TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még a nagyvállalatok is az egybankos modell felé mozdulnak el - derült ki a CIB kérésére készült kutatásból. A bank vezetői emlékeztettek: az nhp forrást is saját kockázatukra helyezik ki, ezért dőreség arról beszélni, hogy nem hiteleznek a bankok.

A legalább 2 milliárd forintos árbevétellel rendelkező hazai nagyvállalatok átlagosan 2-3 bankkal (2,37) állnak kapcsolatban – derült ki a BellResearch CIB Bank kérésére készített felméréséből. Meglepetés, hogy ezen cégek harmada csak egy pénzintézetnél intézi pénzügyeit, ám ha azt vesszük, hogy megkérdezés alapján a vállalatok 1,96-os átlagos értéket adtak annak, hogy hány bankkal történő kapcsolatot tartanának ideálisnak, akkor azt mondhatjuk, hogy a trend abba az irányba mutat, hogy ezen cégnagyságnál is az egybankos struktúra felé tart a világ.

Ezt támasztja alá az is, hogy egy hatfokozatú skálán a főbank 5,07 pontos átlagos értékelést kapott, míg a többi bank értékelése alacsonyabb volt. (A CIB Bank megítélése – azon ügyfelek körében, akik a bankkal kapcsolatban állnak – összességében az átlagba simuló volt. Ennek értékeléséhez azt is fontos látni, hogy a bank a közelmúltig a nagyvállalati szegmensben nem volt túl attraktív. Ugyanakkor – hangzott el a tájékoztatón – a megítélésbeli visszaélés ebben a szegmensben gyorsabban épült vissza, mint például a lakossági területen.)

A pedigré számít

A bankkal kapcsolatos elvárások tekintetében az ügyfelek a megbízhatóságot tartják a legfontosabbnak, emellett a magas színvonalú szakmai munkát és az ügyfélközpontúságot tartják. A jelenlegi bankkal kapcsolatos elégedettség a vártnál némileg alacsonyabb értékeket hozott – ugyanakkor épp ezen három pontban teljesítették a főbankok a cégek által megfogalmazott elvárásokat.

A nagyvállalatok 59 százaléka globális szinten dönti el, melyik bankkal dolgozik együtt, további 20 százalék esetében az anyavállalat megjelöli, melyik pénzintézetek közül választhat a leányvállalat pénzügyi partnert. Döntési önállóságot inkább a kisebb árbevételű élveznek. A cégek harmadánál van kizáró ok a bankválasztás esetében – itt leginkább az adott pénzintézet minősítése számít, de a bank rossz hírneve is visszatartó erő lehet.

A bank minősítése a kínált kondícióknál is erőteljesebb mértékben esnek latba, s ezt követi a kapcsolattartás és kommunikáció minősége. Mindez annak fényében érdekes, hogy a cégek 80 százaléka csak szolgáltatóként tekint a bankjára, s csak 19 százalékuk érzi stratégiai partnernek a finanszírozót. (Ez visszaköszönt ott is, hogy a tanácsadói szerepkört közel sem tartják fontos elvárásnak a vállalatok a bankok esetében.)

Ügyfélközpontúság lesz a kulcs?

A CIB-re vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy a bank termékeinek testreszabottságát értékelik a legjobban az ügyfelek. A leginkább fejleszetendő területnek az ügyfélválaszok alapján az ügyintézés gyorsasága és kedvezőbb díjak számítanak a CIB esetében.

A CIB hosszú távú kapcsolatok kiépítésére törekszik a meglévő ügyfeleivel – mondta Szabó István, a bank új vállalati vezetője. A szakember szerint a felmérés fő üzenete, hogy a banknak még inkább testreszabott szolgáltatást kell nyújtani.

A CIB új célszegmense a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó vállalati kör, illetve azon vállalatok, akik itthonról, vagy – külföldi cég esetében – a magyarországi megtelepedést terveznek.

A bank az ügyfélközpontúság tekintetében a digitális fejlesztésekre koncentrál, illetve fontosnak látja, hogy ügyfélcsoportok elvárásaira komplex megoldásokat dolgozzon ki. A vállalatok sem úgy gondolkodnak, hogy veszek fel egy kis hitelt, elhelyeznek megtakarítást – fejtegette Szabó István. A banknak 14 százalékos súlya van jelenleg a nagyvállalati ügyfelek körében.

Még hogy nem hiteleznek?

A tájékoztatón elhangzott, hogy finanszírozási környezet rég nem látott módon kedvező: az MNB nhp-programja, illetve az Eximbank konstrukciói ma már olyan kamatszint melletti finanszírozást tesznek lehetővé, amely okán ma már korábbi, anyacégek hiteleit is lecserélik a cégek.

Szabó István hangsúlyozta: mind az nhp, mind az Exim konstrukciója refinanszírozás, ezek kihelyezésével a bank igenis hitelez, hiszen megjelenik a könyveiben és a kockázatot a bank futja. A szakember szerint ugyanakkor az nhp-val elérhető árelőny már nem akkora, amely beindít egy érdemi beruházást. Nincs olyan bank ma Magyarországon, amelyik ne akarna hitelezni, hiszen likviditásbőség van (a hitel/betét mutató 100 százalék alatt van). Éves szinten 12 számjegyű a bank üzleti volumene a vállalatok felé, ez nemzetgazdasági szinten is számít - mondta Szabó István.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél