1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A londoni elemzők egyöntetűen a 7 százalékos alapkamat tartását várják a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése előtt, a további MNB-kamatpályát pedig az előrejelzések szerint az IMF/EU-megállapodás kilátásai határozzák meg. A kamattartás nemcsak Londonban, hanem idehaza is egyértelmű konszenzus.

Goldman Sachs

A Goldman Sachs elemzői a kamattartást valószínűsítő prognózisuk indokai között kiemelték, hogy a forintárfolyam és a finanszírozási költségek az új IMF/EU-csomagról szóló tárgyalások késedelme ellenére is stabilak. A ház közgazdászai szerint ugyanakkor e késedelem várhatóan az idei harmadik negyedévre tolja ki a megállapodás aláírásának időpontját, és ez egyben az esetleges kamatcsökkentés támogatottságának elenyészését is jelenti.

A cég szakértői továbbra azt tartják a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy létrejön az IMF/EU-megállapodás. Azonban a késés - valamint az arról szóló hírek, hogy a magyar kormány esetleg IMF/EU-megállapodás nélkül is megpróbálkozhat devizakötvény-kibocsátással - a Goldman Sachs szakértői szerint akár két további MNB-kamatemeléshez is vezethetnek a forint támogatása és a tőkemenekítés kockázatának csökkentése érdekében.

A GS elemzői hangsúlyozták ugyanakkor: nem hiszik, hogy az IMF/EU-tárgyalások késedelme már ezen a héten kamatemelésre ösztönözné az MNB-t, tekintettel arra, hogy a forint meglehetősen stabil, és a legutóbbi állampapír-aukciók is "zökkenőmentesen lezajlottak". A ház szerint azonban ha "körvonalazottabbakká" válnak azok az elképzelések, hogy Magyarország esetleg az új IMF/EU-megállapodás előtt megjelenik a piacon egy devizakötvény-ajánlattal, azt a piac akár kedvezőtlen jelként is értékelheti, mivel a piaci szereplők ezt annak bizonyítékaként értelmezhetik, hogy a kormány "egyáltalán nem is tervezi" az IMF/EU-megállapodás megkötését.

Morgan Stanley

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is. A ház szakértői közölték, hogy az IMF/EU-megállapodás előtti magyar devizakötvény-kibocsátást - még annak sikere esetén is - negatív fejleménynek tartanák, különösen abban az esetben, ha a kibocsátásra olyan időszakban kerülne sor, amikor az unióval és a valutaalappal folytatott tárgyalásokon még nem történt előrelépés. A Morgan Stanley elemzői szerint ugyanis ez azt jelezné a piacnak, hogy a magyar hatóságok "a hivatalos retorika ellenére úgy döntöttek, hogy továbblépnek, és alternatív finanszírozási forrásokat keresnek" az IMF/EU-hitelcsomag helyett.

JP Morgan

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői az MNB keddi ülése előtti prognózisukban közölték, hogy június előtt már nem várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét, azonban az egyezmény aláírása után, a második félévben látnak módot 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésre. A cég elemzői úgy értékelték, hogy a monetáris tanács már az előző, februári kamatdöntő ülésen - amelyen szóba került egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés lehetősége - felhagyott a szigorításra hajló alapállással, miután egyértelműen javultak a magyar gazdaság kockázati mérőszámai - a forint erősödött, csökkentek a CDS-árazások és a kötvényhozamok -, azzal együtt is, hogy nem volt előrelépés az IMF/EU-megállapodás ügyében.

A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a magyarországi infláció jelenleg 0,5 százalékponttal jár az MNB által erre az időszakra várt ütem felett. A JP Morgan szakértői közölték, hogy a korábbi 5 százalékról 5,5 százalékra emelték a 2012 végére szóló, tizenkét havi összevetésű inflációs előrejelzésüket. A ház szerint a magas infláció valószínűleg korlátot szab majd az agresszív MNB-kamatcsökkentésnek az IMF/EU-megállapodás létrejötte után is.

Bank of America-Merril Lynch

Ugyanezt jósolták a keddi MNB-ülés előtt adott prognózisukban a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akiknek várakozása szerint a monetáris tanács összes tagja változatlan kamatra szavaz egészen az IMF/EU-program eléréséig. A ház londoni elemzői közölték azt is, hogy a megállapodás után sem valószínűsítenek agresszív MNB-kamatcsökkentést. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint is azonban "egyértelmű enyhítéspárti irányú eltolódás" ment végbe a monetáris tanács alapállásában, és ennek alapján a cég az idei negyedik negyedévre fél százalékos kamatcsökkentést tart valószínűnek.

Barclays Capital

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni elemzőinek hétfői előrejelzése szerint "nagyon csekély" az esélye annak, hogy kedden "bármelyik irányban" elmozdulna az MNB-alapkamat, mivel a jelenlegi 7 százalékos kamatszint még a múlt hónapban mért 5,9 százalékos éves inflációval együtt is "megfelelően magasnak tűnik". A Barclays Capital szakértői szerint a tavalyi harmadik negyedév óta bekövetkezett 250 bázispontos inflációs ütemgyorsulásból "ésszerű becslés alapján" 100 bázispont tulajdonítható az áfa-emelésnek, és 150 bázispont a forint korábbi gyengülésének.

A cég elemzői közölték: számításaik szerint - tekintettel a forint azóta bekövetkezett erősödésére - változatlan MNB-kamatszint mellett 2012 végére 5 százalékig, a jövő év elejére 4 százalékig mérséklődhet az éves összevetésű magyarországi infláció. Az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban a Barclays Capital elemzői azt jósolták, hogy a jelentős finanszírozási igények rászorítják a kormányt a tárgyalások végigvitelére, és ezek lezárultával mód nyílhat az MNB-kamatcsökkentésre. A cég jelenleg fél százalékpontos kamatcsökkentést vár kilenc havi távlatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG