<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A Kúria egyértelműen kimondta, hogy a devizahitel, mint konstrukció nem semmis, mégis vannak problémás szerződések, amiket elkaszáltak a bíróságok. Gyakori ezek között az autóhitel. Miben más az autóhitel, mint a lakáshitel? A szerződések mely részeit kell megvizsgálni ahhoz, hogy az egyedi szerződés rendben lévő, vagy esetleg támadható legyen?

A Kúria jogegységi döntésének nyilvánosságra hozatala óta egyértelmű, hogy a devizahitel konstrukció érvényes, mégis vannak olyan szerződések, amelyeket semmisnek nyilvánítottak bíróságok, több ilyen döntés is született például autóhitelekkel kapcsolatban.

 

Sokféle autóra felvehető hitelkonstrukció létezik a piacon a lízingtől, a devizahitelen át, a jelzáloghitelig, de a lényegük azonos: az adós nem saját forrásból, hanem hitelből vásárol autót – mondta a Privátbankárnak Istvánovics Éva, ügyvéd. Az autókereskedő eladja a gépjárművet a vevőnek, aki bankhitelből egyenlíti ki a vételárat, ilyenkor az autó a bankhitel fedezetéül szolgál a hitel visszafizetéséig. Ha minden jól megy, a hitelt visszafizetik, a futamidő alatt az adós használja a gépjárművet és nincs gond a fedezet értékével sem, hiszen nem kell értékesíteni a gépjárművet, nem baj, ha értéke gyorsan amortizálódik, de mi történik rossz esetben?

Miben más az autóhitel?

Az autóhitel konstrukció főbb jellemzői:

Istvánovics Éva

 

  • nincs, vagy nagyon alacsony a saját forrás mértéke, nincs valódi hitelképesség vizsgálat,
  • az adós tartozása a forint/devizaárfolyam emelkedésével nő, míg a gépjármű fedezet értéke idővel csökken, nyílik az olló, ami az adós terheit növeli,
  • a fedezet értéke nem értékálló, nagyon gyorsan csökken – gondoljunk arra, mennyit veszít az autó értékéből, amikor kigurulunk vele az autószalonból,
  • lopás és töréskár esetére biztosítást követelnek meg, ha kár történik a biztosítási összeget a hitel visszafizetésére fordítják, a biztosítási összeg az autó avulásával csökken,
  • ügynökkel történik a szerződés létrehozása, vagy legalábbis a hitelező nem az adós jelenlétében írja alá a szerződést, az autókereskedő felveszi az adatokat, majd aláírásra elküldi azt a finanszírozónak (ez a momentum a tájékoztatási kötelezettség teljesítése és tartalma – például az árfolyamkockázat – szempontjából érdekes),
  • a hitelviszony pénzügyi vállalkozással jön létre, aki bank által refinanszírozott forrásból hitelez, ami költségnövelő tényező lehet, különösen a hitel bedőlése esetén – foglalta össze az ügyvéd.

 

Eltér tehát az autóhiteleknél, hogy nem bankoknál kötjük meg a szerződéseket, éltérőek a lakáshitelekhez képest az összegek is, nincs rendes hitelbírálat, de az egyik legfontosabb eltérés mégis az értékvesztés mértéke. Az adós tartozása a forint/deviza árfolyam emelkedésével nő, míg a gépjármű fedezet értéke csökken. Nyílik az olló, ami az adós terheit növeli, emiatt egyre nehezebben tud kilépni a szerződésből, bedőlés esetén pedig mindehhez még hozzájönnek a késedelmi kamatok és a végrehajtás költségei is. Minél később tudja lezárni a hitelviszonyt az adós annál értelmetlenebb az egész, ott marad a magas tartozás és egy értéktelen autó.

Felmerül a kérdés, hogy valódi fedezet-e az autó. Istvánovics Éva szerint nem, mert csak a töredékét biztosítja a hiteltartozásnak: ha az autót ellopják a fedezet értéke helyébe lép a biztosítási összeg, de kérdés, hogy mekkora. Fizetésképtelenség esetén a bank viszi az autót és az adós még jókora összeggel tartozik.

Vannak problémás konstrukciók

Az autóhitelek speciálisak abból a szempontból is hogy találkozhatunk olyan szerződéssel,  amelyben a szerződés tárgya, a hitel összege forint összegre szól, a hitelt forintban tartják nyilván és forintban folyósítják, forintban törlesztik, a devizaárfolyam csak az elszámoláskor jön szóba. A kirovó és a lerovó pénznem tehát azonos, mégis devizahitelként meghatározott a szerződés szerint. Egy konkrét esetben a bíróság kimondta, hogy az ilyen szerződés, devizahitel szerződésként semmis.

Vannak olyan hitelkonstrukciók is, amelyek próbálják kezelni a devizaárfolyam emelkedését és fix törlesztőrészletű szerződéseket kínáltak. Az árfolyam mozgásának hatását a törlesztőrészletekre úgy simították ki, hogy az árfolyam elmozdulás miatti tartozást nem kellett azonnal megfizetni, nem változtak a havi törlesztő részletek, de a tartozást felírták, és gyűjtőszámlán kezelték és abban állapodtak meg a szerződő felek, hogy majd a futamidő végén a pozitív-negatív irányú elmozdulások egyenlegével elszámolnak és a többlettartozást változatlan törlesztő részletek mellett meghosszabbított futamidő alatt egyenlítheti ki az adós. Arra lehetett ugyanis számítani, hogy az árfolyam hol erősödik, hol gyengül és nem akartak foglalkozni a havi elszámolás macerájával.

Ez a konstrukció a szerződés lejáratának irreális meghosszabbodásával a kamatterhek iszonyú növekedésével jár együtt. Egy bizonyos tetőpont, 25 százalékos szélsőséges árfolyam elmozdulás esetére belép az azonnali elszámolás szabálya. Az érintett pénzügyi vállalkozás az ügyfeleinek kiszámlázott egy azonnal megfizetendő egyszeri nagy összeget és a továbbiakban nem a futamidő hosszabbodik meg fix árfolyam mellett, hanem a törlesztőrészletek követik havonta az árfolyam változását. Az ilyen esetekben mindenképpen érdemes lehet megvizsgálni, hogy a konstrukció a fogyasztóra nézve tisztességes-e – mondta Istvánovics Éva. Ezt a konstrukciót – egy konkrét esetben - a bíróság elsőfokon több ponton semmisnek mondta ki.

Felmerül ezek után a kérdés, hogy valóban minden kockázatot egyedül csak az adósnak kell-e viselnie? Az ugyan igaz, hogy a devizaárfolyam kockázatát vállalták az adósok az alacsony devizakamatok reményében, de tény, hogy vannak problémás konstrukciók. Vannak hiányosságok, sok esetben például az adós fizetőképességét nem mérték fel és nem vették reálisan figyelembe.

Mi van, ha semmis?

A baj csak az, hogy ha a szerződést bármely okból semmisnek találják, az még nem jelent semmit. Egyszerű megoldásnak tűnik az eredeti állapot helyreállítása: visszaadjuk az autót és kész. De valójában a helyzet nem ilyen szimpla. Kinek adjuk vissza az autót? A kereskedőnek, a banknak? Valójában nincs kinek visszaadni, ráadásul az autó értéke csökkent.

Ha a bíróság megállapítja a szerződés érvénytelenségét a fedezetek, mint a szerződést biztosító mellékkötelezettségek megszűnnek. A végrehajtást és egyéb eljárásokat be kell fejezni és, a feleknek el kell számolni egymással. Az elszámolás kérdését elvben a felek megállapodása, egyezsége, vagy kérelemre a bíróság rendezi, de gyakorlatban ez egy rendkívül bonyolult helyzet lenne.

Lehet-e egyezséget kötni?

A tapasztalatom szerint, ha az adós egyezséget kívánna kötni a hitelezővel egyszerűen csak egy fantommal találja szembe magát - mondta Istvánovics Éva. Az adósnak egyezségi  ajánlatát közölnie kell az ügyfélszolgálattal, azt panaszbeadványként kezelik és megállapítják, hogy a szolgáltató nem követett el semmi hibát. A szolgáltató-fantommal nem lehet egyezkedni, ő személyesen nem érhető el. Az adós beadja kérelmét az ügyfélszolgálathoz, majd az beveszi, és valamilyen bizottság dönt róla. De valódi egyezségre nincs lehetőség, talán csak a Pénzügyi Békéltető Testület előtt - magyarázta el a folyamatot az ügyvéd.

Istvánovics Éva arra figyelmeztet, hogy ha valaki nem fizeti autóhitelét, a bank felmondhatja az adós más hitelét is. A törvény a hitelező pénzintézetet feljogosítja arra, hogy a hitelszerződést felmondja abban az esetben, ha az adós hitelképtelenné vált. Így előfordulhat, hogy az autóhitel szerződés nem teljesítése miatt a hitelező felmondja az összes egyéb, például a lakáshitel szerződését is.

Azt, hogy érdemes-e perelni, mindig csak az adott egyedi esetben lehet eldönteni. A helyzet bonyolultsága miatt megéri szakemberhez fordulni - mondta az ügyvéd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megszűnik a LIBOR bankközi kamatláb - készüljenek a hitelpiac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 10:35
Minél előbb fel kell hagyni a megszűnő kamatlábak használatával, ezek helyett az új szerződéseikben alternatív rátákat szükséges alkalmazni. Az átállás hatásairól a piaci intézményeknek részletes tájékoztatást kell adniuk honlapjaikon ügyfeleiknek – olvasható az MNB friss vezetői körlevelében.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: jobb a forint mint az euró
MTI | 2021. augusztus 1. 17:48
Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak - fejtette ki a jegybank elnöke a magyarnemzet.hu-n vasárnap megjelent, "Miért jobb nekünk a forint, mint az euró?" című írásában.
Pénzügyi szektor Csak költségcsökkentéssel lehetnek még hatékonyabbak a bankok 
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 11:03
Banki környezetben a költségoptimalizálás olyan feladat, amelyről soha nem lehet kijelenteni, hogy „elvégezve”. A feladatokról készített körképet a KPMG, megkérdezve 200 pénzintézeti vezetőt a világ sok országában.
Pénzügyi szektor Életjeleket adott magáról a vállalati hitelezési piac
MTI | 2021. augusztus 1. 08:24
Felélénkítette a Széchenyi Kártya Program GO! a vállalkozási hitelek piacát, jelentős érdeklődésről számolt be több pénzintézet.
Pénzügyi szektor A Fed belengette a vártnál korábbi szigorítás esélyét
MTI | 2021. július 29. 07:08
Nem változtatott az irányadó kamaton a Fed kedd-szerdai monetáris politikai ülésén, de a gazdasági növekedésben elért eredményekre hivatkozva jelezte szándékát a szigorítás fokozatos megkezdésére.
Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos