<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ugyan az év utolsó napjaira egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy 2016 az elmúlt néhány esztendő legrosszabbika volt, mégis van, aki örülhet: a Bloomberg Milliárdos Mutatója szerint a leggazdagabbak idén is gazdagabbak lettek.
Warren Buffet és hű bendzsója. Forrás: Flickr

Pedig rázós év van mögöttünk: az év eleji kínai tőzsdezuhanás, a Brexit, Donald Trump és a populisták térnyerése ellenére 237 milliárd dollárral lett több pénz a felső 1 százaléknál. Simon Smiles, a UBS szakembere elmondta, hogy igencsak volatilis évet tudhatnak maguk mögött azok, akik egy fokkal kockázatosabb eszközökbe fektettek.

A győztesek

A legtöbbet a legendás befektető, Warren Buffett szerezte cégével, a Berkshire Hathaway-jel. Buffett 11,8 milliárd dollárt keresett idén: a legtöbb pénzt a banki és légi társaságokban való érdekeltségei hozták rögtön az után, hogy Donald Trumpot megválasztották és fellélegezhettek a bankok. Két nappal az eredmény kihirdetése után Buffett már a világ második leggazdagabb embere volt. Közel húsz százalékot emelkedett a vagyona, ami így 74,1 milliárd dollárra rúgott. Az új bevételek jelentős részét egyébként Buffett - szokásához híven - jótékony célokra ajánlja fel.

Többnyire egyébként az amerikai multimilliárdosok gazdagodtak a legjobban, csavar a történetben, hogy szinte mindannyian Donald Trump elnöksége ellen szólaltak fel, mégis egy rakás pénzt kerestek az új elnökkel. Ilyen volt például a világ (újra) leggazdagabb embere, a Microsoft alapító Bill Gates 91,5 milliárd dollárral.

A Zara ruhalánc alapítója, a spanyol Amancio Ortega csak a harmadik helyre fért be, miután Buffett letaszította a második helyről. Ortega 71,2 milliárd dollárból gazdálkodhat. Harold Hamm olajmogulnak sem volt oka a panaszra, hiszen azzal, hogy Trump hitet tett a fosszilis energiahordozók mellett 8,4 milliárdot keresett, amivel közel megduplázta az összvagyonát.

Ász marad a techszektor?

A Bloomberg mérése szerint a második legjobban teljesítő szektor a technológiai volt. Az 55 milliárdos mintegy 50 milliárd dollárt adott hozzá egy év alatt a teljes vagyonhoz, pedig ha valamitől félni lehet, az az, hogy az új elnök szankcionálja majd a nem Amerikában adózó cégeket. Az Amazon.com vezetője, Jeff Bezos 7,5 milliárddal gyarapodott, Mark Zuckerberg Facebook alapító pedig 5,4 milliárdot adott hozzá.

Az Egyesült Államokon kívül nem nőttek a vagyonok ekkora lépésben: Kína második leggazdagabb embere, Wang Jianlin 5,8 milliárd dollárt veszített a dollár erősödésének következtében. A zuhanó olajárak Nigéria leggazdagabbjával bánt el nagyon: Aliko Dangote a vagyonának egyharmadát veszítette el idén (4,9 milliárd dollár), mikor az olajáron kívül a naira, Nigéria valutája is esni kezdett.

A szaúdi herceg, Alwaleed Bin Talal Al Szaud sem köszöni meg, amit idén kapott, hiszen ő is közel 5 milliárdot bukott, ezzel együtt úgy döntött, hogy értékesíti részesedéseit például a Citigroupban, amelyek korábban érinthetetlenek voltak.

Persze volt, aki Kínában is keresett idén, például az Alibaba alapítója, Jack Ma, aki 3,6 milliárddal 33,3 milliárdra növelte a vagyonát. Ezzel év végére ismét ő maradt a leggazdagabb kínai.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos