<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mérsékelten csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a Fitch Ratings felmérése szerint, amely a térség stabilitása szempontjából változatlanul kedvezőnek nevezi a külföldi tulajdonos bankok jelenlétét.

A nemzetközi hitelminősítő a régió hét országának - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország - 43 külföldi tulajdonú bankját vonta be a vizsgálatba. A bankok összesített mérlegfőösszege 2011 végén 454 milliárd euró volt, a hét ország teljes banki vagyonállományának 58 százaléka.

A felmérés kimutatta, hogy a térség bankjai azért hiteleznek kevesebbet, mert kevés a vonzó kihelyezési lehetőség, és nem pedig azért, mert szűkösek a finanszírozási lehetőségeik.

A Fitch szerint a vizsgálat előzetes eredményei azt jelzik, hogy 2008 vége és 2012 első fele között a felmérésbe bevont térségi bankok csoportszintű finanszírozása 20 százalékkal, 78 milliárd euróról 62 milliárd euróra csökkent. Jóllehet a visszafizetett anyabanki finanszírozások aránya jelentős, a csökkenés azonban abszolút értelemben az érintett bankok teljes forrásállományának mindössze a 4 százalékát teszi ki.

A Fitch szerint a legnagyobb mértékben Magyarországon és Bulgáriában csökkent a helyi bankok tulajdonosi finanszírozása.

Aggódnak a magyar leánybankok miatt

A magyar gazdaság legnagyobb problémája, hogy nincs növekedés és nincsenek beruházások. Ebben segíthetnének a bankok, amihez egy kiegyezésre lenne szükség a magyar kormány és a bankrendszer között. – hangzott el a mai portfolio.hu Budapesti Gazdasági Fórum konferencián.

Részletek >>

Magyarországon a vizsgált időszakban 38 százalékkal esett vissza a külső finanszírozás; ez az érintett bankok teljes forrásállományának 12 százalékát tette ki. Bulgáriában 47 százalékkal csökkent a tulajdonosi finanszírozási érték, ami a bolgár bankok kötelezettségállományának 13 százalékával volt egyenlő. Bulgária esetében a folyamat elsősorban a betétállomány erőteljes, 30 százalékos növekedését tükrözte.

Magyarországon a Fitch Ratings londoni elemzőinek vélemények szerint a csoportszintű bankfinanszírozás csökkenése egyaránt jelzi a tulajdonos bankok aggályait a magyar bankrendszer kilátásaival kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek előtörlesztése révén kisebbek a helyi érdekeltségek külső finanszírozási igényei.

Azért jó, hogy vannak külföldi bankok

A Fitch Ratings elemzőinek véleménye szerint mindent egybevetve a külföldi tulajdonosok jelenléte kedvező volt és az is maradt a közép- és kelet-európai gazdaságok pénzügyi és makrogazdasági stabilitása szempontjából. A legtöbb olyan külföldi bank, amely komoly súllyal van jelen a térségben, továbbra is elkötelezett e régió mellett, és szükség esetén feltőkésítették helyi érdekeltségeiket.

A hazai betétekért folytatott éleződő verseny azonban növelte a közép- és kelet-európai bankok kamatmarzsára nehezedő nyomást, a hitelintézetek és a potenciális hitelfelvevők kockázatkerülése pedig egyaránt korlátozza a hitelkiáramlás bővülését - áll a Fitch Ratings bankszektor-elemzésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG