<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mérsékelten csökkent a közép- és kelet-európai térség bankjainak tulajdonosi finanszírozása a Fitch Ratings felmérése szerint, amely a térség stabilitása szempontjából változatlanul kedvezőnek nevezi a külföldi tulajdonos bankok jelenlétét.

A nemzetközi hitelminősítő a régió hét országának - Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária és Horvátország - 43 külföldi tulajdonú bankját vonta be a vizsgálatba. A bankok összesített mérlegfőösszege 2011 végén 454 milliárd euró volt, a hét ország teljes banki vagyonállományának 58 százaléka.

A felmérés kimutatta, hogy a térség bankjai azért hiteleznek kevesebbet, mert kevés a vonzó kihelyezési lehetőség, és nem pedig azért, mert szűkösek a finanszírozási lehetőségeik.

A Fitch szerint a vizsgálat előzetes eredményei azt jelzik, hogy 2008 vége és 2012 első fele között a felmérésbe bevont térségi bankok csoportszintű finanszírozása 20 százalékkal, 78 milliárd euróról 62 milliárd euróra csökkent. Jóllehet a visszafizetett anyabanki finanszírozások aránya jelentős, a csökkenés azonban abszolút értelemben az érintett bankok teljes forrásállományának mindössze a 4 százalékát teszi ki.

A Fitch szerint a legnagyobb mértékben Magyarországon és Bulgáriában csökkent a helyi bankok tulajdonosi finanszírozása.

Aggódnak a magyar leánybankok miatt

A magyar gazdaság legnagyobb problémája, hogy nincs növekedés és nincsenek beruházások. Ebben segíthetnének a bankok, amihez egy kiegyezésre lenne szükség a magyar kormány és a bankrendszer között. – hangzott el a mai portfolio.hu Budapesti Gazdasági Fórum konferencián.

Részletek >>

Magyarországon a vizsgált időszakban 38 százalékkal esett vissza a külső finanszírozás; ez az érintett bankok teljes forrásállományának 12 százalékát tette ki. Bulgáriában 47 százalékkal csökkent a tulajdonosi finanszírozási érték, ami a bolgár bankok kötelezettségállományának 13 százalékával volt egyenlő. Bulgária esetében a folyamat elsősorban a betétállomány erőteljes, 30 százalékos növekedését tükrözte.

Magyarországon a Fitch Ratings londoni elemzőinek vélemények szerint a csoportszintű bankfinanszírozás csökkenése egyaránt jelzi a tulajdonos bankok aggályait a magyar bankrendszer kilátásaival kapcsolatban, valamint azt, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek előtörlesztése révén kisebbek a helyi érdekeltségek külső finanszírozási igényei.

Azért jó, hogy vannak külföldi bankok

A Fitch Ratings elemzőinek véleménye szerint mindent egybevetve a külföldi tulajdonosok jelenléte kedvező volt és az is maradt a közép- és kelet-európai gazdaságok pénzügyi és makrogazdasági stabilitása szempontjából. A legtöbb olyan külföldi bank, amely komoly súllyal van jelen a térségben, továbbra is elkötelezett e régió mellett, és szükség esetén feltőkésítették helyi érdekeltségeiket.

A hazai betétekért folytatott éleződő verseny azonban növelte a közép- és kelet-európai bankok kamatmarzsára nehezedő nyomást, a hitelintézetek és a potenciális hitelfelvevők kockázatkerülése pedig egyaránt korlátozza a hitelkiáramlás bővülését - áll a Fitch Ratings bankszektor-elemzésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
Pénzügyi szektor Ezért döntenek sokan a magán egészségügyi ellátás mellett
Privátbankár.hu | 2022. május 9. 10:52
A gyorsaság és a kényelem a legfontosabb szempont.
Pénzügyi szektor Vitairattá értek Matolcsy György tézisei
Privátbankár.hu | 2022. május 7. 14:10
Az MNB bemutatta az "Új fenntartható közgazdaságtan – globális vitairat" című kötetét.
hírlevél
Ingatlantájoló