<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A pénzintézeteknek az elmúlt időszakban is komoly fejtörést okozott a számtalan jogszabály-változásnak való megfelelés. A Deloitte szerint a (vállalati) ügyfelekre vonatkozó (adó)változások hatását a jövőben a bankoknak is folyamatosan értékelni kellene.

Intenzív jogszabályváltozásokkal szembesült az elmúlt évben (is) a hazai pénzintézeti szektor. A Deloitte legutóbbi szakmai fórumán ezen változások közül pozitív hatásúnak tartották a megjelentek a finanszírozás szempontjából a Növekedési Hitelprogramot és az új polgári törvénykönyv szabályait.

Sok fejtörést okoz az elszámolás

Komoly fejtörést okoz ugyanakkor a bankok és a lízingcégek számára az elszámolás. A rendezvényen elhangzott, hogy a mérlegekre kedvezőtlenül ható mhiteegoldás egyéb feladatokat is ad a pénzintézeteknek. Ezek közé tartozik, hogy a devizaelszámolási törvény áfa-kérdéseit megfelelően rendezzék, ugyanis a vonatkozó jogszabály nem tartalmaz releváns rendelkezéseket, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) még csak most véglegesíti álláspontját. A fő problémát a bankok esetén a kamat-, a lízingtársaságokat nézve pedig a tőketörlesztés változásainak elszámolása jelenti. Nagy kérdés, hogy az intézeteknek a korábbi időszakokat érintően kell-e elszámolást végezniük önellenőrzéssel – amely gyakorlatilag megoldhatatlan feladat –, vagy alkalmazhatnak „fikciós jellegű” áfa-elszámolást.

Szintén gondokat okozhat a pénzintézetek számára a portfólió-értékesítési ügyletek áfakezelése. A szerződéses portfólió átruházása főszabály szerint adóköteles ügylet, hitel-kölcsön portfólió esetén azonban van kivétel: ha tartalmában például csak követelésértékesítés zajlik, és ezt a bank kellőképpen bizonyítani is tudja, akkor nem merül fel áfakötelezettsége. Mivel az NGM nagyon szigorúan vizsgálja a portfólió-értékesítési szerződéseket, ezeket az ügyeleteket a bankoknak egyedileg kell értékelniük és kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a formai és tartalmi körülményekre is.

A banki követelések szja-mentes elengedése, illetve annak alkalmazásának bizonyítása is jelentős adminisztrációs terhet ró a kifizetőre. Esetenként előfordulhat, hogy az elengedett összeg „egyéb jövedelem” kategóriába tartozik, mely után a banknak 27 százalékos eho fizetési kötelezettsége keletkezik.

A bankok jövőbeli terveivel – rövid távon a hitelkiváltási versennyel – kapcsolatban a Deloitte szakértői arra emlékeztettek, hogy a pénzintézetek rendkívül heterogén fogyasztói környezetben mozognak, ezért az ügyfélszerzés összetett szegmentációs gondolkodásmódot igényel tőlük.

Változó számviteli szabályok

A Deloitte szakértői felhívták arra a figyelmet, hogy egy novemberi kormányhatározat alapján a hitelintézetek számára kötelező lesz, mások – pénzügyi vállalkozások és az Rt.-ként, fióktelepként működő biztosítók – számára pedig lehetőség nyílik a magyar számviteli szabályok helyett az IFRS-ek alapján elkészíteni egyedi beszámolójukat. A kormányhatározat által megjelölt határidő az IFRS bevezetés kérdéseinek tisztázására 2015. május 31. A szakértői munka jelenlegi állása alapján az látható, hogy a kettős (magyar és IFRS) könyvvezetésre nem lesz szükség. Számos időbeli eltérés van az eddig alkalmazott könyvelés és az IFRS között, ezekkel jellemzően több esetben együtt él majd a rendszer. Az áttérés nyomán a cégeknek fel kell mérniük majd az adózási hatásokat is.

Figyelnének a fejleményekre

A vállalati hitelezéssel kapcsolatban a rendezvényén felmerült, hogy hitel vagy kölcsön folyósítását követően a bankok nem igazán vizsgálják a fizetőképességet érintő (adó)szabályok módosulásainak hatását. Pedig az újabb adózási változások – például az élelmiszerlánc-felügyeleti díj rendszerének módosítása, a reklámadó bevezetése, az adminisztrációs jellegű terhek növekedése (EKÁER) és a meglévő közterhek módosulása – olyan adózási kockázatokkal járhatnak, amelyek a hitelfelvevő cégek fizetőképességét is érinthetik. A kereskedelmi ügyfelek hitelvisszafizetési képességét pedig a az új kereskedelmi jogszabályok, a már említett reklámadó mellett a kötelező vasárnapi zárva tartás is rontotta. A tanácsadócég szakértői az adott változásokkal érintett ügyfelek tekintetében előzetes kockázatfelmérő „adó-átvilágítást” javasolnak a bankok számára, aminek segítségével a működés kedvezőbb irányba terelhető.

Egyértelműen pozitív változás ugyanakkor, hogy a Ptk. a zálogjogot helyezte előnybe: az új lehetőségekkel élő bankok zálogjogosultsági bizományost jelölhetnek ki, aki biztosítéki ügynökként léphet fel. Ezenfelül a hitelezők védelmét erősítve megjelentek új biztosítékok is (elidegenítési és terhelési tilalom). Ugyancsak kedvező, hogy a hitelbiztosítéki jogszabályok módosítására is van lehetőség – e célra az Igazságügyi Minisztérium már felállított egy munkacsoportot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
Pénzügyi szektor Az OTP megint zuhant a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 18:00
Pénteken is csökkenéssel zárt a BUX.
Pénzügyi szektor Jól tömje meg a zsebét, aki Balatonfüred környékén venne ingatlant
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 14:57
Nőtt a Balatonhoz és környékéhez költözők száma, jelentős különbségek vannak a négyzetméter- és a lakásárakban - derül ki a Takarék Index legfrissebb felméréséből.
Pénzügyi szektor MNB-s bírságot kapott a Concorde
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:52
Az MNB 18,1 millió forint bírságot szabott ki a Concorde Értékpapír Zrt.-re, elsősorban a piaci visszaélések szűrésére alkalmazott gyakorlat, továbbá javadalmazási és informatikai hiányosságok miatt. A jegybanki intézkedések nem érintik a Concorde biztonságos működését.
Pénzügyi szektor Itt vannak a 10 százalék feletti hitelkamatok
Privátbankár.hu | 2022. május 6. 10:21
Megérkeztek a 10 százalék feletti lakáshitel-kamatok májusra a magyar piacra – derül ki a money.hu Kamattükréből. A kamatemelkedés a piaci hitelek iránti kereslet további visszaesését vetíti előre.
hírlevél
Ingatlantájoló