1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az jegybank nem vállalja át a kisvállalatoknak nyújtott hitelek kockázatát, ezért a program inkább mennyiségi enyhítésnek tekinthető. Kármán András szerint több negatív hatása is lehet a program.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatója egy budapesti konferencián speciálisnak nevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelprogramját abban a tekintetben, hogy veszteség keletkezik a jegybanknál. Ez korlátja lehet a programnak, csakúgy, mint az, hogy "kettős kamatot hozhat létre", és ha nem elég célzott a program, gyengítheti a forintot, valamint korlátozhatja az alapkamat további csökkentésének lehetőségét - mondta Kármán András.

A szakember szerint az innovatív jegybanki politikák hagyományos kategorizálása alapján a jegybanki program mennyiségi enyhítés és nem hitelezési enyhítés, hiszen az MNB nem vállalja át a kkv-k számára nyújtott hitelek kockázatát. Eltér a hagyományos mennyiségi enyhítési politikáktól azonban abban, hogy nem "árelfogadó" módon történik a forrásnyújtás, hanem preferenciális kamatszinten.

Folytatódik a mérlegek kiigazítása

Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, a jegybank hitelprogramjához már alá is írták az első szerződéseket. Részletek >>

Kármán András elmondta: a régióban nagyon kevés innovatív jegybanki beavatkozás történt a válság során, hiszen ahol a jó hitelminősítés és az alacsony infláció ezt lehetővé tette volna, így például Csehországban, ott nem volt erre szükség. Ott viszont, ahol szükség lett volna rá, ott az alapkamat-csökkentéssel sem tudtak elmenni a határig, ezért "bele sem mentek ezekbe az innovatív jegybanki lazítási ügyletekbe" - tette hozzá.

Kármán András úgy vélte, némileg lassabb ütemben, de folytatódik a banki mérlegek kiigazítása a tágabb közép-kelet-európai térségben, amelynek továbbra is meghatározó eleme, hogy a korábban nagy mennyiségben bepumpált külföldi, anyabanki források visszaáramlanak. Hozzátette, hogy a térségben 2012-ben a legnagyobb nettó forráskivonás Magyarországon volt.

Hangsúlyozta azonban, hogy a hitelezés tekintetében van egyfajta konvergencia, azaz ott, ahol nagyobb volt a csökkenés, mérséklődik a visszaesés, viszont azokban az országokban ahol nagy hitelezésbővülés volt a 2012. márciusáig tartó négy negyedévben, ott azóta lassult a hitelezés növekedési üteme.

Az EBRD igazgatója szerint a térségben a hitelállomány változását elsősorban a források eredete határozta meg, semmint a bankok tulajdonosi szerkezete. Kifejtette: azokban az országokban vitték véghez a bankok a legnagyobb mérlegleépítést, ahol a legmagasabb volt a külföldi forrás aránya.

Értékelni kell a tapasztalatokat

Orbán Gábor

A konferencián Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezésösztönzési programjaira utalva kiemelte, hogy immár a kamatok abszolút szintje lehetővé teszi, hogy forintban "értelme van, és lehet" hitelt felvenni.

Az MNB programját illetően hangsúlyozta, hogy a jegybank független és az NGM nem szól bele a monetáris politikába, de abbéli véleményének adott hangot, hogy a program első köre után le kell vonni a tapasztalatokat, és utána el lehet gondolkozni azon, hogy hogyan lehet növelni a célzottságát.

Az MFB-vel kapcsolatosan emlékeztetett, hogy a pénzintézetnél korában komoly tőkeemelés volt ami bővítette az MFB mozgásterét. Látszanak ennek a jelei, amikor speciális hitelezési feladatokat kell megoldani, így az új típusú pénztárgépek beszerelésénél - tette hozzá.

Be kell fejezni a költségvetési stabilizációt

Az államtitkár szerint közel az a pillanat, amikor már csak a gazdaságélénkítésről kell beszélni. Hozzátette: egyelőre be kell fejezni a költségvetési stabilizáció terén évekkel ezelőtt elkezdett munkát.

Orbán Gábor szerint, ha megfelelően stabil a költségvetés, akkor a gazdaságpolitika a sokkoknak nem forrása, hanem elnyelője lehet. A makrogazdasági stabilitásnak fontos szerepe van abban, hogy a beruházások szintje és a gazdasági aktivitás magára találjon - tette hozzá.

Az államtitkár szerint az alacsony aktivitási és beruházási ráta eredőjeként nagyon mélyre csökkent Magyarország potenciális növekedési üteme. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem új jelenség, hiszen a potenciális növekedési ráta 2004 óta folyamatosan csökken, és már 2009-ben elérte a mostani, alacsony szintet.

A beruházásokkal kapcsolatosan elmondta: a banki hitelezést lehet erősíteni a meglévő portfóliók minőségének javításával, illetve a banki mérlegekben új hitelfolyósítás számára "hely teremtésével". Az előbbit célzó intézkedések között említette a pozitív adóslistát, az átlátható árazásra vonatkozó szabályokat, a végtörlesztést, az árfolyamgátat, illetve a Nemzeti Eszközkezelő létrehozását. Utóbbi példájának az önkormányzati adósság átvállalását nevezte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG