7p
Biztos, hogy lesznek olyan adósok, akiknek a jövőben is problémát jelent majd a 25-30 százalékkal csökkenő törlesztőrészlet kifizetése is. Aki 2008 előtt vett fel devizahitelt, az egy használt autó árával beljebb lesz az elszámolás után, mint a forinthitelesek. A bankok mostantól csak arra figyelnek, hogy betartsák a jogszabályokat - csak jövőre kapnak levelet az ügyfelek.

2008 előtt vagy után vettél fel hitelt? Egy használt autó a tét

A Bankszövetség szándéka az, hogy összegezze az elérhető információkat - hangzott el a keddi háttérbeszélgetésen. Becsei András, a Bankszövetség alelnöke a júliusi Kúria döntéssel kezdte, amely 3 kérdéssel foglalkozott. A kormányzat ezt a döntést követte le jogszabályokkal. Ennek jegyében készült el az átszámítási törvény a nyáron, az elszámolási törvény ősszel született meg, ezt követi majd a forintosítási törvény. Ez a 3 törvény az MNB szeptemberi számításai szerint 942 milliárd forintos veszteséget okoz a bankszektornak, ami a szektor saját tőkéjének harmada. Ahol a kormány döntést hozott, ott mindig az ügyfélnek kedvezett - mondta.

A 2008-ban felvett devizahitel esetén - az elszámolás után - a devizahiteles ügyfél egyforma helyzetben áll, mint a forinthitelesek. A 2008 előtt felvett hitelek esetében ugyanakkor - az elszámolást figyelembevéve - már jobban járnak a devizahitelesek, mint a hasonló időben forintban eladósodottak. Ezért sem kedvezhetett többet a devizahiteleseknek a kormányzat - érvelt Becsei.

A számítások szerint a 2008 előtt devizahitelt felvevő ügyfelek egy használt autó árával járnak jobban az elszámolás után, mint a forinthitelesek.

Mostantól csak a jogszabályt kell figyelniük a bankoknak

A három törvény mellett fontos, hogy a jövőbeli hitelezés is "végleges" szabályok mellett bonyolódjon. Ezt akarja elérni a kormányzat a fair bankolásról szóló törvény megalkotásával.

A forint árstabilitása szempontjából fontos volt, hogy a devizahitelek lecseréléséhez szükséges devizát az MNB nyújtja és nem a piacon kellett megvásárolni. A bankrendszer feladata a továbbiakban a jogkövetés lesz - mondta Becsei András.

Nátrán: a lakosság a legnagyobb nyertes

A gazdaságot egyértelműen visszafogta a devizahitelezés. A háztartások számára a megnövekedett terhek visszafogták a fogyasztást, de a bankoknak is rossz volt a helyzet, hiszen komoly összegeket kellett tartalékolniuk a nem fizető hitelek mögött - vélekedett Nátrán Roland, a Bankszövetség elnökségi tagja. A devizahitelek kivezetése a bizonytalanságot oldja és hozzájárulhat a fogyasztás felfutásához. A túlzott tartalékolás és a kockázatok magas szintje a hitelezést is visszafogta, itt is fordulatra van lehetőség.

A mostani intézkedéscsomag legnagyobb nyertesei a háztartások lehetnek - vélekedett Nátrán Roland, aki emlékeztetett: ahhoz, hogy a kormányzat ezt a helyzetet 2014-ben rendezni tudja, kellett a lakosság jövedelmi helyzetének javulása, a bankok stabilitása és az is, hogy az MNB-ben megfelelő devizatartalék álljon rendelkezésre. Becsei András mindehhez azt tette hozzá, hogy a rekordalacsony alapkamat is segíteni tudta a forintosítást.

Erősödött a forint - ez példátlan siker

Az elmúlt hetek alapos - és csöndben zajló - egyeztetései nyomán lezajló forintosítás olyan magas szakmai szinten lezajló folyamat volt, amely azt tette lehetővé, hogy a devizahitelek ilyen mértékű lecserélése nemhogy forintgyengülést, hanem épp ellenkezőleg, erősödést okozott. Ez példátlan szakmai siker - értékelt Kovács Levente főtitkár.

Nagyjából ilyen kamattal indultak a devizahitelek - lesz, aki így sem tud majd fizetni

A mai forintkamat-szintek lényegében a felvételkori devizahitelek kamatszintjének felelnek meg - vélekedett Becsei András. A szakember emlékeztetett: a fair bankokról szóló törvényben szereplő 3 éves (vagy annál hosszabb) kamatfixálási megoldás lényegében csak pontosítja a korábbi törvényeket. A fix kamatozású hiteleknél eddig is 3 évente lehetett módosítani a kamatokat, a fix kamatfelárhoz kapcsolódó szabályozás kérdésében ugyanakkor ez új feltételeket hozhat.

Biztos, hogy lesznek (maradnak) olyan adósok, akiknek a jövőben is problémát jelent majd az így 25-30 százalékkal csökkenő törlesztőrészlet, azaz ennek megfizetése is nehézséget okoz majd. Az ő esetükben a Bankszövetség kezdeményezte a Nemzeti Eszközkezelő mandátumának meghosszabbítását és kvótájának megemelését - mondta Becsei András.

A forintosítási kamat kialakításában szakmailag ésszerű lenne, ha annak szintje követné az adós folyósításkori kamatkockázatát, az akkori kockázati profilját - vélekedett Kovács Levente, aki szerint ugyanakkor persze figyelembe lehet venni az azóta megváltozott kockázati profilt. De teljesen egyedi megoldásokat nem lehet ilyen tömegű ügyfélkörnek számolni.

A főtitkár szerint a forintosítás után az ügyfelek egy része a hitel lezárását fogja kezdeményezni. A jobb minősítésű ügyfelekért ugyanakkor bizonyosa verseny lesz - ők válogathatnak majd a kedvezőbb forinthitel konstrukciók között.

Mikor lesz ebből valami?

Az ügyfeleket a bankok csak azután tudják majd kiértesíteni, ha minden jogszabály hatályba lép, lezárulnak az elszámolási perek - ez leghamarabb a jövő év második negyedévében lehetséges.

A forintosításban érintett hiteleket ki fogják venni a jövedelemarányos törlesztőrészletekről és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló MNB rendelet hatálya alól, hiszen nem lehet olyan cél, hogy bármely adóst adminisztratív okokból - a hitelfedezeti szint emelése miatt - kizárják az átváltásból.

A tervek szerint az összes lépés egyidőben fog megtörténni - erre vonatkozóan külön pont szerepel az NGM és a Bankszövetség közötti megállapodásban.

 


 

Az Alkotmánybíróság nem kaszálta el a törvényt

A Bankszövetség sajtóbeszélgetésének pikáns felütést adott, hogy az Alkotmánybíróság 11 szavazattal - 4 különvélemény ellenében elutasította a devizahiteles elszámolási törvénnyel kapcsolatos bírói indítványokat. Ezzel kapcsolatban a Kossuth Rádió 180 perc című mai műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta: a szövetség nem jogalanya az elszámolási törvénynek, az azonban nem zárható ki, hogy - amennyiben minden hazai jogérvényesítési lehetőség kimerül - egyes bankok nemzetközi fórumokon támadják meg az érintett törvényt.

A főtitkár ugyanakkor nyomatékosította: nem volt háttéralku a kormánnyal a forintosítással kapcsolatban, nem az volt a piaci árfolyam alkalmazásának ára, hogy a bankok ne támadják az elszámolási törvényt, amely egyébként - mondta a főtitkár - a hazai bankok tőkéjének harmadát érinti.

A banki elszámolással és a forintosítással kapcsolatban az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük, ha az összes vonatkozó jogszabály és MNB rendelet elkészül a bankok minden ügyfelet pontosan tájékoztatni fognak - mondta Kovács Levente, aki szerint az átszerződésekkel 2015 harmadik negyedévének végére végezhetnek a bankok.

A főtitkár kifejtette, a bankszektor arra készül, hogy az elszámolás - amelyet a jogi aggályok ellenére végrehajtanak, ha hatályossá válik - a forintosítást és a fair banknak megfelelő új szerződéseket egyidőben intézik el az ügyfelekkel, akiknek így csak egyszer kell bemenniük a bankokba.

Arról, hogy a forintosítással ki fog jól járni, kifejtette: "aki bízott a kormányban és bízott a bankszövetségben, tehát fizette mindig rendesen a hiteleit, és belépett az árfolyamgátba a lakáshitelesek közül, ők fognak a legjobban járni". Ezt azzal magyarázta, hogy akik az árfolyamgátba beléptek, kaptak a kormánytól és a bankoktól is valamennyi kedvezményt, és a kormánytól kapott kedvezmény "extra módon" megmarad nekik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG