<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A pénzügyi társaság szerint folytatódik az euró mélyrepülése.

“Döntően a rövid futamidejű, dollárban denominált kötvényeket, és az ezekhez kapcsolódó befektetési eszközöket célszerű tartani a portfóliókban, és ez a márciusban megfogalmazott véleményünk továbbra is változatlan” – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. csütörtöki online befektetői rendezvényén, ahol a cég szakértői arra kerestek választ, mibe érdemes fektetni a mostani időszakban.

“Ügyfeleink vagyonát körülbelül 70 százalékban amerikai dollárban fektetjük be, mivel a jövőképünk továbbra is erősen dollárorientált, megítélésünk szerint az euró több mint 20 éve nem látott gyengülése folytatódhat, paritás alá is bőven beeshet” - mondta az eseményen az SPB Befektetési Zrt. privátbanki üzletágának vezetője, Kalapos Csaba. 

A FED jóval kisebb recessziós veszélyekkel szembesül, így magabiztosabban, nagyobb léptekben haladhat az infláció elleni küzdelem irányába, ezért továbbra is érdemesebb a dollár alapú befektetéseket keresni, már csak azért is, mert az elmúlt hónapokban kialakult konfliktusok, és az ebből eredő válsághelyzet vesztese egyelőre egyértelműen Európa, ami szintén a dollár malmára hajtja a vizet - jegyezték meg a szakértők.

Fordulhat a kocka, a dollár erősebb lehet, mint ez euró. Fotó: PixabayFordulhat a kocka, a dollár erősebb lehet, mint ez euró. Fotó: Pixabay

Az Egyesült Államok vélhetően komolyabb probléma nélkül vészeli át a jelenlegi időszakot, Kína számára pedig megnyílt az út, hogy még tovább növelje globális gazdasági és politikai szerepét. Európa azonban sajnos kritikus helyzet közelébe került, a kontinens motorja, a német gazdaság rég nem látott mélypontokra süllyedt, versenyképessége az energiaellátottság megoldatlansága miatt egyre csökken. 

Kalapos Csaba véleménye szerint az arany, mint klasszikus „safe haven” eszköz egyelőre nem tölti be azt a funkciót, amit az eddig ismert közgazdasági alapvetések szerint a háború és az infláció indokolna. Az orosz inváziót követően látható volt egy felugrás, de ezt követően már inkább a dollár eszközök adtak inkább biztonságérzetet. “Most technikailag ugyan jó belépő szinteket mutat az árfolyam, de hosszabb távon inkább más megoldásokat javaslunk, olyanokat, amelyek kamatot, értelmezhető hozamot kínálnak a biztonság mellett” - húzza alá az SPB privátbanki üzletágának vezetője.

A mezőgazdasági termények tekintetében a szakértők a búza árfolyamára hívták fel a figyelmet, kitérve Ukrajna és Oroszország meghatározó szerepére a gabonafélék világkereskedelmében. Ebből eredően a háború kitörésekor jelentős emelkedés volt tapasztalható a búza árfolyamában, ami idővel megfordult, és gyakorlatilag a kiindulási szintekre esett vissza. A folyamat nem teljesen érthető, hiszen egyelőre az eddig megtermelt mennyiség töredéke sem tud piacra jutni. “Bizonyosra vehető, hogy a szűkülő kínálat árnövelő hatású lesz, ennek megfelelően érdemes lehet például a búza árfolyamát követő WEAT LN ETF szerepeltetése a befektetési portfóliókban” - emeli ki az SPB Befektetési Zrt. prémiumbanki üzletágának bankára, Kosovics László. 

Érdemes az alapanyagok, termények és energiahordozók tekintetében is diverzifikált megközelítést alkalmazni, hiszen bár összességében jó belépő szinteket lehet most találni, ugyanakkor az egyedi eszközök rendkívül magas kockázatot jelentenek. “Az egyes nyersanyag instrumentumokban tapasztalható árfolyamingadozások gyorsak és számottevőek, mivel a befektetők sokszor nem kellő körültekintéssel, meggondolatlanul, türelmetlenül nyitnak és zárnak pozíciókat” - figyelmeztet Szabó Sándor, az SPB Befektetési Zrt. igazgatósági tagja.

Az ajánlott befektetési időtávokat illetően Kalapos Csaba megítélése szerint még mindig a rövidebb időtávokra érdemes koncentrálni a kötvénybefektetések terén. A 2040 körüli lejáratú papírok helyett, most már csak a 2030-ig terjedő lejárati időszakokat ajánljuk a befektetőknek. “Ezek közé tartozik a norvég DNO olajtársaság dollárban denominált 8 százalékos kötvénye, az amerikai Footlocker ruházati cég 7 százalékos papírja, valamint az Aegon kötvénye is”. Kosovics László a prémium üzletágat illetően elmondta, hogy az általuk ajánlott kötvény ETF-ek is rövidebb időtávra koncentrálnak, illetve a rövid futamidejű, inflációkövető kötvény ETF-ekkel igyekeznek a befektetési portfóliókat kiegészíteni, példaként megemlítve a TIP5 ETF-et. 

Az egyes szektorok közül az SPB szakértői a védelmi ipar képviselőit ajánlják megfontolásra, hiszen komoly kötelezettségvállalás tapasztalható nemzetközi viszonylatban a védelmi kiadások emelésére. Kiemelendők a repülőgépipari szereplők, illetve a fegyvergyártók, mint például a német Rheinmetall, amelynek árfolyama duplájára emelkedett idén. 

A hazai bluechip papírokat illetően elmondható, hogy alapvetően az ukrán-orosz háborús konfliktus és az Európai Unióval történő esetleges megállapodás mozgatja az árfolyamokat. Az OTP drámainak tekinthető esése a korábbi, húszezer forint körüli szintekről a mostani 8 ezer forintra igen komoly izgalmakat hozott a BÉT-re, ugyanakkor a bank állapota stabil, a térség egyik kiemelkedően teljesítő pénzintézete, és folyamatos terjeszkedése is bizalmat kelt. Az elemzők által meghatározott célárak 50-60 százalékos nyereségtartalmat mutatnak az OTP esetében, viszont ennek megvalósulását számos tényező befolyásolja, ami legrosszabb esetben akár 1-1,5 éves időtávra is kitolódhat. 

A MOL papírjait illetően most sokkal kedvezőbb a kép, és bár az elmúlt napokban komolyabb áresést tapasztalhattunk, ez csakis a legutóbbi osztalékfizetés természetes velejárója. A MOL rendkívül kedvező helyzetbe került a finomítói margin-ok kiszélesedése miatt. Ez az állapot egyelőre tartósnak tűnik, ami jelentősen emeli a MOL profittermelő képességét.
A Richter orosz kitettsége is jelentős, ennek ellenére a vállalat jól teljesített, így az árfolyama is kedvezően alakult, ezeken a szinteken technikailag már érdemesnek tűnik egy profitrealizálás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG