Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szakított a Moody's hitelminősítővel az MKB Bank, miután az agresszív mértékben leminősítette.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Felmondta a Moody’s Investors Service-szel eddig fennállt rating szerződését az MKB Bank, mivel nem ért egyet a nemzetközi hitelminősítő megítélésével sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan.


Este négy magyar bank besorolásait rontotta különböző mértékben kedden a Moody's, azzal az indokkal, hogy egyre gyengül a magyarországi gazdasági és működési környezet. A nemzetközi hitelminősítő szerint ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére. A Moody's osztályzatrontása a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik. A cég a keddi döntéssel befejezte a bankokra december 12-én bejelentett leminősítési felülvizsgálatot.

A hitelminősítő két különböző kategóriájú bankminősítést rontott az érintett pénzintézetek esetében. Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) nevezett mutatókat szállította lejjebb; ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. A BCA-mutatók visszaminősítéséből levezetve a Moody's egy és három fokozat közötti mértékben rontotta a négy magyar bank hosszú távú forint- és devizabankbetét-osztályzatait is.

A cég a legmeredekebben, négy fokozattal az MKB BCA-mutatóját gyengítette, "b3"-ról "ca"-ra, betéti besorolásait pedig három szinttel "B2"-ről "Caa2"-re süllyesztette. Az Erste Bank Hungary ugyanezen mutatóit két fokozattal "b2"-ről "caa1"-re, illetve "Ba3"-ról "B2"-re rontotta. A K&H esetében "ba3"-ról "b2"-re, illetve "Ba2"-ről "Ba3"-ra, a Budapest Bank esetében "ba3"-ról "b2"-re, illetve a helyi valutában vezetett betétek besorolását "Ba1"-ről "Ba3"-ra, a devizabetét-osztályzatokat "Ba2"-ről "Ba3"-ra módosította a hitelminősítő. A Moody's az egyéni tényezők mellett mind a négy bank esetében az "egyre gyengébb és bizonytalanabb" gazdasági és működési környezettel, valamint a bankok folytatódó eszközminőség-romlásával indokolta az átsorolásokat.

A Moody's a múlt hónapban - szintén a decemberben kezdett leminősítési vizsgálat folyományaként - negatív minősítési lépéseket jelentett be három másik magyar bankra, az OTP Bankra, az OTP Jelzálogbankra és az FHB-ra is. A Moody's akkori indoklása szerint e lépések fő tényezője szintén az "egyre gyengébb" magyarországi gazdasági és működési környezet volt, valamint azok a kihívások, amelyeket e gyenge környezet támaszt a három bankcsoport hálózataival, eszközminőségével és jövedelmezőségével szemben.

A Moody's által a magyar bankok besorolásaira december 12-én elindított - az azóta végrehajtott átminősítési sorozattal kedden lezárult - felülvizsgálat indokai között is szerepelt a gyenge magyarországi makrogazdasági környezet. A hitelminősítő emellett az okok említette a változatlanul fennálló euróövezeti járványkockázatot, a magyar kormány által jóváhagyott adóintézkedéseket, amelyek a hitelminősítő akkori értékelése szerint növelhetik a bankok hitelképességére nehezedő nyomást, a bankok egyre gyengébb kapacitását a fenntartható jövedelemtermelésre, valamint a bankok eszközminőségét terhelő nyomást.

A Moody's a magyar bankok leminősítési felülvizsgálatának decemberi bejelentéséhez fűzött elemzésében kitért a 2010 óta bevezetett magyar kormányzati intézkedésekre is, "unortodoxnak" nevezve azokat. A cég akkori helyzetértékelése szerint ezek az intézkedések - a gyenge gazdasági teljesítménnyel és a gyorsan növekvő hitelveszteségi leírásokkal együtt - az utóbbi időben komoly veszteségeket okoztak a magyar bankoknak, rontva hitelezési képességüket. A hitelminősítő decemberi elemzése szerint a pénzügyi tranzakciós illeték, valamint a bankokra kirótt különadó fenntartása miatt valószínűleg 2013-ban is veszteséges marad a magyar bankrendszer, és ez még tovább rontja a bankok hitelezési képességét. A leminősítési felülvizsgálatok az összes olyan magyar bankot érintették, amelyekre a cég besorolásokat tart érvényben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.