3p

Los Angeles-i információk szerint Széles Tamás főkonzulnak nyolc év után csomagolnia kell. 2018-ban miatta távozott az Egyesült Magyar Ház alelnöke, s azt mondják, a kinti magyar közösséget is ő osztotta ketté. Most úgy tűnik, nyolc év után visszahívták a pozíciójából. Megkérdeztük az érintetteket.

A 2 és félezer követővel rendelkező Magyarok Los Angelesben nevű Facebook-csoport oldalán május 19-én kemény hangú poszt jelent meg:

„Csomagol és távozik Széles Tamás Los Angeles-i fõkonzul, akinek sikerült szétvernie a magyar közösségeket Kaliforniában!”

Sokan nem értették, hogy 2016-ban a nyugati parti metropoliszban és környékén élő mintegy 70 ezer fős magyar közösség központjába, Los Angelesbe miért épp Széles Tamást nevezték ki főkonzulnak. Ugyanis hiába forgatott az amerikai emigránsokról dokumentumfilmeket, diplomáciai tapasztalata nem volt. De a szóbeszéd szerint a Debrecen Televízió egykori ügyvezető igazgatójaként kiváló személyes kapcsolatban állt Kósa Lajossal, így végül ő került a posztra. Másoknak az szúrt szemet, hogy a helyi magyarok előtti első nyilvános szerepléséről készült videón az látszódik, hogy az angol nyelvvel is meggyűlt a baja – ami azóta a kint töltött évek alatt nyilván változott.

A Los Angeles-i Egyesült Magyar Háznak mindig is nagy szerepe volt a kinti magyarság életében. Ezért amikor kinevezték Széles Tamást, 2017-ben még itt tartotta a főkonzuli bemutatkozását. Ám a jó kapcsolatnak egy év múlva végeszakadt.

Ugyanis Sárvári Álmos, aki akkor még a Magyar Ház alelnöke volt, a 2018. áprilisi magyar országgyűlési választások után közzétett egy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre vonatkozó kormánykritikus kommentárt a Facebook-on.

Ezért a főkonzul azt követelte az Egyesült Magyar Ház elnökétől, Pereházy Miklóstól, hogy azonnal menessze alelnökét. Ennek történetével akkor az Index is foglalkozott.

A Hollywood-i Magyar Református Egyház termében a 17-es Könyves Kálmán cserkészcsapat ünnepségén beszél áprilisban Széles Tamás főkonzul
A Hollywood-i Magyar Református Egyház termében a 17-es Könyves Kálmán cserkészcsapat ünnepségén beszél áprilisban Széles Tamás főkonzul
Fotó: Facebook/Los Angeles-i főkonzulátus

Arról viszont már nem értesült a nyilvánosság, hogy itt nem értek véget az események. Az 54 éve boldog házasságban élő Pereházy Miklós ezt követően névtelen levelet kapott, melyben többek között azzal gyanúsították meg, hogy azért ragaszkodik kormánykritikus alelnökéhez, mert vonzódik hozzá.

„Tudom, ki íratta a levelet” – jegyezte meg a ház elnöke lapunknak, mikor arról érdeklődtünk nála, igaz-e a hír, hogy a főkonzulnak mennie kell.

Ha szeretné tudni, mi minden történt még ezenkívül az elmúlt években Los Angelesben - karaktergyilkossági kísérleten és lejárató kampányon túl -, odáig, hogy most úgy tűnik, június végén jön haza Széles Tamás főkonzul, akkor kattintson a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor.hu-n megjelent csütörtök reggel megjelent cikkre. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Egész Herszon áram nélkül maradt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 19:16
Románia Ukrajnának adományoz egy légvédelmi rendszert, Dél-Koreát aggasztja Oroszország és Észak-Korea együttműködése. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Botrány a júliusi brit választások miatt
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:06
Vizsgálat indult csütörtökön Tony Lee, a kormányzó brit Konzervatív Párt kampányigazgatója és felesége, Laura Saunders konzervatív képviselőjelölt ellen azzal a gyanúval, hogy a jövő havi parlamenti választások kiírása előtt fogadtak a választás időpontjára.
Nemzetközi Románia döntő lépésre szánta el magát Ukrajnát illetően
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 16:18
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtökön jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét - közölte a román elnöki hivatal.
Nemzetközi Az új NATO-főtitkár: Mark Rutte
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:46
Kalus Iohannis visszalépett, így már biztos, hogy Mark Rutte lesz az új NATO-főtitkár, miután a szövetség mind a 32 tagállama egyetért abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök méltó utódja lesz Jens Stoltenbergnek.
Nemzetközi Megint lepipáltak minket a románok, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 15:28
A  Román Nemzeti Bank (BNR) megduplázta nyereségét 2023-ban az intézmény csütörtökön közzétett éves jelentése szerint.
Nemzetközi David Pressman a Fidesz képviselőit is várja a Pride utáni piknikre
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 14:50
Az amerikai nagykövet 35 országgal fog össze. 
Nemzetközi Ukrajnán túl: hatalmas EU-segély Mianmarnak
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:57
Mivel a nem szűnő katonai konfliktus tovább növeli a humanitárius szükségleteket Mianmarban, az Európai Unió további 15 millió eurót (mintegy 6 milliárd forint) bocsát az országban élő rászorulók, valamint a szomszédos államokba menekültek, köztük a Bangladesben menedékre lelt rohingják megsegítésére - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
Nemzetközi Kemény üzenetet küldött Dél-Korea az orosz-észak-koreai megállapodás hírére
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 13:26
Dél-Korea átgondolja korábbi álláspontját Putyin észak-koreai látogatását követően. 
Nemzetközi Kocsis Máté arról posztolt, miért maradt magára a Fidesz - érkezett egy érdekes komment
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:55
A magyarellenes román AUR csatlakozásával indokolja a Fidesz frakcióvezetője, miért nem lépnek be az ECR-be - maga az AUR elnöke kommentelt a poszthoz.
Nemzetközi Izrael levadászott egy Hamász-parancsnokot, aki részt vett az októberi mészárlásban
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 12:40
Izrael folytatja a hadműveletet Gázában - levadászták az egyik Hamász-vezetőt, aki részt vett a tavaly októberi mészárlásban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG