3p

Az ENSZ szerint az iráni konzulátus elleni légicsapás jogellenes volt.

Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Szíria fővárosában, Damaszkuszban lévő iráni diplomáciai képviselet ellen végrehajtott támadással, állapította meg ENSZ-szakértők egy csoportja az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) által közzétett jelentés szerint.

Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Fotó: EPA/YOUSSEF DAFAWWI

„Minden országnak tilos önkényesen megfosztani egyéneket az élethez való joguktól külföldi katonai műveletekben, beleértve a terrorelhárítást is” – áll a jelentésben a The Guardian szerint.

„A külföldön végrehajtott gyilkosságok önkényesek, amennyiben  azok nincsenek engedélyezve a nemzetközi jogon belül", teszik hozzá.

Az ENSZ-szakértők szerint nem tűnik úgy, hogy Izrael önvédelemből követte el a támadást, nem mutatott be ugyanis bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Irán közvetlenül „fegyveres támadást” intéz Izrael ellen vagy nem állami fegyveres csoportokat küld annak végrehajtására.

Megjegyezték azt is, hogy Izrael jogilag semmilyen módon nem igazolta a támadást, és nem értesítette arról az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Az április elsején végrehajtott izraeli légicsapásban összesen 16-an vesztették életüket. Az áldozatok között vannak az iráni Forradalmi Gárda magasrangú parancsnokai, Irán által támogatott militáns személyek, valamint civilek is. Izrael hivatalosan nem vállalta magára a támadást, de nem is cáfolta, hogy ő követte el azt.

Megtorlásul Irán április 13-án drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, amelyet azonban a zsidó állam szövetségesei segítségével 99 százalékban kivédett, haláleset nem történt. Az izraeli kormány azóta jelezte, hogy válaszolni fog az iráni támadásra.

Izraelt emberjogi szervezetek már számos esetben kritizálták az elmúlt hónapokban a gázai hadjárata során elkövetett háborús bűnök gyanúja miatt, Dél-Afrika pedig beperelte az országot népirtás vádjával a Nemzetközi Bíróságon. Nemzetközi segélyszervezetek a palesztinok kiéheztetésével is vádolják Izraelt. A zsidó állam vitatja a vádakat.

A Hamász tavaly október 7-i, 1200 áldozatot követelő terrortámadása nyomán indult izraeli hadműveletekben eddig csaknem 34 ezren vesztették életüket a Gázai övezetben az OCHA adatai szerint, és még több ezren lehetnek a romok alatt.

Az áldozatok többsége nő és gyerek. Egy kedden közölt ENSZ-jelentés szerint már több mint 10 ezer nő vesztette életét, köztük 6 ezer anya. Emiatt 19 ezer gyerek maradt árva.

A gázai hadműveletekben, amelyek jelenleg is folyamatban vannak, minden 10 percben meghal vagy megsebesül egy gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG