6p

A befolyásos amerikai lap szerint az USA-nak a katonai tervezéssel integrált stratégiai folyamat révén kell átalakítania Kínát feltartóztató politikáját. A haditervezést be kell ágyazni a gazdasági ügynökségekbe. Káncz Csaba jegyzete.

2012 óta Kínában a nacionalizmus markáns erősödése tapasztalható, ami jelzi az ország növekvő geopolitikai ambícióit a gazdasági siker nyomán. A számos nemzeti napirend közül a „tajvani ügy” megoldása a Kínai Kommunista Pártnak egyre inkább a célkeresztjébe kerül. A megalázottság elmúlt két évszázadát maga mögött hagyva az új Kína nagyhatalmi státuszra törekszik és elindította a „Kínai Évszázadot”.

Peking számára a Tajvannal való újraegyesítés kritikus fontosságú a „Nemzeti Megújulás kínai álmának” megvalósulásához - akár megbékítésen, akár kényszeren keresztül. Kína folyamatossá vált „szürkezónás”, destabilizáló tevékenységei Tajvan, Japán és a Fülöp-szigetek vonatkozásában megbontják a regionális erőegyensúlyt. Ha Kína erőszakkal elragadná Tajvant, az bizony kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében.

Kína ellen már folyik a felkészülés
Kína ellen már folyik a felkészülés
Fotó: Anton Petrus/Getty Images

Blinken külügyminiszter szavaival élve: „Kína az egyetlen olyan ország, amely rendelkezik olyan szintű gazdasági, diplomáciai, katonai és technológiai erővel, amely komoly kihívás elé állítja a stabil és nyitott nemzetközi rendszert”. Nem véletlen tehát, hogy a tajvani ügy és Kína feltartóztatása napjainkra kulcspozíciót vívott ki az USA külpolitikai és katonai számításaiban és az amerikai pozíció egyre csak keményedik.

A NATO és a Pentagon álláspontja

A NATO biztonság-politikailag már évek óta egységes egészként kezeli a Moszkva-Peking tengelyt. A NATO 2022 nyarán fogadta el új „Stratégiai Koncepcióját”, amely hangsúlyozza, hogy a Kínai Népköztársaság hatalmi ambíciói és kényszerítő politikái kihívást jelentenek a NATO érdekeire, biztonságára és értékeire.

A 2022 márciusában megjelent amerikai Nemzeti Védelmi Stratégia (NDS) Kínát nevezi az USA első számú stratégiai kihívójának, míg Oroszországot bajkeverő, akut fenyegetéseket jelentő stratégiai ellenfélként értékeli. Az NDS szerint a Kínai Népköztársaság az USA számára „a legjelentősebb stratégiai versenytárs, amely állandó kihívást jelent.” Az USA önállóan és a NATO-val együttműködésben arra törekszik, hogy gyengítse a két revizionista nagyhatalom közötti stratégiai partnerséget, egymás kölcsönös támogatását.

Kiemelt kampánytéma

Az amerikai elnökválasztási kampányban a két nagy párt egymást túllicitálva harsogja Kína-ellenes szólamait. A Financial Times értesülése szerint a demokraták felvették a republikánus kesztyűt és napokon belül 100 százalékos vámot fognak kivetni a kínai elektromos járművek (EV) behozatalára.

Bloomberg értesülése szerint az átfogó vámemelés olyan stratégiai fontosságúnak tekintett kínai termékeket fogja megcélozni, mint például az EV-k, az akkumulátorok és a napelemek. Ugyanakkor a Trump által ígért általános vámemelés Kínával szemben egyelőre nincsen napirenden.

Az egyik fontos kérdés, hogy mi vonatkozik majd a nem Kínában gyártott, de kínai tulajdonú márkák autóival, miután erre a megoldásra már nagy erőkkel készül az ázsiai ország, többek között mexikói beruházásokkal. Ezzel együtt Kína ma még nincsen jelen az egyébként is stagnáló amerikai EV piacon.

A Foreign Affairs utat mutat

A Foreign Affairs című folyóiratban, az amerikai politikai intézményrendszer egyik legjelentősebb, nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szócsövében május 7-én megjelent cikk a Kína elleni eszkalálódó gazdasági hadviselés tervét vázolja fel, amely egy katonai konfliktus tervezésével egybekötött tervrajzot tartalmaz.

A cikk azzal kezdődik, hogy elégtelenként kritizálja a Kína elleni széles körű és egyre bővülő szankciókat, különösen a csúcstechnológia területén, a számítógépes chipek exportjára vonatkozó tilalmak bevezetésével.

A szerző, Emily Kilcrease a „Centre for New American Security” stratégiai agytröszt vezető munkatársa, aki központi szerepet játszik a Kína ellen irányuló intézkedések kialakításában. Rámutatva arra, hogy merre kellene elmozdulnia az amerikai politikának, úgy érvel, hogy a gazdasági hadviselési intézkedéseket jelentősen ki kell terjeszteni.

Hangsúlyozva az ukrajnai háború és a Kína elleni offenzíva integrált jellegét, azt mondja, hogy Washingtonnak el kell döntenie: "most, az Ukrajna támogatására irányuló szélesebb körű erőfeszítések részeként fokozza-e a legerősebb szankciók alkalmazását Pekinggel szemben", vagy megőrzi azokat egy "az USA és Kína közötti közvetlen konfrontáció" esetére.

A chipek kérdésköre

Ami a chipek betiltását illeti, Kilcrease világossá teszi, hogy szeretné, ha azokat jelentősen kiterjesztenék. "Miután az USA már megtagadta a közvetlen katonai alkalmazású áruk exportját, most Amerikának azzal a nehéz feladattal kell szembenéznie, hogy lelassítsa a kínai kereskedelmi technológiai ökoszisztémák növekedését, amelyeknek katonai felhasználása lehet, függetlenül attól, hogy a technológiákat kifejezetten katonai célokra tervezték-e."

Megjegyzi: jelenleg az USA exportellenőrzési politikája arra összpontosít, hogy megtagadja Kínától a hozzáférést az olyan "szűk keresztmetszetű technológiákhoz" (“chokepoint technologies”), amelyeknek az USA és szövetségesei a meghatározó gyártói. Ez azonban nem elégséges. "Kizárólag ezekre a technológiákra összpontosítani azonban túlságosan szűk látókör, mivel nem szünteti meg a kínai befolyást, hogy az ellátási lánc más pontjain saját gazdasági kényszerítő nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra".

A katonai tervezéssel integrálva

Az USA-nak "a katonai tervezéssel integrált és a kulcsfontosságú nemzetközi partnerekkel közösen végrehajtott stratégiai folyamat révén" kell átalakítania politikáját. A haditervezést be kell ágyazni a gazdasági ügynökségekbe, a kritikus ellátási láncokat el kell választani Kínától, és ennek a stratégiának világosan közvetítenie kell Washington hajlandóságát arra is, hogy indokolt esetben komoly szankciókat vezessen be”.

„Az Egyesült Államoknak gazdasági ellenálló képességének megerősítésén is dolgoznia kell. Valamint a partnerországaiét szerte a világon, hogy ellen tudjon állni azoknak a gazdasági sokkoknak, amelyek egy Pekinggel való katonai konfliktusból következnének."

A befolyásos szerző következtetése az, hogy Washingtonnak "intézményesítenie kell a gazdasági államvezetés stratégiai tervezési folyamatát, valamint a Kínával való potenciális válság- vagy konfliktusforgatókönyvek tervezését. Egy ilyen tervezés érlelné a gazdasági államvezetési stratégiát, lehetővé tenné a gazdasági eszközök nagyobb mértékű integrációját a katonai lehetőségekkel, és elősegítené a nemzetközi partnereinkkel folytatott mélyebb megbeszéléseket".

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG