5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.

A Fehér Ház szorosan figyelemmel kíséri Irán reakcióját elnökének hirtelen halálára. A Biden-kormányzat nem számít azonnali jelentős változásokra Irán regionális politikájában, de aggódva figyelnek minden olyan jelet, amely arra utalhat, hogy az Egyesült Államokat vagy Izraelt hibáztatnák a halálos balesetért.

Az aggodalom jogos, hiszen Ebrahim Raiszi elnök vasárnapi halála az Iráni Iszlám Köztársaság egyik legnehezebb időszakában következett be.

Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és Mehdi Muszavi elnöki testőrparancsnok koporsóját próbálják megérinteni gyászolók egy helikopterszerencsétlenség áldozatainak búcsúztatásán az északnyugat-iráni Tebrizben 2024. május 21-én
Ebrahim Raiszi iráni elnök, Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter és Mehdi Muszavi elnöki testőrparancsnok koporsóját próbálják megérinteni gyászolók egy helikopterszerencsétlenség áldozatainak búcsúztatásán az északnyugat-iráni Tebrizben 2024. május 21-én
Fotó: MTI/AP/Farsz Hírügynökség/Ata Dadasi

Raiszi, a politikai elit kiemelkedő – egyben véreskezű - alakja, jelentős befolyással bírt Irán belpolitikája felett. Emellett központi szerepet játszott abban, hogy Irán a közelmúltban javította kapcsolatait a térségbeli riválisaival.

A stabilitás fenntartása veszélyes időkben

Raiszit az egyik vezető jelöltnek tartották a 85 éves, beteges Ali Hámenei utódjának, aki 35 éve tölti be a Legfelsőbb Vezetői tisztséget. Széleskörű befolyása az ország konzervatív köreiben jelentős személyiséggé tette őt az iráni vezetés jövőjének alakításában. Halála azonban éles belföldi, regionális és nemzetközi kihívások közepette következett be, egy évvel második hivatali idejének lejárta előtt.

Irán továbbra is súlyos szankciók alatt áll, amelyeket az Egyesült Államok Teherán nukleáris programja miatt vezetett be, és amelyek jelentős károkat okoznak a gazdaságban, és mélyreható hatással vannak az emberek életére.

A teokrata állam történelmének egyik legjelentősebb tiltakozó megmozdulását élte meg a közelmúltban, amikor a 22 éves Mahsa Amini meghalt az őrizetben, miután az erkölcsrendészet letartóztatta. Ráadásul az idén márciusban tartott parlamenti választásokon az ország történetében az egyik legalacsonyabb volt a választási részvétel.

Ennek eredményeképpen az új választások megtartása, amelyet Raiszi halála után 50 napon belül kell megtartani, jelentős kihívást jelent a rezsim számára egy olyan időszakban, amikor a közvélemény általi legitimitása veszélyesen alacsony szintre zuhant.

Mit jelent ez majd Irán szomszédjai számára?

Raiszi hivatali ideje alatt az ország külpolitikáját inkább a Közel-Kelet felé tolta el, és azt tette a legfőbb prioritássá. Ez eltérést jelentett elődjétől, Hasszán Rohanitól, aki az európai országokkal való kapcsolatok erősítését és a más nyugati nemzetekkel való kapcsolatok normalizálását helyezte előtérbe.

Raiszi elnöksége alatt például Irak adott otthont az Irán és Szaúd-Arábia közötti tárgyalások öt fordulójának, amelyek 2023 elején a két ország közötti kapcsolatok történelmi jelentőségű normalizálásában csúcsosodtak ki.

E tárgyalások eredménye véget vetett a hosszan tartó jemeni polgárháborúnak, elősegítette az arab országok Szíriával való kapcsolatainak normalizálását, és hozzájárult az iraki stabilitás fokozásához.

Emellett Irán a közelmúltban jelentős tárgyalásokat folytatott Jordániával és Egyiptommal, amit ismét Irak segített elő. Ezek a kezdeményezések esélyt kínáltak arra, hogy megteremtsék stabilabb regionális együttműködés alapjait.

Irán Raiszi elnöksége alatt mind Kínával, mind Oroszországgal szorosabbra fűzte kapcsolatait, ami a legfelsőbb vezető által támogatott, hosszú távú stratégiai, Kelet felé fordulásról tanúskodik. Ugyanakkor Irán folytatta a tárgyalásokat a nyugati hatalmakkal a nukleáris programjáról, más taktikát alkalmazva, mint Rohani hivatali idejében.

Irán külpolitikája valószínűleg az új elnök alatt sem változik. Ali Bagheri Kani megbízott külügyminiszterré történő kinevezése a helikopterbalesetet követően (amely a jelenlegi külügyminiszter életét is követelte) megerősíti ezt a folyamatosságot. Kani, aki Hámenei vejének testvére, kulcsszerepet játszott a Raiszi alatti nukleáris tárgyalások vezetésében, igazodik az ország kialakult külpolitikai irányvonalához.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem fog várhatóan alapvetően megváltozni az Iszlám Köztársaság nagyszabású stratégiája, amely Izrael állam felszámolására és az Egyesült Államok Közel-Keletről való kiszorítására irányul. A legnagyobb létszámú iráni fegyveres erő, a Forradalmi Gárda (IRGC) - amely összeköttetésben áll a proxikkal szerte a régióban -, nem tartozik beszámolási kötelezettséggel sem a külügyminiszternek, sem az elnöknek, hanem csak a Legfelsőbb Vezetőnek jelent.

Felsülés a láthatáron

A rezsimnek az elkövetkező napokban és hetekben több kulcsfontosságú pozíciót kell betöltenie, ami betekintést nyújthat abba, hogy Raiszi halála után Hámenei és más frakciók hogyan mérlegelik az utódlást.

Az új elnök megválasztására kemény lökdösődés után június 28-n kerülhet sor. Ez lehet az első nyilvános kellemetlenség és felsülés, amit Raiszi hirtelen halála okoz: nevezetesen az, hogy a rezsim kénytelen elnök-választást tartani, amelyet az irániak tömegei borítékolhatóan ismét széles körben bojkottálni fogják.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG