5p

Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.

A COVID-világjárvány után a megélhetési válság tépázza az európaiak idegeit, miközben számos országban megerősödtek a populista politikai erők. Az elmúlt hónapokban több nagy ellenzéki tüntetés is volt Szlovákiában Robert Fico azon tervei ellen, hogy aláássa az igazságszolgáltatás és a közszolgálati műsorszolgáltatás függetlenségét. Fico viszont azzal vádolta a liberális erőket, hogy olyan légkört teremtenek, amelyben erőszakos cselekményre kerülhet sor.

Más európai országokban is egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Vessünk egy pillantást az európai helyzetre. 

Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Robert Fico szinte megjósolta a merényletet
Fotó: MTI/EPA

Németország

Röviddel a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választások előtt egyre több a politikai indíttatású incidens. Schwerin városában a Balpárt már fel is szerelte választási dolgozóit védelmi spray-vel, hogy megvédje őket. Csütörtök este egy kocsmában megtámadtak egy AfD-s politikust.

Két hete támadást érte a berlini gazdasági szenátor, Franziska Giffey-t, az SPD politikusát.   A támadásra néhány nappal a Matthias Ecke SPD-politikus ellen Drezdában elkövetett brutális támadás után került sor. A 41 éves férfi pártja szászországi csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon. Ő arccsont- és szemgödör-töréssel került kórházba. 

Franciaország

Macron elnök az ország történetének egyik legnépszerűtlenebb államfője. Ráadásul Marine Le Pen jobboldali politikus folyamatosan szítja a gyűlöletet Macron és a bevett pártok ellen. Folyamatosan azt állítja, hogy Franciaország hanyatlóban van, és hamarosan a bevándorlók veszik át a hatalmat.

A francia polgármesterek, hogy megbirkózzanak a választóik napi agressziójával, most már képzéseken is részt vesznek.

Ott beszélnek a szóbeli bántalmazásról, a felszúrt gumiabroncsokról és a városháza előtt feléjük kinyújtott középső ujjról. A Le Monde című lap felmérése szerint tavaly tíz polgármesterből négyet már fizikailag megfenyegettek vagy fenyegető levelet kaptak. Néhányan közülük emiatt már le is mondtak, vagy ritkábban jelennek meg a nyilvánosság előtt.

Egyesült Királyság

Az elmúlt években két politikust gyilkoltak meg az Egyesült Királyságban: 2016-ban Jo Cox munkáspárti képviselőt egy szélsőjobboldali lőtte agyon a nacionalista Brexit-vita során; 2021 októberében pedig David Amess konzervatív képviselőt egy migráns késelte halálra, miközben a választókerületében tárgyalt. Az esetek a brit politikában az elmúlt években drámaian megkeményedett és polarizálódott politikai vita következményei.

A képviselők már rendszeres halálos és erőszakos fenyegetéseket kapnak, ellenséges tüntetéseket kell elviselniük magánlakásuk előtt, követik és megfélemlítik őket az utcán, és választókerületi irodáikat véres vörös festékkel kenik be. Téglák repülnek be az ablakokon.

Néhány képviselő már úgynevezett pánikjelzőt visel a rendőrségen, rendőri védelemben részesül, vagy - mint Mike Freer képviselő - úgy döntött, hogy elhagyja a politikát. Freer számos halálos fenyegetést kapott, irodája előtt Molotov-koktélokat talált, és végül úgy döntött, hogy az állandó veszély nem éri meg tovább.

Az erőszakos fenyegetések a politikai diskurzus mindkét oldaláról érkeznek. A szélsőjobboldaliak olyan muszlim politikusokat támadnak, mint Sadiq Khan londoni polgármester, aki pályafutása során több, mint 30 ezer szélsőséges és rasszista fenyegetést kapott. A palesztinbarát tüntetők viszont Keir Starmer parlamenti képviselő és ellenzéki vezető magánháza előtt gyűlnek össze, hogy bírálják őt Izrael-párti álláspontja miatt.

Lengyelország

Lengyelországban nagy a félelem egy, a szlovákiaihoz hasonló erőszakos cselekménytől.

Különösen azért, mert a múltban már történtek politikai gyilkosságok. A Paweł Adamowicz, Gdansk liberális polgármestere elleni halálos támadás éppen öt évvel ezelőtt történt.

A 26 éves Stefan Wilmontot, aki halálra késelte Adamowiczot, ez év elején életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Wilmont azt vallotta, hogy az állami televízió propagandája hatott rá, amely a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején többször támadta az ellenzékhez tartozó Adamowiczot.

A Robert Fico elleni támadást követően a lengyelországi politikusok mérsékletre szólítanak fel a nyilvános vitában. "Egy választási kampány, legyen szó akár az európai, akár a lengyel parlamentről, nem harci övezet" - hangsúlyozza Jacek Siewiera, a lengyel elnök nemzetbiztonsági hivatalának vezetője. "Biztonsági szolgálatainknak tanulniuk kellene a politikai vitából, amely sajnos gyakran túlmutat a józan észen, és meg kellene erősíteniük az éberséget az egyének fizikai védelmét illetően".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG