TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A 34-esről 28 tagúra apadt hazai bankszektor a 2019-es évét az előző évinél 11,5 százalékkal magasabb, 38 ezer milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel zárta, a valamivel több mint 500 milliárdos múlt évi adózott nyeresége azonban szinte hajszálra megegyezik a tavalyelőttivel — derül ki a napokban közzétett éves beszámolókból.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg. 

Néhány hete hívtuk fel a figyelmet arra, hogy korántsem mindegyik hazai banknak volt rekordéve a 2019-es, ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank az egész szektorról úgy általában március közepe felé közzétette. Akkor még erre a következtetésre a konszolidált adatok alapján jutottunk, amelyek nemcsak a bankok, hanem az érdekeltségeikbe tartozó valamennyi cég mutatóit tartalmazzák és azokat a törvényi előírás szerint április 30-áig nyilvánosságra kell hozni.

A csak bankokra vonatkozó előző éves beszámolókat pedig május 31-éig kell mindenki számára elérhetővé tenni az Igazságügyi Minisztérium erre fenntartott oldalán. Ezek között már csak azért is érdemes szemezgetni, mert azok a konszolidált adatoktól akár jelentősen is eltérhetnek — attól függően természetesen, hogy kinek, mekkora a bankcsoportja. Csak érzékeltetésül: míg az OTP Bank mérlegfőösszege konszolidáltan története során tavaly először átlépte a 20 ezer milliárd forintos lélektani határt — köszönhetően annak, hogy további külföldi érdekeltségeket megszerezve immár tucatnyi országban tevékenykedik —, addig a nem konszolidált e mutatója csaknem a fele volt 2019 végén, 10 ezer milliárd.

A tavalyi adatok összevetése a tavalyelőttiekkel egyébként már csak azért sem volt könnyű, mert soha nem volt még ekkora változás az egyik évről a másikra az újkori magyar bankrendszer 1987 óta íródó történetében. A 2018-ban még 34-es mezőny létszáma 6-tal csökkent. Ketten — a Porsche Bank és a Kinizsi Bank — visszaadták a banki jogosítványaikat, s pénzügyi vállalkozásként működnek tovább. Egy intézmény, az NHB Növekedési Hitel Bank pedig felszámolás alatt áll.

A legnagyobb számszerű változás azonban a 2013 őszén indult takarékszövetkezeti integráció tavaly őszi lezárulása miatt következett be. A Pannon Takarék Bank beolvadt a Mohácsi Takarék Bankba, amelyekből — valamint a B3 Takarékból — létrejött az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank, amely aztán a Takarék Kereskedelmi Bankot is elnyelte.

E változások következtében a 2019-es adatok csak az egyes bankok szintjén viszonyíthatóak a 2018-asokkal, szektorszinten nem, hiszen a megszűnések miatt egyes bázisok értelemszerűen kiestek. A takarékoknál pedig a nagy számú beolvadás volt nehezítő tényező, de itt sokat segített, hogy a Takarékbank kiegészítő mellékletében összehasonlíthatóvá tette az egyes mutatókat. Ezek előrebocsátásával érdemes áttekinteni a bankok tevékenységének két fő jellemző mutatóit, a mérlegfőösszegeket és az adózott eredményt.

Mérlegfőösszegek

A 2019 végén működési engedéllyel rendelkezett 28 hazai bank együttes mérlegfőösszege számításaink szerint 2019-ben 38 255 milliárd forint lett. Ez 11,5 százalékkal lett magasabb a 2018-asnál, ami visszatükrözi, mennyivel aktívabbak lettek a magyarországi bankok, különösen a hitelezésben. 

Legalábbis összességében, négy bank mérlegfőösszege ugyanis csökkent. Közülük az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank közel 30 százalékos mínusza a már említett integráció eredménye, vagyis azé, hogy e hitelintézet lett a Takarék Csoport úgynevezett központi bankja, s a profiltisztítás eredményeként a Takarékbank Zrt. meg a Csoport univerzális bankja. Az MKB Bank mérlegfőösszegének közel 5 százalékos éves szintű mérséklődésének oka is speciális: e hitelintézet a 2015-ben megkezdett átstrukturálása miatt az Európai Bizottság felé tett vállalása eredményeként 2019 végéig “fékezett habzással” volt kénytelen működni

A mérlegfőösszegüket tavaly növelők közül kiemelkedik a koreai KDB Bank itteni leányvállalata a maga több mint 40 százalékos pluszával. Ami annak köszönhető, hogy Szöul 2018 végén kiadta az ukázt, jelentősen növelni kell a magyarországi kihelyezéseket, kihasználva az ebben rejlő lehetőségeket. Ez sikerült is. Mint ahogy a német Commerzbank leányának szintúgy, amely mérlegfőösszegének bővülése csak kevéssel maradt el a KDB-étől.

De a jelzálogbankoknak is jó évük volt, profitáltak abból, hogy részben a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően tavaly fellendült a lakáshitelezés. Közülük is kiemelkedik a K&H Jelzálogbank 38,3 és az UniCredit Jelzálogbank 23,3 százalékos mérlegfőösszeg-növekedése.

Mellettük még egy sor bank tudott felmutatni kétszámjegyű bővülést, a már említett MKB és a CIB kivételével valamennyi nagybank. 

Más kérdés, hogy a nagy előrenyomulást milyen hatékonysággal tették a bankok, azaz mennyi tiszta hasznot sikerült elérniük. 

Adózott eredmények

Ahogy az lenni szokott, az eredmények mértékében jóval nagyobb változások következtek be egy év alatt, mint a mérlegfőösszegekben.

A leglényegesebb, hogy a 28-ból több bank nyeresége lett alacsonyabb 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest, mint ahányé nőtt, szám szerint 17-é vs. 11.

A legszembetűnőbb az állami tulajdonú MFB és Eximbank nyereségének 90, illetve 75 százalékos mértékű zuhanása. Amit a május elején kiadott közleményeikben az MFB egy részesedése kikerülésével, míg az Eximbank azzal magyarázott, hogy az eredménnyel szemben valós értéken értékelt külföldi tőkealapok elszámolt, 2018-ban még 6 milliárd forintos nettó eredménye 2019-ben százmilliót meghaladó mínuszba fordult.

Figyelemre méltó még, hogy a KDB már említett aktivitásbővülése jelentősen romló eredményességgel párosult. Látványosnak nevezhető a Magyar Cetelem 20 százalékot közelítő profitcsökkenése, ami azért is tekinthető meglepőnek, mert tavaly még szárnyalt a személyi kölcsönök igénylése, vagyis az a piaci szegmens, amelyben a francia tulajdonú bank tevékenykedik. 

A jelzálogbankok a nyereségek tekintetében felemásan teljesítettek. Míg az OTP, a Takarék és az Erste szakosított hitelintézete az előző évinél alacsonyabb profitot ért el 2019-ben, addig a K&H-é és az UniCredité magasabbat, méghozzá jóval. Utóbbi pozitív eredménye az egész bankszektorban a legnagyobb arányban, az előző évihez viszonyítva közel négyszeresen bővült. Meglepőnek tűnik a Sberbank második helye, a maga 75 százalékos nyereségnövekedésével. 

A Takarék Jelzálogbank nyereségének egy év alatti megfeleződése összefüggésben van a takarékszektorban lezajlott — már említett — átalakulással, profiltisztítással. Ennek eredményeként 2018-ban befejezte a közvetlen ügyfélhitelezést, tavaly ősszel pedig a tulajdonában lévő Takarék Kereskedelmi Bankot értékesítette a Takarék Csoport központi bankjának, hogy kizárólag jelzálogbanki feladataira fókuszáljon. Az Erste Jelzálogbank tavalyelőttinél egyharmaddal alacsonyabb profitja pedig — a vezetőségi jelentésből kihámozhatóan — a kamatráfordítások növekedésének tudható be. 

Érdekesség, hogy az Erste Jelzálogbank és a Sopron Bank hajszálra ugyanakkora adózott profittal zárta a 2019-es évet – ilyen holtversenyre emberemlékezet óta nem volt példa.

Összességében a bankok 503 milliárd forint adózott nyereséget értek el 2019-ben, ez csak hajszállal magasabb az egy évvel korábbinál. 

Még a tavalyi, rekordnyereségeket hozott évben is akadt két veszteséges: a Takarékbank és a Duna Takarék. Közülük kétségtelenül a Takarékbank jelentős mínusza a mellbevágó. Igaz, elnök-vezérigazgatója, Vida József a Piac&Profit tavaly októberi számában megjelent interjújában kilátásba helyezte, hogy “mivel az átalakításnak ára van, idén azzal is megelégednénk, ha pozitív nulla lenne az eredmény”. Ettől azonban a közel 10 milliárd forintos veszteség finoman szólva messze van. 

Vigasz lehet azonban a leendő szuperbank előkészítésére hivatott holdingtársaság majdani vezetőjének, hogy a Takarékbankkal egyesülő két másik hitelintézet, a Budapest Bank és az MKB is kiugróan, 71, illetve 66 százalékkal nagyobb nyereséget ért el 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest. Teljesítményüket felértékeli, hogy ugyanerre a nyolc nagybankból rajtuk kívül csak az OTP volt képes, a többiek alacsonyabb profitot realizáltak, három bank (UniCredit, K&H, Raiffeisen) visszaesése is kétszámjegyű volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
Pénzügyi szektor Barna Zsolt a megabankhoz szerződött
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 09:46
Alakul a vezetőség a gigabanknál.
Pénzügyi szektor Csőre töltöttek a bankok a második hullám miatt (frissítve)
Csabai Károly | 2020. augusztus 31. 06:07
A járvány ismételt felerősödése láttán ők is szigorítottak. Fiókjaik többségébe maszk nélkül már nem lehet belépni, emellett plexifalak választják el a banki ügyintézőket az ügyfelektől. Mármint azoktól, akik igénylik a személyes kapcsolattartást. Online ugyanis már szinte mindent el lehet végezni, erre a hitelintézetek nemcsak felkészültek, hanem ösztönzik is a klienseiket.
Pénzügyi szektor Magántőkealappal gyarapodott a Matolcsy-fiúk barátjának cégbirodalma
Csabai Károly | 2020. augusztus 29. 06:04
A Száraz István tulajdonában lévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.– mely egyebek mellett egy, az MKB Bankban közvetve csaknem egyharmad részben tulajdonos magántőkealap kezelője –  egy olyan alapot vett át, amelyet egy másik társaság hozott létre. Az átadás oka prózai.
hírlevél