2p

Ukrajna és Lettország kétoldalú megállapodást írt alá, Zelenszkij aláírta az új mozgósítási törvénytervezetet. Háborús összefoglaló. 

  • Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta azt a vitatott törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgári katonai mozgósításra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse a katonai munkaerő-hiányt. A jogszabályt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnöknek alá kellett írnia, hogy törvény lehessen, döntő fontosságúnak tartják Ukrajnában a katonai elemzők.
  • Az orosz erők létszáma hét-tízszerese az ukrán katonáknak a keleti régiókban – mondta Jurij Szodol ukrán tábornok csütörtökön a parlamentben. „Az ellenség 7-10-szeres túlerőben van, mi meg munkaerőhiánytól szenvedünk” – mondta Szodol, aki a kelet-ukrajnai Harkiv, Donyeck és Luhanszk régiókban irányítja a csapatokat.

Sárkányfogaknak nevezett tankelhárító akadályok a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2024. április 6-án.
Sárkányfogaknak nevezett tankelhárító akadályok a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai donyecki régióban 2024. április 6-án.
Fotó: MTI/AP

  • Az ukrán kormány elemzése szerint a külföldi alkatrészeket tartalmazó, „ejtsd le és felejtsd el!” irányított bombák tömeges alkalmazása ösztönzi az oroszok előretörését Ukrajnában , és hetente akár 500-at is kilőnek. A 40-60 km-es (25-37 mérföld) hatótávolságú „UMPC” irányítórendszerekkel felszerelt erősen robbanó és kazettás bombák ma már központi fenyegetést jelentenek a fronton, és visszaszorítják az ukrán erőket.
  • Két ember életét vesztette csütörtökön egy orosz rakétatámadás közben Ukrajna déli városa, Mikolajiv ellen. Még legalább négyen megsérültek - közölte a régió kormányzója.
  • Légi és tengeri indítású, nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal masszív csapást mért az orosz hadsereg az éjjel az ukrán üzemanyag- és energiakomplexum létesítményeire - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
  • Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá – jelentette be Volodimir Zelenszkij vilniusi látogatásán. Zelenszkij azt mondta: „Lettország évi katonai támogatását Ukrajnának a GDP 0,25 százalékában tervezi. Lettország 10 éves kötelezettséget vállalt arra is, hogy Ukrajnát kibervédelemmel, aknamentesítéssel és pilóta nélküli technológiákkal segíti, valamint támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását.” (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Brüsszelben – levelet írtak a bürokraták
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:01
Az uniós dolgozók közül több mint 200-an írták alá azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a gázai humanitárius krízis és a szerintük elégtelen uniós fellépés miatt.
Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG