6p

Biden a hírek szerint hamarosan meghívja Erdogan elnököt Washingtonba. Vészjósló viszont, hogy Törökország bejelentette: átfogó katonai műveleteket tervez a déli határa mentén. Káncz Csaba jegyzete.

Hosszas diplomáciai huzavona után Svédországot felvették a NATO-ba, és néhány szakértő úgy nyilatkozott, hogy a Balti-tengert mostantól a transzatlanti szövetség tagjai veszik körül. Természetesen a NATO tengeri hatósugara már régóta túlnőtt azon, amit a neve sugall. A NATO 1952-ben Görögország és Törökország csatlakozásával ugyanis már behajózott az Égei- és a Fekete-tengerre.

Erdogan nem először bírálta keményen Netanjahut is.
Erdogan nem először bírálta keményen Netanjahut is.
Fotó: Fotó: EPA

Az Európa és Ázsia határán fekvő, ráadásul muszlim többségű Törökország felvételét akkoriban a szövetség meghatározó pillanatának hirdették. Az utóbbi időben azonban a Törökország és más NATO-tagok, különösen az Egyesült Államok közötti kapcsolatok feszültnek bizonyultak. A folyamatos török hajthatatlanság jelentős akadálya volt annak, hogy Svédországot felvegyék a NATO-ba.

Ankara esetében hosszú volt a sérelmek listája. Azzal vádolta Svédországot, hogy menedéket nyújt az általa terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak. Törökországnak az Egyesült Államokkal kapcsolatos aggályai szintén felhalmozódtak a 2016-os puccskísérletben való amerikai részvétel vádjain, azon, hogy Washington megtagadta az F-35-ös vadászgépek szállítását a török hadseregnek, valamint azon, hogy támogatja a szíriai kurd milíciát, amely Törökország szerint a PKK egyik karja.

Az Ankara felől érkező kényeskedés és a kalandor külpolitikai lépések sorozata azon - nem igazán új - állításokhoz vezetett, miszerint Törökország elfordul a Nyugattól, és ennek a kórusnak adott súlyt, hogy Erdogan elnök 2021-ben tíz nagykövet - többségük NATO-tagállamból - kiutasításával fenyegetőzött, nemrégiben pedig az Európai Unióval való "szakítással" fenyegetőzött.

Új kurzus

Mióta azonban januárban Törökország ratifikálta Svédország NATO-tagságát, úgy tűnik, hogy Washington és Ankara is hátrahagyja a feszültséggel teli, és ezzel véget vet annak, amit egyesek a török-amerikai kapcsolatok eddigi legrosszabb évtizedének neveznek. Chris Murphy amerikai szenátor februárban Törökországba látogatott, és megerősítette a kapcsolat javulásának "jelentős lendületét". Ez aztán kézzelfoghatóvá vált azzal, hogy az amerikai kongresszus többéves tárgyalások után jóváhagyta egy F-16-os vadászrepülőgép-flotta eladását Törökországnak, amely folyamatot a fokozott feszültségek miatt időnként megszakítottak.

Az ezt követő diplomáciai tárgyalások sora március elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Hakan Fidan török külügyminiszter magas szintű találkozójával tetőzött Washingtonban. Fidan a megbeszéléseket úgy értékelte, hogy "új fejezetet nyitunk kapcsolatainkban, amelyet megújult szellem és pozitívabb napirend jellemez". Az USA-Törökország stratégiai mechanizmus közös nyilatkozata kiemelte "az előremutató, pozitív kétoldalú menetrendet, amely előmozdítja a közös célkitűzéseket és kezeli a felmerülő globális kihívásokat".

Sedat Onal februári kinevezését Törökország amerikai nagykövetévé sokan az amerikai-török kapcsolatok szempontjából pozitívumként értékelték. Onal tapasztalt diplomata, nem pedig a rezsim bennfentese, mint elődje, és washingtoni beiktatását várhatóan melegen fogadják majd az amerikai tisztviselők. Eddig úgy tűnik, ez így is van.

Enyhülés Ankara és Athén között

Más területeken Törökország baráti kezet nyújt bizonyos államoknak, amelyekkel nemrég még hangosan veszekedtek. A közelmúltban Törökország nemzetközi szemléletét az erősödő militarizmus jellemezte. Ezt jól példázta Erdogan 2021-ben tett megjegyzése, miszerint a török rakéták Athént is elérhetik – amely megjegyzés megdöbbenést váltott ki a NATO-szövetségesek körében. Erdoğan azonban a múlt év végén Görögországba utazott, hogy találkozzon görög kollégájával, Kyriakos Mitsotakisszal, és megígérte, hogy megoldják az Égei-tengeren felmerülő vitás kérdéseket.

Törökország európai biztonsági struktúrába való integrációját mutatja, hogy Görögország és Törökország is csatlakozott az „Európai Égi Pajzs Kezdeményezéshez”, amelyet Németország hozott létre Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója után. Yasar Güler török védelmi miniszter pedig három hete Londonba utazott, hogy megbeszéléseket folytasson biztonsági tisztviselőkkel.

Török szemléletváltás

De mi késztette Törökországot külpolitikai álláspontjának újrakalibrálására? Nos, Erdogan első személyes találkozója Joe Biden amerikai elnökkel egy 2021-es NATO-csúcstalálkozón új lendületet adott a transzatlanti kapcsolatoknak, miután Biden az elnöki tisztség átvételét követően távolságtartó volt. Erdogan "produktívnak és őszintének" minősítette a megbeszéléseiket.

Eközben a tavaly februári földrengés után Törökországba áramló masszív nemzetközi segély és támogatás sokat tett azért, hogy a törökök körében eloszlassák azt a nézetet, hogy szomszédjaik gonosz terveket szőnek velük szemben, és békülékenyebb nemzetközi hozzáállást váltottak ki. Erdogan néhány hónappal későbbi győzelme az elnökválasztáson azt is jelentette, hogy belpolitikai pozíciója biztossá vált, így kevésbé lett hajlamos a konfrontatív pózolásra.

Aknák az úton

Ez nem jelenti azt, hogy teljesen lemondott arról, hogy nyilvános nyilatkozataiban külföldi mumusokat idézzen fel. Egy januári beszédjében az "imperialista hatalmak" ellen emelt szót, amelyek "piszkos játékot" űznek Törökország aláásására.

Merre tovább? A pozitív oldalon megemlítendő, hogy a hírek szerint Biden hamarosan meghívja Erdogant Washingtonba. A negatív oldalon viszont vészjósló, hogy Törökország bejelentette: átfogó katonai műveleteket tervez a déli határa mentén, amelyek célja a "terror-sztán", ami alatt a kurd milíciákat és - feltehetően - a kurdok vezette autonóm közigazgatást érti Északkelet-Szíriában.

Az Egyesült Államok régóta támogatja ezt a szervezetet, különösen az ISIS iszlamista terrorcsoport elleni nemzetközi kampány során, de Washington és Ankara egyelőre törékeny kapcsolata megváltoztathatta a stratégiai számításokat.
A NATO bővítése elsimította a diplomáciai vizeket, de még lehetnek váratlan geopolitikai hullámok.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG