4p

A Kreml arra törekszik, hogy Ukrajnára és egyes NATO-országokra hárítsa a társfelelősséget. Putyin a támadást arra fogja felhasználni, hogy igazolja az ukrajnai polgári célpontok elleni támadások fokozását, a szövetség tagjai elleni felforgató tevékenységet, és az orosz társadalom fokozott megfigyelését. Káncz Csaba jegyzete.

Napjainkban a növekvő globális geopolitikai kihívások nagyobb teret nyitnak a szélsőséges csoportoknak és a terrornak. A moszkvai Krókusz koncertteremben elkövetett, legalább 139 halálos áldozatot követelő terrortámadás után Putyin elnök mindent megtesz, hogy a lövöldözést - amelyet többször is magára vállalt az Iszlám Állam - Ukrajnával hozza összefüggésbe.

A terrortámadás helyszíne, a Crocus City Hall épülete a Moszkva környéki Krasznogorszkban 2024. március 22-én.
A terrortámadás helyszíne, a Crocus City Hall épülete a Moszkva környéki Krasznogorszkban 2024. március 22-én.
Fotó: Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Oroszország belbiztonsági és kémelhárítási főnöke kedden egyenesen Ukrajnát vádolta a merénylet nyugati segítséggel történő megrendezésével, és bizonyíték bemutatása nélkül azt állította, hogy Kijev "harcosokat képzett ki a Közel-Keleten". Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetőjének a vádaskodással a jelek szerint az a célja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy az ügynökségének bizony nem sikerült megakadályoznia a támadást – amerikai figyelmeztetés ellenére sem.

Mélyülő repedések

Az orosz "terrorizmus elleni háború" sikere Putyin hosszú uralkodásának egyik legnagyobb eredménye. Széles körben neki tulajdonítják, hogy a Szovjetunió összeomlását követő zavaros évtized után biztonságot és a rend látszatát hozta Oroszországba. Ma, 30 évvel később, az a fenyegetés, amelyről az oroszok azt remélték, hogy soha többé nem kell szembenézniük vele, visszatért, aggodalmat keltve és demoralizálva a társadalmat.

Az ezredfordulón Oroszország egy új, energikus vezetőbe vetett bizalmat, aki jobb jövőt ígért. Ez a vezető azóta egy öregedő autokratává változott, aki a birodalmi múlt megszállottja és egy katasztrofális háború kirobbantója.

A belföldi stabilitás és a Nyugattal való kapcsolatok bővülése olyan kilátások voltak, amelyek úgy tűntek, hogy Oroszországot megnyitják a reformok útja előtt. Ez utóbbi veszélyes konfrontációvá, az előbbi pedig elnyomássá vált, ahol a társadalom militarizálása semmissé tette a reformterveket.

Valóban, a közvéleményben a terrortámadás aláássa az orosz különleges szolgálatok és közvetve Putyin megítélését. Ezért az orosz hatóságok kétségbeesetten igyekeznek - akár közvetett - ukrán részvételt is bizonyítani a támadásban, hogy ismét igazolni tudják az Ukrajna elleni háború szükségességét.

Oroszország azt is be akarja bizonyítani, hogy a támadókat egyes NATO-országok támogatták. A terrorizmus támogatásának vádjával a Kreml láthatóan arra törekszik, hogy a nemzetközi színtéren is bemocskolja Ukrajnát és a nyugati szövetséget.

Milyen következményekkel jár a terrortámadás?

Az Iszlám Állam Koraszán (ISIS-K) tevékenysége évek óta biztonsági kihívást jelent az orosz hatóságok számára, mivel az olyan elképzelések, mint a területét is magában foglaló kalifátus létrehozása, egyre népszerűbbé váltak az észak-kaukázusi iszlám uralta régiókban. Az ISIS-K 2015-ben dzsihádot hirdetett Oroszország ellen, mivel az beavatkozott a szíriai háborúba Bassár al-Aszad elnök oldalán.

Az orosz hatóságok ezért a támadást ürügyként használják fel arra, hogy növeljék az orosz állampolgárok és lakosok megfigyelésével foglalkozó szolgálatok hatáskörét. Az sem zárható ki, hogy a hatóságok további erőszakot engednek majd meg mind a biztonsági apparátus, mind az orosz társadalom részéről a közép-ázsiai országokból érkező muszlim gazdasági bevándorlókkal szemben, akiket eredetileg a támadás elkövetésével vádoltak.

Európa is aggódik

Eközben a nyugati biztonsági szolgálatok a legnagyobb komolysággal kezelik az ISIS-K újbóli fenyegetését. Franciaországban Macron elnök kormánya a csoport tervezett támadásaira hivatkozva a legmagasabb fokozatra emelte a fenyegetettségi riasztást – és Róma követi Párizst.

Ez egyfajta minta: Macron lépése több európai országban meghiúsított merényletsorozatot követ. Múlt pénteken a német hatóságok letartóztattak két ISIS-K szimpatizánst, akiket azzal gyanúsítottak, hogy támadást terveztek a svéd parlament ellen. A hónap elején a belga rendőrség négy fiatal ISIS-K rajongót fogott el, akiket azzal gyanúsítottak, hogy terrortámadást terveztek egy koncertterem ellen.

Tavaly júliusban Németországban és Hollandiában kilenc feltételezett ISIS-K szimpatizánst tartóztattak le, akiket támadások tervezésével vádoltak. 2023 áprilisában pedig a svéd rendőrség öt férfit tartóztatott le azon gyanú szerint, miszerint az ISIS-K által inspirált támadást terveztek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG