TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Erste venné meg a Raiffeisen hazai bankját, vagy legalább lakossági üzletágát - értesült a hvg.hu. A lépés összhangban lenne a jegybank konszolidációs terveivel és azzal is, hogy a kormányzat a két osztrák bank közül szemmel láthatóan a korábbi "ellenség" Erstével békülékenyebbnek látszik. A cikk megjelenése után megérkezett az Erste cáfolata.

Megvenné az Erste a magyar Raiffeisent vagy annak lakossági üzletágát, a projekt a Zeusz nevet viseli - értesült a hvg.hu. A lap sorra vezet az ezt alátámasztó eseményeket. Eszerint az MNB vezetésével találkozott néhány hete az Erste Group és a magyar leány vezetője, s a hírek szerint az Erste lehet a kormány első stratégiai partnere a hitelintézetek közül – mindezt alátámasztja, hogy a korábbi kritikák és feszült viszony ellenére a közelmúltban Lázár János, a tárgalásokkal megbízott kancelláriaminiszter több alkalommal is hízelgően nyilatkozott a bankról. Ha sor kerülne stratégiai megállapodás aláírására, annak okán Andreas Treichl, az osztrák bankcsoport vezetője Magyarországra érkezhet, amit a kormány kommunikációs manővernek szán.

Egyes források szerint apró simítások kellenek még a tranzakcióhoz, más források szerint már csak a bejelentés van hátra.

Frissítés: cáfol az Erste

Általában nem kommentálunk pletykákat, de erről egyértelműen kijelenthetjük, nem folynak ilyen tárgyalások - közölte az Erste szóvivője a Reuterssel a hvg.hu cikkének megjelenése után.

A hvg.hu az érdekelteket is megkereste. Az Erste a lap megkeresésére nem cáfolta az információkat, de kategorikusan el sem ismerte, igaz, "a jövőben is nyitott a növekedési lehetőségekre". A kormányszóvivői iroda úgy válaszolt, hogy "a megnevezett osztrák bankokkal stratégiai együttműködésről és állami hitelintézeti portfólió kibővítéséről tárgyal a kormány. Ennek eredményéréről a tárgyalások és az ügymenet összetettsége miatt azonban nem tudunk még tájékoztatást nyújtani."

Január végén a Magyar Nemzet arról írt, hogy lázasan folyik a számolgatás a Raiffeisen Bank International AG-nál (RBI), miként lehetne eleget tenni a tulajdonosok kívánságának, s megszabadulni a ráfizetéses leánybankoktól. A szóba jöhető bankok közül a csökkenő nyereséget hozó oroszországi és komoly veszteséget termelő ukrajnai érdekeltség a háborús konfliktus miatt nehezen eladható, miközben a minden más leánynál nagyobb - 2014 első kilenc hónapjában 272 millió eurós (84 milliárd forintos) - veszteséget elkönyvelő, 2010 óta veszteséges magyar Raiffeisen e tekintetben érdekes lehet, ha lesz rá vevő.

Igaz, közben a Figyelőnek nyilatkozott Kementzey Ferenc, a Raiffeisen Bank vállalati és befektetési banki vezérigazgató-helyettese, aki arról beszélt, hogy a tavalyi eladási tervek után (az azóta becsődölt Széchenyi Bank lett volna a vevő erőteljes állami tőkejuttatásból fizetve a vételárat) a legrosszabb eseménysoron túl vannak, s a közgazdasági logika is azt mondatja, hogy a régió második számú bankja részt kíván venni a térség egyik meghatározó országának növekedésében.

Érdemes ugyanakkor arra is figyelemmel lenni, hogy a bankrendszer átalakulásáról szóló jegybanki tervek kimondva-kimondatlanul azzal számoltak, hogy a korábbi két nagy osztrák bankból a jövőben csak egy működik majd hazánkban.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél