4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még a nagyvállalatok is az egybankos modell felé mozdulnak el - derült ki a CIB kérésére készült kutatásból. A bank vezetői emlékeztettek: az nhp forrást is saját kockázatukra helyezik ki, ezért dőreség arról beszélni, hogy nem hiteleznek a bankok.

A legalább 2 milliárd forintos árbevétellel rendelkező hazai nagyvállalatok átlagosan 2-3 bankkal (2,37) állnak kapcsolatban – derült ki a BellResearch CIB Bank kérésére készített felméréséből. Meglepetés, hogy ezen cégek harmada csak egy pénzintézetnél intézi pénzügyeit, ám ha azt vesszük, hogy megkérdezés alapján a vállalatok 1,96-os átlagos értéket adtak annak, hogy hány bankkal történő kapcsolatot tartanának ideálisnak, akkor azt mondhatjuk, hogy a trend abba az irányba mutat, hogy ezen cégnagyságnál is az egybankos struktúra felé tart a világ.

Ezt támasztja alá az is, hogy egy hatfokozatú skálán a főbank 5,07 pontos átlagos értékelést kapott, míg a többi bank értékelése alacsonyabb volt. (A CIB Bank megítélése – azon ügyfelek körében, akik a bankkal kapcsolatban állnak – összességében az átlagba simuló volt. Ennek értékeléséhez azt is fontos látni, hogy a bank a közelmúltig a nagyvállalati szegmensben nem volt túl attraktív. Ugyanakkor – hangzott el a tájékoztatón – a megítélésbeli visszaélés ebben a szegmensben gyorsabban épült vissza, mint például a lakossági területen.)

A pedigré számít

A bankkal kapcsolatos elvárások tekintetében az ügyfelek a megbízhatóságot tartják a legfontosabbnak, emellett a magas színvonalú szakmai munkát és az ügyfélközpontúságot tartják. A jelenlegi bankkal kapcsolatos elégedettség a vártnál némileg alacsonyabb értékeket hozott – ugyanakkor épp ezen három pontban teljesítették a főbankok a cégek által megfogalmazott elvárásokat.

A nagyvállalatok 59 százaléka globális szinten dönti el, melyik bankkal dolgozik együtt, további 20 százalék esetében az anyavállalat megjelöli, melyik pénzintézetek közül választhat a leányvállalat pénzügyi partnert. Döntési önállóságot inkább a kisebb árbevételű élveznek. A cégek harmadánál van kizáró ok a bankválasztás esetében – itt leginkább az adott pénzintézet minősítése számít, de a bank rossz hírneve is visszatartó erő lehet.

A bank minősítése a kínált kondícióknál is erőteljesebb mértékben esnek latba, s ezt követi a kapcsolattartás és kommunikáció minősége. Mindez annak fényében érdekes, hogy a cégek 80 százaléka csak szolgáltatóként tekint a bankjára, s csak 19 százalékuk érzi stratégiai partnernek a finanszírozót. (Ez visszaköszönt ott is, hogy a tanácsadói szerepkört közel sem tartják fontos elvárásnak a vállalatok a bankok esetében.)

Ügyfélközpontúság lesz a kulcs?

A CIB-re vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy a bank termékeinek testreszabottságát értékelik a legjobban az ügyfelek. A leginkább fejleszetendő területnek az ügyfélválaszok alapján az ügyintézés gyorsasága és kedvezőbb díjak számítanak a CIB esetében.

A CIB hosszú távú kapcsolatok kiépítésére törekszik a meglévő ügyfeleivel – mondta Szabó István, a bank új vállalati vezetője. A szakember szerint a felmérés fő üzenete, hogy a banknak még inkább testreszabott szolgáltatást kell nyújtani.

A CIB új célszegmense a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó vállalati kör, illetve azon vállalatok, akik itthonról, vagy – külföldi cég esetében – a magyarországi megtelepedést terveznek.

A bank az ügyfélközpontúság tekintetében a digitális fejlesztésekre koncentrál, illetve fontosnak látja, hogy ügyfélcsoportok elvárásaira komplex megoldásokat dolgozzon ki. A vállalatok sem úgy gondolkodnak, hogy veszek fel egy kis hitelt, elhelyeznek megtakarítást – fejtegette Szabó István. A banknak 14 százalékos súlya van jelenleg a nagyvállalati ügyfelek körében.

Még hogy nem hiteleznek?

A tájékoztatón elhangzott, hogy finanszírozási környezet rég nem látott módon kedvező: az MNB nhp-programja, illetve az Eximbank konstrukciói ma már olyan kamatszint melletti finanszírozást tesznek lehetővé, amely okán ma már korábbi, anyacégek hiteleit is lecserélik a cégek.

Szabó István hangsúlyozta: mind az nhp, mind az Exim konstrukciója refinanszírozás, ezek kihelyezésével a bank igenis hitelez, hiszen megjelenik a könyveiben és a kockázatot a bank futja. A szakember szerint ugyanakkor az nhp-val elérhető árelőny már nem akkora, amely beindít egy érdemi beruházást. Nincs olyan bank ma Magyarországon, amelyik ne akarna hitelezni, hiszen likviditásbőség van (a hitel/betét mutató 100 százalék alatt van). Éves szinten 12 számjegyű a bank üzleti volumene a vállalatok felé, ez nemzetgazdasági szinten is számít - mondta Szabó István.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG