3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ENSZ szerint az iráni konzulátus elleni légicsapás jogellenes volt.

Izrael megsértette a nemzetközi jogot a Szíria fővárosában, Damaszkuszban lévő iráni diplomáciai képviselet ellen végrehajtott támadással, állapította meg ENSZ-szakértők egy csoportja az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) által közzétett jelentés szerint.

Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Az izraeli légicsapás helyszíne Damaszkuszban, 2024. április 1.
Fotó: EPA/YOUSSEF DAFAWWI

„Minden országnak tilos önkényesen megfosztani egyéneket az élethez való joguktól külföldi katonai műveletekben, beleértve a terrorelhárítást is” – áll a jelentésben a The Guardian szerint.

„A külföldön végrehajtott gyilkosságok önkényesek, amennyiben  azok nincsenek engedélyezve a nemzetközi jogon belül", teszik hozzá.

Az ENSZ-szakértők szerint nem tűnik úgy, hogy Izrael önvédelemből követte el a támadást, nem mutatott be ugyanis bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Irán közvetlenül „fegyveres támadást” intéz Izrael ellen vagy nem állami fegyveres csoportokat küld annak végrehajtására.

Megjegyezték azt is, hogy Izrael jogilag semmilyen módon nem igazolta a támadást, és nem értesítette arról az ENSZ Biztonsági Tanácsát.

Az április elsején végrehajtott izraeli légicsapásban összesen 16-an vesztették életüket. Az áldozatok között vannak az iráni Forradalmi Gárda magasrangú parancsnokai, Irán által támogatott militáns személyek, valamint civilek is. Izrael hivatalosan nem vállalta magára a támadást, de nem is cáfolta, hogy ő követte el azt.

Megtorlásul Irán április 13-án drón- és rakétatámadást intézett Izrael ellen, amelyet azonban a zsidó állam szövetségesei segítségével 99 százalékban kivédett, haláleset nem történt. Az izraeli kormány azóta jelezte, hogy válaszolni fog az iráni támadásra.

Izraelt emberjogi szervezetek már számos esetben kritizálták az elmúlt hónapokban a gázai hadjárata során elkövetett háborús bűnök gyanúja miatt, Dél-Afrika pedig beperelte az országot népirtás vádjával a Nemzetközi Bíróságon. Nemzetközi segélyszervezetek a palesztinok kiéheztetésével is vádolják Izraelt. A zsidó állam vitatja a vádakat.

A Hamász tavaly október 7-i, 1200 áldozatot követelő terrortámadása nyomán indult izraeli hadműveletekben eddig csaknem 34 ezren vesztették életüket a Gázai övezetben az OCHA adatai szerint, és még több ezren lehetnek a romok alatt.

Az áldozatok többsége nő és gyerek. Egy kedden közölt ENSZ-jelentés szerint már több mint 10 ezer nő vesztette életét, köztük 6 ezer anya. Emiatt 19 ezer gyerek maradt árva.

A gázai hadműveletekben, amelyek jelenleg is folyamatban vannak, minden 10 percben meghal vagy megsebesül egy gyerek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG