3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy orosz rendelettervezet javaslatot tett a balti-tengeri határok felülvizsgálatára.

Az orosz védelmi minisztérium rendelettervezete a Finn-öbölben lévő orosz szigetek és a kalinyingrádi exklávé körüli tengeri határok áthelyezését javasolta. Az orosz Taszsz hírügynökség által kedden ismertetett javaslat a még a szovjet korszakbeli, 1985. januári állapot szerint rajzolná át a határokat.

Az nem világos, hogy a tervezet az orosz határoknak a balti-tengeri finn vizekre vagy a Kalinyingrád melletti litván vizekre való kiterjesztését javasolja-e. Ami biztos: az orosz javaslat érinti a Finn-öböl keleti részén lévő területeket, több, a finn partokhoz közeli szigetet, valamint a kalinyingrádi Baltyijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő területeket - írja a 444 a BBC-re hivatkozva.

A javaslat eltérő reakciókat váltott ki a balti államokban és Finnországban. Lettország közölte, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet, Litvánia viszont arra figyelmeztetett, hogy a Kreml „szándékos, célzott eszkalációs provokációval” akarja megfélemlíteni szomszédait. Alexander Stubb finn elnök azt mondta, hogy a politikai vezetők alaposan figyelik a helyzetet, és Helsinki „úgy cselekszik, ahogy mindig: higgadtan és a tények alapján”.

Mi járhat Putyin fejében?
Mi járhat Putyin fejében?
Fotó: Depositphotos

Finnország és a balti államok mind tagjai az EU-nak és a NATO-nak, és a katonai szövetség elkötelezett a határaik védelmében. A finn parlament védelmi és külügyi bizottsága szerdán rendkívüli ülést tartott, Petteri Orpo miniszterelnök ezután bejelentette, hogy a politikai vezetés „szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet”. A kormányfő azt is mondta: „jelenleg nem látok okot nagyobb aggodalomra”.

Az orosz javaslatok szerdán már nem voltak láthatóak, csak a „tervezet törölve” üzenet maradt az oldalon.

Egy orosz forrás később a Taszsznak és más hírügynökségeknek azt mondta, hogy nem tervezik Oroszország területi vizeinek felülvizsgálatát a Balti-tengeren. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője minden kérdést a védelmi minisztériumhoz irányított, rámutatva, hogy „itt semmi politikai nincs”, ugyanakkor leszögezte, hogy a politikai helyzet az 1980-as évek óta megváltozott: „Látható a konfrontáció szintje, különösen a balti térségben”.

Az orosz tervek lelepleződése egybeesett a svéd fegyveres erők főnökének, Micael Byden tábornoknak az éberségre való felhívásával. „Putyin célja a Balti-tenger feletti ellenőrzés megszerzése. A Balti-tenger nem válhat Putyin játszóterévé, ahol félelmet kelthet a NATO-tagokban”, nyilatkozta egy német lapnak. Azt is mondta: biztos abban, hogy Oroszország szemet vetett Gotlandra, mert ha Svédország elveszítené a sziget feletti ellenőrzést, az a béke és a stabilitás végét jelentené az északi és balti térségben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Oroszország újabb előrenyomulást jelentett be, de ennek súlyos ára lehet
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 17:04
Magyarország is aláírta a svájci békecsúcs zárónyilatkozatát, Oroszország közben újabb település elfoglalását jelentette be, egy orosz katona pedig mészárszékről beszél. Összefoglaló.
Nemzetközi Vége a svájci békecsúcsnak - kiderült, hogy Magyarország aláírta-e a zárónyilatkozatot
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:32
A svájci békecsúcson résztvevő országok közül majdnem mindenki aláírta a záróközleményt, köztük Magyarország is.
Nemzetközi Putyin azt állítja, leülne a békéről tárgyalni - de a feltételek alapján az is lehet, hogy viccelt
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 15:01
Putyin akár le is ülne tárgyalni Ukrajnával a békéről, de olyan feltételekkel, amiket mindenki ésszerűtlennek, abszurdnak, komolytalannak tart a másik oldalon.
Nemzetközi Ki viszi el Putyinnak a Nyugat üzenetét? Hát majd Szijjártó Péter!
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 12:42
Mivel Magyarország nyitva tartotta a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, a béke és további emberéletek megóvása érdekében készen áll a közvetítésre Oroszország felé - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a svájci békekonferencián.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Nemzetközi Kiszivárgott egy dokumentum a békekonferenciáról - ez hozná el a háború végét?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 10:58
Vasárnap is folytatódik a svájci békekonferencia - a kiszivárgott nyilatkozattervezet alapján béke biztosan nem lesz az eredmény. Az USA újabb másfél milliárd dollárt küld - összefoglaló.
Nemzetközi Putyin bedühödött az ukrajnai békecsúcsra
Káncz Csaba | 2024. június 16. 09:32
Ukrajna NATO-csatlakozása kedvezőtlenül hatna Biden újraválasztására, akinek már most is Izrael elhúzódó gázai háborújával és alacsony otthoni megítélésével kell foglalkoznia. A csúcstalálkozó azonban lehetőséget ad arra, hogy Ukrajna helyzete ismét a figyelem középpontjába kerüljön, miután hónapok óta Gáza áll a középpontban. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Ukrajnai békecsúcs: ezt a három témát tárgyalják szombaton
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 18:04
Kína hiányzik a Svájcban szombaton kezdődött ukrajnai békecsúcsról, Putyin szerint a nyugat nem konstruktív a békejavaslataival. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Kukucskálás a filmipar kulisszatitkaiba
Elek Lenke | 2024. június 15. 17:41
A világ egyik legnagyobb üzlete a filmgyártás, amely mára szorosan összefonódott a popzenével, a divattal, a reklámmal. A reflektorok fényes útvesztőiben még a művelt, jó családból való ifjak is elvesztik olykor tájékozódó képességüket. Régen sem volt ez másképp, mára pedig még bonyolultabb lett a helyzet.
Nemzetközi Letette az esküt Szlovákia új elnöke
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 15:53
Peter Pellegrini, Robert Fico Ukrajna-szkeptikus miniszterelnök szövetségese szombaton letette az új szlovák elnöki hivatali esküt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG