5p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.

Az akciós bankbetét lesz az új állampapír? - teszi fel a kérdést Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Üzletpolitikai megfontolások alapján több bank is kétszámjegyű éves kamatot kínál a lakossági ügyfeleknek 3-6 hónapos megtakarításokra, de aki hosszú távra – akár 2 évre - is nélkülözni tudja a pénzét, az a jövőre várt 3 százalékos inflációs szint dupláját, azaz masszív reálkamatot is bezsebelhet egy egyszerű betétlekötéssel- hívja fel a figyelmet .

Érdemes utánanéznünk, hogy hol fialhat legjobban pénzünk
Érdemes utánanéznünk, hogy hol fialhat legjobban pénzünk
Fotó: Depositphotos

Megjelent a reálkamat a lakossági bankbetétekben is

A korábbi hónapokban a vágtató infláció mellett hiába nőttek érdemben egyes bankoknál a betéti ajánlatok, a lakossági oldalon a bankbetétekre csak ráfizetni lehetett. Ez változott az elmúlt év 2. felében, amikor az infláció szelidülni kezdett. Ám a forrásokért folyó versenybe beszálló pénzintézetek ajánlatai nem az inflációval, hanem sokkal inkább a jegybanki alapkamattal tartottak (már csak azért is mert van köztük olyan konstrukció, amelynek kamatozása épp az alapkamathoz kötött) - figyelmeztet a banki szakértő. Ugyanakkor a 15 százalékos kamatadó mellé tavaly júliustól bevezetett 13 százalékos szocho miatt még így sem lehetett sokáig reálkamatot realizálni lakossági bankbetéten.

Az MNB márciusban ismét lassította a kamatcsökkentés mértékét, a jegybanki alapkamat így 8,25 százalékon áll, miközben az infláció mértéke januárban és februárban is 4 százalék alatt maradt. Bár a szakértők szerint a szolgáltatások – elsősorban a telekommunikációs és a banki szektor - visszatekintő árazása és a bázishatások miatt az év közepén a pénzromlás üteme átmeneti emelkedést mutat majd, a mai várakozások szerint az infláció a legmagasabb ponton sem haladja majd meg a 6 százalékot. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzüket ma lekötni kívánó ügyfelek a következő hónapokban az egyszerű bankbetétek is reálkamatot tudnak majd bezsebelni.

Egyedi ajánlatok vernek rá az állampapírokra

Ráadásul – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője - a forrásokért folyó versenyben új szereplők és új termékek jelentek meg, amelyeknél rendkívül attraktív árazásokat és több esetben kétszámjegyű éves betéti kamatokat lehet találni - ilyenekkel ma már az állampapírpiacon sem találkozunk - emlékeztet Gergely Péter.

Természetesen - teszi hozzá a szakértő – az extra kamatnak sok esetben egyedi feltételei is vannak. A jelenlegi top-kamatnak számító, a K&H Banknál 90 napos megtakarításra kínált évi 12 százalékos kamatot fizető Rajt betétbe azok az ügyfelek köthetik le a pénzüket, akik legalább 6 hónapja a K&H ügyfelei, és eddig nem indítottak külön megtakarítást a pénzintézetnél.

Az MBH Bank 6 hónapos futamidejű Akciós Prémium Betétjének évi 7 százalékos kamatát csak privátbanki ügyfelek számára kínálja a bank.

Feltételek nélkül is elérhetőek az infláció feletti kamatok

Fontos azonban látni, hogy a klasszikus betétek elhelyezésekor is mód van arra, hogy még a kamatadó és szocho levonása után is minimum a pénzünknél tudjunk maradni, adott esetben pedig reálkamatot tudjunk realizálni a befektetéseinken.

  • Egy hónapos betét lekötésre jelenleg a Gránit Bank kínálja a legmagasabb, évi 6,25 százalékos kamatot – feltételek nélkül.
  • Két hónapos lekötés esetén az Oberbank 5,8 százalékos ajánlata jelenleg a legmagasabb.
  • Három hónapos betét lekötésére a nem K&H ügyfeleknek a Gránit Bank e-bank betétje a legjobb, ami évi 7 százalékos betéti kamatot kínál. Ám itt feltétel a betét elektronikus lekötése, másrészt az, hogy új ügyfélpénzként kell beérkeznie a bankhoz a lekötni szándékozott összegnek. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre akkor a Gránit Tripla 3 betét érhető el évi 6,7 százalékos kamat mellett - itt a feltétel az, hogy számlánk és bankkártyánk legyen, amivel havonta legalább húszezer forint értékben vásárolunk, valamint a lekötési idő alatt legalább egy csoportos beszedési vagy rendszeres átutalási megbízást kell adnunk.
  • Fél éves megtakarítások esetében a már említett MBH Prémium Betét mellett a Gránit Bank KamatMax terméke versenyez évi 6,75 százalékos kamattal – itt szintén a havi legalább húszezer forint értékű bankkártyás vásárlás teljesítése a feltétel.
  • Hosszabb időtávra a Cetelem Bank is benevez a versenybe. A 8 hónapos lekötésre kínált akciós Takarékszámla betéljük 7,25 százalékos éves kamatot (EBKM: 7,34 százalék) kínál. Az egy évre lekötött betétre 6,75 százalékot fizet a bank, ami jó eséllyel valós reálkamatot jelez előre.
  • Aki pedig ennél hosszabb időre is nélkülözni tudja a pénzét annak a Cetelem Bank 18 hónapos megtakarításra kínált 6,25 százalékos (EBKM 6,16 százalék) és a 2 évre évi 6,00 százalékos (EBKM 5,83 százalék) kamata egészen biztosan vastag reálkamatot biztosít majd – hiszen az MNB jelenlegi várakozásai szerint az infláció 2025-ben a jegybanki toleranciasávon belül 2,5-3,5 százalék között marad majd – emlékeztet Gergely Péter.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Valakik megint milliárdokkal finanszírozták az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:47
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Együttműködik a Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 12:21
A Budapesti Értéktőzsde Nyrt. és az MBH Bank Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, amelynek célja a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek a támogatása. 
Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG