Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyenesen „Baljós árnyak” címmel publikálta OTP-elemzését a Concorde Értékpapír, de a többi elemző és újságíró is inkább fanyalog, általában aggasztó folyamatokra, a mélyben romló számokra hívja fel a figyelmet. Főleg a nem fizető hitelek arányának emelkedése aggasztó.

Bár látszólag kiváló az OTP második negyedéves eredménye, mégsem örülhetünk igazán – írja Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. „A vártnál jóval erősebb számokat tett közzé ma reggel az OTP Bank. Az elemzői várakozásoknál 34 százalékkal magasabb, mintegy 40,6 milliárd forint profitot termelt a bank a második negyedévben. Mindezt úgy, hogy ez az összeg már tartalmazza azt az extra 13,5 milliárd forint tranzakciós illetéket, amelyet a Varga-csomag keretében utólag vetettek ki a bankokra” – foglalja össze a számokat röviden.

Számottevő romlás a háttérben

A díjbevételek 19 százalékkal emelkedtek, jóval a várakozások felett. A bank nem adott magyarázatot a váratlan emelkedésre, a gyorsjelentés alapján annyi látható, hogy a díjbevételek emelkedése nagyrészt a magyarországi operációnak köszönhető. Kérdés, hogy ez fenntartható-e.

Csakhogy „a mögöttes folyamatok tekintetében számottevő romlás tapasztalható, különösen gyenge negyedévet zárt az orosz leányvállalat” - folytatják. A nettó profit a már gyengének mondott első negyedévhez képest is harmadolódott. Az első félévben az orosz bank mindössze tízmilliárd forint profitot termelt, miközben az éves elemzői várakozások még mindig 40 milliárd forint közelében mozognak. A gyenge orosz teljesítmény mögött a hitelportfólió drasztikus romlása húzódik meg.

Kevesebb a céltartalék, de jó-e ez?

A hitelállomány romlása nem állt meg az orosz határon, gyorsuló romlásról számolt be a bank Ukrajnában és Magyarországon is. A negyedév során 90 milliárd forintnyi hitel dőlt be a pénzintézetnél, az előző negyedéves 48 milliárd forint után. Ez 2010. második negyedéve óta a legnagyobb romlás az OTP-nél.

(Forrás: Concorde Értékpapír)

„A portfólió-romlás nem látszik meg a számokon, ennek pedig elsősorban az az oka, hogy bank kevesebb céltartalékot képzett, mint amennyit a fent említett romlás indokolna. Magyarul, a rossz hitelekre jutó céltartalék-fedezettség csökkenése révén alakultak ilyen kedvezően a számok” – teszi hozzá az elemző. A banknak az első negyedévesnek megfelelő céltartalékolási politika mellett 27 milliárd forinttal több tartalékot kellett volna képeznie most.

Fenntartva lettek pesszimistábbak

A brókercég szerint a hitelportfólió-romlás üteme aggasztó mértéket öltött. Az orosz bank gyenge teljesítménye miatt az eredményvárakozások további csökkenésével számolnak. Fenntartják ugyan egyenlő súlyozás ajánlásukat, de ez egy kisebbfajta leminősítéssel egyenértékű: „de megítélésünk szerint a kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak” – fűzik ugyanis hozzá a Concorde-nál.

Buda-Cash: Csak első blikkre jó

A Buda-Cash Brókerház napi jelentése szerint csak első blikkre jó az OTP gyorsjelentése. Ők is azzal kezdik, hogy a vártnál lényegesen magasabb negyedéves eredményről számolt be az OTP. Az egyszeri tételektől megtisztított adózott nyereség 52,3 milliárd forint, ami „28 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, az elemzői várakozások átlagát pedig közel 20 százalékkal múlja felül”.

A folyamatok azonban vegyes képet mutatnak. Gyorsult a portfólió-minőség romlása, „főként az orosz és az ukrán operációknál látható e téren növekvő probléma, emiatt a két leánybank eredménykilátásait növekvő kérdőjelek övezik”- írják. A  jutalék- és egyéb bevételek pozitív meglepetést okoztak.  Lényegében ennek és a jelentősen csökkenő adófizetési kötelezettségnek köszönhető a kedvező negyedéves eredményadat. Összességében tehát vegyes képet mutat a gyorsjelentés, a vártnál jobb főszám ellenére egyáltalán nem biztos a pozitív árfolyamhatás – vélik a társaságnál.

Erste: növekvő céltartalékolás

Az Erste napi hírlevele egyelőre nem kommentálja a gyorsjelentést, csak a fontosabb számokat emeli ki. Eszerint az OTP az általuk vártnál 19 százalékkal, míg a piaci konszenzusnál 31 százalékkal jobb adózott eredményt ért el a II. negyedévben. „Ennek elsődleges oka a megugró díj és jutalékbevétel, ami kompenzálta a magasabb adóterheket. A vártnál magasabb lett a nem kamatjellegű bevétel is, elsősorban a devizapozíciókon elért nyereség és a magasabb céltartalékolás miatt.”

Friss árfolyamok>>>

A cégnél hasonló számokat emelnek ki, mint a többiek: „A nem teljesítő hitelek aránya 20,8 százalék, míg a fedezettség 78,6 százalék volt. A nettó kamatbevételek alakulása megfelelt a vártnak. A betét-, és a hitelállomány nagyjából azonos mértékben csökkent. A céltartalékolás negyedéves összehasonlításban 9 százalékkal nőtt, ami elsősorban a külföldi (orosz, ukrán és bolgár) leányoknak tudható be” – fejezik be.

A szakújságírók is fanyalognak

Az önálló elemzéseket készítő gazdasági szaksajtóban három helyen is olyan vélemények jelentek meg eddig, amelyek a felszínen jónak, a mélyben inkább felemásnak vagy romlónak tartják a bank eredményét, sőt csalókának a pozitív meglepetést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Friss
hírlevél