3p

Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.

Kivételesen Berlinben adott péntek reggeli rádióinterjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki a foci-Eb ideje alatt Németországban tartózkodik, de egyúttal találkozott a Mercedes vezetésével is. (A kormányfő egyébként több diplomáciai találkozót is lebonyolít, Olaf Scholz kancellárral már megtörtént, és soron következik az olasz miniszterelnök, valamint a francia elnök is.)

A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
A magyar kormányfő két meccs között fontos találkozókra is sort kerít
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Orbán Viktor bejelentette, „a Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten”. Elmondta, több új modellt is megtervezett a német autógyár, melyeket – vagy a hozzájuk szükséges alkatrészek egy részét – Magyarországon fogják gyártani. Közölte, ezek a modellek egy szigorúan őrzött helyen vannak, de őt beengedték, szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva.

„Németország, illetve a mindenkori német kancellár a szövetségesünk”

– közölte a magyar kormányfő.

Az interjúban szóba került az Európai Bizottság új elnökéről szóló tárgyalás, melyről azt mondta: „Egy olyan Európában gondolkozunk, ami merőben különbözik attól, mint amiben ezek a pártok most megállapodtak.”  A miniszterelnöknek nagyon rossza véleménye Manfred Weberről, az Európai Néppárt vezetőjéről, akiről azt mondta, Ursula von der Leyen ministráns kislány hozzá képest.

Orbán szerint a Weber vezette Európai Néppárt háborúpárti, migrációpárti és gazdaságellenes.

A magyar kormányfő kitartott amellett a véleménye mellett, hogy Európában van egy jobbra tolódás, ami azért nem látszik, mert a Néppárt elviszi a szavazóit mindig balra, ezért jön létre ismét baloldali többség az EU-ban.

A háborúról szólva a kormányfő úgy látja, az amerikaiak vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ szeretné legyőzni Oroszországot, de ezt az ukránokra bízzák.

„A nyugatiak ezt meg akarják nyerni, szerintem ez reménytelen”

– közölte Orbán Viktor, aki úgy véli, „az EU szerelvénye a háború felé tart”, de ő kellő támogatással meg tudja húzni a féket. Szerinte csakis Donald Trump amerikai elnökjelölt segítségével lehet leállítani a folyamatot.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megállapodott Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral, a magyarok nem vesznek részt a NATO területén kívüli missziókban, és semmilyen nyomást nem fog gyakorolni a NATO-ban senki azért, hogy Magyarország utóbb csatlakozzon.

Manfred Weber néppárti vezető Orbán Viktor szerint még „hungarofób” is, akinek egyetlen szívéhez közel álló célja az, hogy ártson Magyarországnak. Szerinte szoros összefüggés van a Magyarországra a múlt héten kirótt több száz millió eurós bírság és az EP-választás közt.

(via Index)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Moszkva szerint három brit vadászgép megközelítette az országhatárt
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 19:21
Moszkvában pokolgép robbant, és állítólag brit repülők közelítették meg Oroszországot. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi FBI: Trump merénylője a JFK-gyilkosságot próbálta másolni
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:34
Az FBI igazgatója azt mondta, hogy Donald Trump merénylője a lövések előtti napokban John F. Kennedy meggyilkolásáról keresett információkat. 
Nemzetközi Árkon-bokron túl kapták el a moszkvai pokolgépes robbantás gyanúsítottját
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 18:19
A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját - közölte szerdán Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.
Nemzetközi Hatalmas a készültség Washingtonban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:59
Tüntetők ezrei tiltakoznak Benjamin Netanjahu beszéde miatt és alatt. A tömeg az izraeli miniszterelnök letartóztatását követeli. 
Nemzetközi Rendesen meglódult az amerikai gazdaság júliusban
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 17:15
Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.
Nemzetközi Több mint 30 demokrata törvényhozó kihagyja Netanjahu szerdai kongresszusi beszédét
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:48
Netanjahu a tervek szerint ma délután egy közös kongresszusi ülésen fog felszólalni.
Nemzetközi Kamala Harris debütált: első kampánybeszédében érdekes dolgot mondott
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 16:13
Kamala Harris kampányának első beszédében a félelem és a gyűlölet miatt támadta Donald Trumpot. 
Nemzetközi Rekordösszeggel fogdossák az orosz újoncokat a hadseregbe
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:52
Oroszország rekord összegű, 22 ezer dollárt ajánl a moszkvai lakosoknak az ukrajnai harcokért.
Nemzetközi Hollandia szívja a fogát, durván megemelkedtek a menekültköltségek
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:35
Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után - közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA)
Nemzetközi Vészhelyzet Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 15:19
A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG