6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A berlini stratégiai agytröszt szerint az őszi amerikai elnökválasztás után nemcsak akkor várható az amerikai katonai tevékenységek jelentős csökkenése Európában, ha Trump nyeri a választásokat, hanem akkor is, ha Biden kerül ki győztesen. Az amerikai stratégák eközben már három, párhuzamosan zajló háborútól tartanak a világban. Káncz Csaba jegyzete.

Az idén november 5-én az Egyesült Államokban tartott elnökválasztást követően Európa országai „újabb fordulóponthoz érkeznek” - jósolja az Tudományos és Politikai Alapítvány (SWP) nevű német biztonságpolitikai agytröszt a friss tanulmányában. Joe Biden és Donald Trump „két olyan gondolkodási irányzat”, amelyek „nagyon eltérően határozzák meg az USA szerepét az amerikai politikát illetően Európában és Európával szemben”. Trump szándéka, hogy csökkenteni kívánja az Egyesült Államok katonai tevékenységét az európai kontinensen, közismert.

Ez azonban nem rejtheti el azt a tényt, hogy a Biden-kormányzat „geopolitikai[...] fókusza” szintén „az indo-csendes-óceáni térségre” irányul, „a jelenlegi európai szerepvállalás” számukra is csupán „kivétel”. „A társadalmi áramlatok és kohéziós erők” az USA-ban „mindkét jelölt külpolitikai programját ugyanabba az irányba tolják” - állítja az SWP.

Trump és a korlátozók

A berlini agytröszt bizonyos fenntartások ellenére Donald Trumpnak egyértelmű rokonságot tulajdonít egy olyan külpolitikai frakcióval, amelynek támogatóit „Visszafogottaknak” („Restrainers”) nevezik. Az SWP tanulmánya szerint ezek „Washington szelektív szerepvállalását szorgalmazzák a nemzetközi politikában”, amelynek kizárólag „az USA nemzeti érdekeihez kell igazodnia”.

NATO-katonák hadgyakorlaton
NATO-katonák hadgyakorlaton
Fotó: Artur Widak/NurPhoto/Reuters

A Visszafogottak azon a véleményen vannak, hogy az Egyesült Államok „túl sok biztonsági kötelezettségvállalást tett a múltban, és most „csökkentenie kellene ezeket”. Az ukrajnai háborút „perifériás háborúnak tekintik Európa keleti előterében”, amely „nem érinti Amerika alapvető stratégiai érdekeit”, és ezért nem indokolja az Egyesült Államok jelentősebb tevékenységét.

A Visszafogottak a „terhek ... az USA-ról Európára való masszív áthelyezésére” szólítanak fel. Ez „egy európaizálódott NATO-hoz vezethet”, amelyben az Egyesült Államok egyfajta „végső logisztikai szolgáltató” és „a szabad tengeri útvonalak és kereskedelmi útvonalak garantálója” lenne.

Biden és az „Elsőbbségiek”

Joe Bident a maga részéről az SWP az  „Elsőbbségi” („Primacist”) gondolkodásmódhoz közel állónak minősíti. Ezen iskola szerint az Egyesült Államoknak arra kell törekednie, hogy „megőrizze geopolitikai fölényét” a nemzetközi politikában; „globális fölényének” „alapja” „az ország páratlan katonai fölénye”.

A Biden-kormányzat azonban tisztában van azzal, hogy az USA „nem tud egyszerre két háborút - az Oroszország és Ukrajna közötti, valamint a Kína és Tajvan közötti esetleges háborút - kezelni”.

Egyértelmű, hogy „kétség esetén ... a Tajvani-szorosban kialakuló konfliktust helyeznék előtérbe". Egy „Biden-kormányzat 2.0” ezért „jelentősen nagyobb tehermegosztáson fog dolgozni” - jósolja az SWP. Ehhez - csakúgy, mint az új Trump-kormányzattól várt tehermegosztáshoz - egy jóval erősebb „NATO európai pillérére” lesz szükség.

Minden egy cél érdekében

Mindkét forgatókönyv szerint a német kül- és katonapolitika „fő feladata” az lesz, hogy „biztosítsa az EU és az európai NATO-tagok biztonságát egy agresszív, revizionista Oroszországgal szemben” - írja az SWP. „Mostantól kezdve a Bundeswehr tervezésének minden aspektusát - pénzügyi, személyzeti, fegyverzeti és fegyveres erők tervezését - erre a célra kell irányítani”.

A Bundeswehr költségvetésének 2028-tól évente legalább 75-80 milliárd eurót kellene elérnie – a jelenlegi 52 milliárd euróról. Az SWP emlékeztet arra, hogy 1963-ban például a védelmi költségvetés a bruttó hazai termék 4,9 százalékát is elérte, ma azonban ezt „valószínűleg csak egy külpolitikai sokkhatásra adott reakcióként lehetne újra elérni”.

Az Oroszország elleni hatalmi harcra való szükséges katonai összpontosítás azt jelenti, hogy Németországnak a jövőben „tartózkodnia kell a nemzetközi válságkezeléstől” - a világ minden táján történő katonai misszióktól. Az SWP elutasítja a Bundeswehr részvételét az ázsiai-csendes-óceáni térségben zajló manőverekben is.

„900 ezer tartalékos aktiválása”

A német kormány valóban azt az elvet tartja szem előtt, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást az Oroszország elleni esetleges háborúra való felkészülésre összpontosít, és jelenleg még nagyobb mértékben teszi ezt, mint korábban. Boris Pistorius védelmi miniszter jelenleg azt szorgalmazza, hogy „2029-re” „álljunk készen a háborúra.” Ahhoz, hogy „fenntarthatóak és növekedni tudjunk”, a korábbinál nagyobb számban van szükség „fiatal férfiakra és nőkre”, ezért elengedhetetlen a katonai szolgálat új formája.

A múlt hét elején a Bundeswehr volt katonáinak könnyebb mozgósíthatóságát is követelték a törvényhozásban. Szükség van például arra, hogy „újra összegyűjtsék a nyilvántartási adatokat, majd az egészségi állapotot is ellenőrizzék” - követelte a Bundeswehr tartalékosok szövetségének elnöke, Patrick Sensburg (CDU).

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), a Bundestag védelmi bizottságának leköszönő elnöke a „mintegy 900 ezer” volt katona aktivizálására szólít fel, „akik Németországban vannak”; „a lehető leggyorsabban védelmi képességűvé kell válnunk”.

Három háború egyszerre

Eközben az amerikai stratégák már nem zárják ki annak lehetőségét, hogy Washington nem csak két, hanem akár három háborút is vívhat egyszerre a belátható jövőben. Az Egyesült Államok már most is két háborúban - az ukrajnai és a gázai háborúban - vesz részt, míg „egy harmadik” már a láthatáron van - Kína ellen Tajvan miatt - olvasható a vezető amerikai külpolitikai magazin, a Foreign Affairs egy hete megjelent cikkében.

Most már hátrányosnak bizonyul, hogy Washington Barack Obama elnök hivatali ideje alatt hivatalosan kijelentette, hogy a jövőben már nem lesz képes egyszerre két nagy háborút vívni, tekintettel arra, hogy hatalmas ereje ellenére korlátozottak a katonai kapacitásai - folytatódik a szöveg; az elmúlt évek erőfeszítései, hogy Európát lejjeb sorolják, és a Közel-Keletről is kivonuljanak annak érdekében, hogy minden erejüket Kína ellen tudják bevetni, gyengítették az USA pozícióját.

Tekintettel arra, hogy belátható időn belül akár három háborút is vívhatnak egyszerre, sürgősen szükség van a szövetséges államok erőteljesebb bevonására. Ha Németországban és Európában minden erőforrást egy esetleges Oroszország elleni háborúra összpontosítanak, az az USA-nak szabad kezet hagy a Kína elleni háborúra és a közel-keleti katonai jelenlét folytatására, érvel a vezető amerikai folyóirat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG