3p

Japán és a Fülöp-szigetek katonai paktumot kötött, amely lehetővé teszi japán katonák jelenlétét a Kína és a Fülöp-szigetek közt vitatott hovatartozású tengeri szigeteken is.

A Fülöp-szigetek és Japán katonai paktumot kötött, úgynevezett kölcsönös hozzáférési megállapodást (reciprocial access agreement RAA) írtak alá, amely lehetővé teszi számukra, hogy fegyveres erőiket egymás területére telepítsék, ami mérföldkőnek számít biztonsági kapcsolataikban az Indo-csendes-óceáni térségben növekvő feszültségek közepette — jelentették be hétfőn az Euractiv beszámolója szerint. Gilberto Teodoro fülöp-szigeteki védelmi miniszter és Kamikawa Yoko japán külügyminiszter írták alá a megállapodást egy manilai ünnepségen, amelyen jelen volt ifj. Ferdinand Marcos fülöp-szigeteki elnök – közölte Cheloy Garafil elnöki kommunikációs titkár.

A japán katonák tengerre is szállnának?
A japán katonák tengerre is szállnának?
Fotó: wikipedia

Az első ilyen, katonákat küldő egyezmény Japán számára

A megállapodás, amely a Japán által aláírt első ilyen típusú megállapodás Ázsiában, a két ország törvényhozásának ratifikálása után lép hatályba – közölték hivatalos személyek.

A japán katonai jelenlét a Fülöp-szigeteken segíthet Manilának ellensúlyozni a kínai befolyást a Dél-kínai-tengeren, ahol Peking kiterjedt tengeri igényei ellentétben állnak számos délkelet-ázsiai nemzet igényeivel.

Egy nemzetközi törvényszék 2016-ban kimondta, hogy Kína igényeinek nincs jogalapja, amit Peking elutasít. A Fülöp-szigetek és Japán, az Egyesült Államok két legközelebbi ázsiai szövetségese, határozott álláspontot képviselnek azzal szemben, amit kínai hajók agresszív viselkedésének tekintenek, az évtizedek óta folyó tengeri határvitában.

Japánnak nincs igénye a Dél-kínai-tengerre, de tengeri határvitája van Kínával a Kelet-kínai-tengeren, ahol többször szembekerültek egymással.

Japán újra fegyverkezik

2023 decemberében Japán bejelentette legnagyobb haderőfejlesztését a második világháború óta, eltávolodva a háború utáni pacifizmustól. Tokió igyekszik erősíteni védelmi kapcsolatait más nemzetekkel Kína megfékezésére, beleértve annak Tajvanra gyakorolt nyomását, és védve a szabad hajózást.

Japán támogatta a Fülöp-szigetek álláspontját a Dél-kínai-tengeren, és komoly aggodalmát fejezte ki Kína lépései miatt, beleértve a közelmúltbeli incidenseket, amelyek Fülöp-szigeteki hajók károsodásához és egy filippínó tengerész sérüléséhez vezettek.

A Dél-Kínai-tenger területétre az igények erősen átfednek
A Dél-Kínai-tenger területétre az igények erősen átfednek
Fotó: wikipedia

Japán beleegyezett, hogy part menti megfigyelő radarokat biztosít a Fülöp-szigetek számára, amely az első együttműködési projekt a hivatalos biztonsági segélyprogramja keretében, amelynek célja a partnerországok elrettentési képességeinek növelése.

A Fülöp-szigetek látogató fegyveres erő (visiting forces agreement VFA) megállapodással rendelkezik az Egyesült Államokkal és Ausztráliával. Tokió, amely a legnagyobb külföldi amerikai haderőt állomásoztatja, kölcsönös hozzáférési megállapodássokkal (RAA) rendelkezik Ausztráliával és Nagy-Britanniával, és most tárgyal erről Franciaországgal.

Háromszög, négyszög

Japán három- és négyoldalú megállapodások keretében szeretné elmélyíteni biztonsági kapcsolatait a Fülöp-szigetekkel, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával – mondta Minoru Kihara védelmi minisztere hétfőn Manilában, egy közös sajtótájékoztatón Fülöp-szigeteki kollégájával, miután aláírták a kölcsönös védelmi egyezményt — írja a Reuters. Japán külügyminisztere és védelmi minisztere hétfőn Manilában tárgyal Fülöp-szigeteki kollégáikkal „négyesben”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG