

Ha a felmérések pontosak, túlzás lenne azt állítani, hogy most megerősödnek a jobboldali-populista pártok. Már jelenleg is az övék a mandátumok majdnem 20 százaléka, és ez lényegesen nem nő ezután sem.

Az viszont a Die Welt szerint történelmi léptékű kérdés, hogy első ízben nagy közös tömböt alkotnak-e a jobboldali-nemzeti erők, illetve hogy bizonyos részeik együttműködnek-e az Európai Néppárttal?

Utóbbi úgy lenne lehetséges, hogy a Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber támogatja Ursula von der Leyent, aki meg akarja tartani tisztségét, cserébe pedig, mint a Bizottság elnöke jobbja tolja a politikáját. Von der Leyen eleve nem zárja ki, hogy a választás után kooperál a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette Konzervatívok és Reformerek (ECR) bizonyos köreivel. A Néppárt ugyanakkor idáig elhatárolódott a másik frakciótól, illetve azon belül Marine Le Pentől, a franciaországi jobboldali Nemzeti Összefogás (RN) párt parlamenti frakcióvezetőjétől.

Kérdés az, hogy június 9. után is marad-e jobbra a tűzfal? Ha nem, az forradalommal érne fel, de nem lenne meglepő, hiszen nem zárható ki, hogy a három nagy tagállamot pár éven belül Meloni, Le Pen és egy német kereszténydemokrata kancellár irányítja majd – írja a jobboldali konzervatív német lap.

Krasztev jóslata

A tekintélyes bolgár politológus, Ivan Krasztev azt jósolja, hogy kemény menet vár az európai politikai fő áramlatra, mivel szerinte a kereszténydemokratáktól jobbra található tábor jó eredményt fog elérni. Előreláthatólag egyértelmű győzelmet arat egyebek között a franciáknál, olaszoknál, magyaroknál, osztrákoknál és hollandoknál. Ellenben visszaesnek a Zöldek és a liberálisok. Azaz az EP még inkább megosztott lesz.

A fejlemény hosszú távú következményeit szerinte e pillanatban nem lehet felbecsülni. A populista jobb azonban fél, mert ha nyer, akkor rákényszerül, hogy teljesítse radikális ígéreteit, miközben nem alkot egységes tömböt. Nehéz ügy bizony a „Nacionalisták Internacionáléja”. 

A Róma-Párizs viszony

A Financial Times elemzése szerint Giorgia Meloni és Marine Le Pen viszonya szabja meg a következőkben az európai politikát. A két politikusban sok a közös vonás, mindketten a férfiak uralta világban nőtték ki magukat a szélsőjobbon, amely történelmileg a fasizmusból indult. Igyekeztek elfogadhatóvá tenni pártjukat a széles tömegek számára, továbbá a nemzetek Európájában hisznek.

Ám jelentősek a közöttük lévő különbségek is, legyen szó a NATO-ról, Ukrajna megsegítéséről, a bevándorlásról vagy ami a legfontosabb: arról, együttműködjenek-e az EU fő áramlatával, vagy netán harcoljanak ellene. Hogy Meloni mit válaszol ezekre a kérdésekre, az eldönti a kontinens jövőjét. Jelenleg Meloni az ECR képviselőcsoportjának elnöke, ahová a spanyol Vox, a Svéd Demokraták és a lengyel Jog és Igazságosság Pártja is tartozik.

Bizonyos szempontból nem meglepő az európai politika jobboldali, populista irányvonala. A kontinens minden tájáról érkező establishment-ellenes pártokat a közelmúltban az EU „Green Deal” politikájával szembeni ellenállás erősítette meg. Ezek nagyszabású tiltakozásokat váltottak ki a gazdák részéről Hollandiában, Németországban, Franciaországban és számos más európai országban. A gazdáknak minden országban megvannak a maguk sajátos sérelmei, az adókedvezményektől kezdve az állatállományra vonatkozó kvótákig.

Sok fiatalabb európait egyre jobban aggasztja az európai gazdaságok súlyos helyzete és a migránsválság is. Ennek eredményeként Németországban a 29 év alattiak körében az AfD támogatottsága a 2023-as 12 százalékról idén 22 százalékra emelkedett. Hollandiában a 18-24 évesek 31 százaléka támogatja most a kemény jobboldali Szabadságpártot (PVV), amely megnyerte a 2023-as holland választásokat. Hasonlóan magas a jobboldali pártok ifjúsági támogatottsága Franciaországban, Finnországban, Belgiumban és Portugáliában. Az európai populista pártok közül sokan a társadalom széles rétegeit szólítják meg, nem csak a „dühös, öreg, fehér férfiakat”, ahogyan azt a karikatúrák sugallják.

A lebénulás árnya

A tekintélyes brit The Economist vezércikkében arra figyelmeztet, hogy Európában a politikai stabilitást fenyegeti a populista jobboldal, benne Le Pennel és Orbánnal. De még rosszabb, hogy a választás után várhatóan béna kacsa lesz az EU.

A hetilap szerint „jó esetben a tagállamok és az intézmények azzal töltenek majd hónapokat, hogy elosszák a kulcsposztokat. De ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor évekig is eltarthat, amíg tisztázzák a szervezet számára a követendő irányt. Azaz politikai vákuum fenyeget, miközben megjelenhet a színen Trump”.

Az urnáknál eldől, hogy hosszabbít-e Ursula von der Leyen, illetve több tagország politikusa is várhatóan kemény pofont kap a szavazópolgároktól. Mindkettő patthelyzetet hozhat. A Bizottság elnöke nem számíthat egyértelműen a folytatásra, miközben a háttérben megy a harc, hogy mely államok szerzik meg a fő biztosi posztokat.

Ráadásul a franciáknál Macron pártjára nagy vereséget mérhet Le Pen, vagyis az integráció zászlósfigurája meggyengül odahaza és Brüsszelben is. Nagyjából ugyanez áll Németországra is.

Az AfD előreláthatólag nem szerepel olyan jól, mint ahogy azt korábban előrevetítették a felmérések, de megelőzheti a szociáldemokratákat. És jövőre a németek is választanak, vagyis Berlin számára nehezebb lesz beállni a francia államfő által felvetett nagy uniós ötletek mögé – zárja elemzését a lap.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG