BUX
34 717.86
+0.90%
+310.00
OTP
10 300.00
+0.98%
+100.00
MOL
1 739.00
+1.87%
+32.00
RICHTER
6 790.00
+0.30%
+20.00
MTELEKOM
372.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. július 14. 10:23

Jó eséllyel a Budapest Bank privatizációját is Matolcsy egyik bizalmasa fogja lebonyolítani.

A közelmúltban történt személyi változások nyílt utat adnak arra, hogy az MKB összeolvadhasson a Budapest Bankkal, a nyugdíjazott Németh Lászlóné helyére került Bártfai-Mager Andrea ugyanis az MNB-s monetáris tagságát adta fel az új pozíciójáért, a postaügy és a nemzeti pénzügyi szolgáltatások felügyeletéért. A hölgy egyébként a jegybankelnök egyik bizalmasának számít, írja a Világgazdaság.

Az összeolvadást a nagy bankok száma és a kormány lépéskényszere is támogatja, ugyanis az Erstében szerzett résztulajdona miatt három éven belül meg kell válnia a többi banki részesedésétől – erre a BB esetében csak másfél éve maradt a jegybanknak.

Alig van közös pont

A két bankban egyelőre igazából csak az számít közösnek, hogy mindkettő állami tulajdonban volt – az MKB 2014 őszén került az MNB felügyelete alá, míg a Budapest Bankot tavaly nyáron vette vissza az amerikai GE-től a Magyar Fejlesztési Bank. A BB vezérigazgatója, Zolnai György elmondása szerint az MKB egészen az eladás pillanatáig szanálás alatt állt, mivel évekig veszteséges volt és meg kellett tisztítani a rossz hitelektől – ez egyébként a Moody’s elemzése szerint sikerült is. A Budapest Bank velük ellentétben nyereségesen működött, kivéve a devizahiteles elszámolás évében.

Van egy sor kitétel, meg néhány tucat feltétel…

Az biztos, hogy tőkeemelés nélkül nem fogja tudni megvásárolni az MKB a Budapest Bankot, ráadásul az Európai Bizottság engedélyére is szükség lenne a két bank összeolvasztásához. Az biztos, hogy ha nem akad olyan külföldi befektető, aki hajlandó lenne megadni a legalább 700 millió dolláros vételárat, az mindenképp helyzetbe hozhatja az MKB-t – még ha a BB valójában ennek csak a felét éri papíron.

Összeérnek a szálak – Matolcsy emberei már az MKB-ban vannak?

Az biztos, hogy nagyon különös személyi átfedések vannak Matolcsy György alapítványi világa és az MKB csoport között, amit Bártfai kinevezése is tovább bonyolít. A folyatásért kattints ide! >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Pénzügyi szektor Miért vehette a kalapját ilyen hirtelen Csányi Sándor jobbkeze?
Csabai Károly | 2020. július 22. 18:29
Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.
Pénzügyi szektor Jó éve volt a Takarék faktorcégének
Privátbankár.hu | 2020. július 15. 15:56
A Takarék Csoporthoz tartozó vállalkozás története legeredményesebb évét zárta tavaly: tíz százalékkal növelte forgalmát és bevételeit, adózás előtti eredményét pedig csaknem megkétszerezte. Idén hasonló eredményre számítanak, mert bár a világjárvány következtében számos államilag támogatott hitellehetőség nyílt meg a piacon, mégis van olyan helyzet, amelyre nem a kölcsön a megoldás egy vállalkozásnak. A Faktorház tapasztalatai szerint a mostani válságban több cég küzd likviditási problémával.
Pénzügyi szektor Pénzre nyomták a veszélyhelyzet hőseit
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 07:31
10 és 20 forintos érmével tiszteleg az MNB a hősök előtt.
Friss
hírlevél