<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ugyan az év utolsó napjaira egyre biztosabbak vagyunk abban, hogy 2016 az elmúlt néhány esztendő legrosszabbika volt, mégis van, aki örülhet: a Bloomberg Milliárdos Mutatója szerint a leggazdagabbak idén is gazdagabbak lettek.
Warren Buffet és hű bendzsója. Forrás: Flickr

Pedig rázós év van mögöttünk: az év eleji kínai tőzsdezuhanás, a Brexit, Donald Trump és a populisták térnyerése ellenére 237 milliárd dollárral lett több pénz a felső 1 százaléknál. Simon Smiles, a UBS szakembere elmondta, hogy igencsak volatilis évet tudhatnak maguk mögött azok, akik egy fokkal kockázatosabb eszközökbe fektettek.

A győztesek

A legtöbbet a legendás befektető, Warren Buffett szerezte cégével, a Berkshire Hathaway-jel. Buffett 11,8 milliárd dollárt keresett idén: a legtöbb pénzt a banki és légi társaságokban való érdekeltségei hozták rögtön az után, hogy Donald Trumpot megválasztották és fellélegezhettek a bankok. Két nappal az eredmény kihirdetése után Buffett már a világ második leggazdagabb embere volt. Közel húsz százalékot emelkedett a vagyona, ami így 74,1 milliárd dollárra rúgott. Az új bevételek jelentős részét egyébként Buffett - szokásához híven - jótékony célokra ajánlja fel.

Többnyire egyébként az amerikai multimilliárdosok gazdagodtak a legjobban, csavar a történetben, hogy szinte mindannyian Donald Trump elnöksége ellen szólaltak fel, mégis egy rakás pénzt kerestek az új elnökkel. Ilyen volt például a világ (újra) leggazdagabb embere, a Microsoft alapító Bill Gates 91,5 milliárd dollárral.

A Zara ruhalánc alapítója, a spanyol Amancio Ortega csak a harmadik helyre fért be, miután Buffett letaszította a második helyről. Ortega 71,2 milliárd dollárból gazdálkodhat. Harold Hamm olajmogulnak sem volt oka a panaszra, hiszen azzal, hogy Trump hitet tett a fosszilis energiahordozók mellett 8,4 milliárdot keresett, amivel közel megduplázta az összvagyonát.

Ász marad a techszektor?

A Bloomberg mérése szerint a második legjobban teljesítő szektor a technológiai volt. Az 55 milliárdos mintegy 50 milliárd dollárt adott hozzá egy év alatt a teljes vagyonhoz, pedig ha valamitől félni lehet, az az, hogy az új elnök szankcionálja majd a nem Amerikában adózó cégeket. Az Amazon.com vezetője, Jeff Bezos 7,5 milliárddal gyarapodott, Mark Zuckerberg Facebook alapító pedig 5,4 milliárdot adott hozzá.

Az Egyesült Államokon kívül nem nőttek a vagyonok ekkora lépésben: Kína második leggazdagabb embere, Wang Jianlin 5,8 milliárd dollárt veszített a dollár erősödésének következtében. A zuhanó olajárak Nigéria leggazdagabbjával bánt el nagyon: Aliko Dangote a vagyonának egyharmadát veszítette el idén (4,9 milliárd dollár), mikor az olajáron kívül a naira, Nigéria valutája is esni kezdett.

A szaúdi herceg, Alwaleed Bin Talal Al Szaud sem köszöni meg, amit idén kapott, hiszen ő is közel 5 milliárdot bukott, ezzel együtt úgy döntött, hogy értékesíti részesedéseit például a Citigroupban, amelyek korábban érinthetetlenek voltak.

Persze volt, aki Kínában is keresett idén, például az Alibaba alapítója, Jack Ma, aki 3,6 milliárddal 33,3 milliárdra növelte a vagyonát. Ezzel év végére ismét ő maradt a leggazdagabb kínai.

hirdetés
Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló